Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Рефлектор” – огледало на днешното време

Представете си, че участвате във виртуална опера, в която главната роля е ваша. Това са думите, които ни посрещат в сайта на аудио-визуалния проект Рефлектор. Те са покана да споделим мислите и чувствата си от пандемичната ситуация, в която живеем вече една година. А нашите думи, от своя страна, ще станат част от либретото на иновативната опера Рефлектор.

Зад този нестандартен проект, идеята за който се ражда през лятото на 2020 г., стоят братята Димитър и Нейко Бодурови. Целта им е да покажат обратната страна на раздалечаването ни един от друг, до което пандемията неминуемо доведе. Те не търсят разрешение на ситуацията или политическа дискусия. По-скоро, представяйки преживяванията на всички хора, тяхното емоционално състояние и личното им пространство, се опитват да ни напомнят, че макар и далеч един от друг, ние сме заедно в тези предизвикателни времена.

Всеки може да участва, като запише кратко видео с отговори на няколко въпроса, публикувани в сайта на Рефлектор. Там кратко и ясно са описани инструкциите за това, а всеки участник ще получи безплатен билет за представянето на проекта, което ще се състои през август 2021 г. като част от програмата на фестивала РАДАР.

Ето какво споделиха Димитър и Нейко Бодурови пред Добо Мързов в предаването Улица „Събота” за своята идея, за предизвикателствата пред нейното осъществяване и за това, какво е да си артист във времена като днешните:


Проектът е финансиран по програма "Творчески инциативи" 2020 на Национален фонд "Култура".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Атанас Стойчев представи новите си книги в Арт салона на Радио Варна

В началото на май писателят Атанас Стойчев се появи на сцената на Радио Варна пред /по/читателите на неговото творчество, за да представи двете си последни книги:  „Любов до повръщане“  / 2021/ и  „Още една натрапница“  /2023/. Доколко невинни са фантазиите на автора, както той сам ги определя, читателите ще решат сами, но че е „наблюдателен и..

публикувано на 14.05.24 в 12:42

Нощ на музеите във Военноморския музей и парк-музей "Владислав Варненчик" (програма)

С вход свободен и специална програма от 18 до 22 часа Военноморският музей се включва в Европейската инициатива „Нощ на музеите“. Наред с постоянната вътрешна и външна експозиция посетителите ще могат да разгледат и най-новата изложба „Светци – воини и покровители на бойното поле“, в която са представени икони, рисувани през XVIII и XIX век,..

публикувано на 14.05.24 в 12:18

Евгени Черепов представя "Извън обхват" във Варна

Евгени Черепов гостува на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна (Основна сграда) от 18 часа днес , за да представи новата си книга "Извън обхват".  "Извън обхват“ е роман за стоенето встрани от глобалното ускорeние; за невъзможността паузите на живота да се превърнат във вечно бягство; за общуването между поколения, далечни по разбиранията..

публикувано на 14.05.24 в 10:55

Възрожденски икони от Добруджа гостуват в Музея на религиите в Стара Загора

Регионалният исторически музей в Добрич ще гостува в Музея на религиите в Стара Загора за Нощта на музеите с част от уникалната си колекция „Възрожденски икони от Добруджа”. Гостуващата изложба е в града на липите по покана на РИМ-Стара Загора. Колекцията включва 209 творби, образци на възрожденската иконопис. Те са дело на майстори зографи,..

публикувано на 14.05.24 в 10:31

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след  последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..

публикувано на 14.05.24 в 06:20

Изложба "Възприятия" представя Петра Добревска в Балчик

Изложбата-живопис "Възприятия" на художничката Петра Добревска  е част от програмата, посветена на 100 години от създаването на Двореца в Балчик.  Експозицията включва 35 платна, от които струи динамика и настроение, движение и невероятна комбинация от цветове. Допълват ги оригиналните бижута на авторката (Petra Jewels). Петра Добревска ги създава,..

публикувано на 13.05.24 в 15:04

За 16-и път Европейска нощ на музеите в Балчик

И през 2024 година Историческият музей в Балчик се включва в инициативата "Европейска нощ на музеите" на 18 май - събота. Посетителите ще могат да се насладят на постоянните експозиции в Исторически музей, Художествена галерия и Етнографска къща, както и на програма, подготвена специално за събитието. Основната част от програмата ще премине в..

публикувано на 13.05.24 в 14:22