Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо липсата на комуникация ражда чудовища

2
Любомир Аламанов
Снимка: Ани Петрова

За да сме добри комуникатори, първото условие е да сме добри слушатели. В това е убеден експертът по комуникации от Центъра за анализи и кризисни комуникации Любомир Аламанов.

От години вече български PR и комуникационни агенции печелят световни награди, наши експерти редовно оглавяват световните класации за най-добри в сферата си - вкл. и самият Любомир Аламанов, но в същото време има сериозно разминаване в нивото на комуникация, която може да се срещне в България. Бизнесите у нас се справят далеч по-добре, отколкото институциите.

Ние като общество все още твърде много крещим, викаме и не отделяме време да чуем отсрещната страна, казва Аламанов. Затова и често стигаме до моментите, в който "липсата на комуникация ражда чудовища" и до ситуацията на преливащи една в друга кризи.

Репутацията на всеки един в комуникацията - без значение дали става въпрос за личност, бизнес, организация, тръгва първо отвътре. Тя започва от собствените действия на индивида или на организацията. Ние като общество имаме нужда много да говорим на подобни теми.

Има ли място в комуникацията освен от говорене, но и от извинение? Определено да, пояснява Аламанов и допълва, че ние - българите, трудно можем да кажем "Извинявам се!". Трудно ни е от време на време да кажем дори най-простото извинение "Сбърках!"

Цялото интервю с Любомир Аламанов може да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

10 000 яйца и 2000 козунака даряват Гората.бг на хора в нужда

Доброволците от Гората.бг правят поредна кампания, в която фокусът пада върху възрастните хора в бедни села, домове за стари хора, център за домашно насилие, психично болни хора, майки и деца, настанени в други места, както и многодетни семейства. А инициативата този път е за дарение на над 10 000 яйца и 2 000 козунака. Основният двигател на..

публикувано на 29.04.24 в 13:59

Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб

Европейският парламент стартира институционална комуникационна кампания, за да насърчи европейските граждани да гласуват. Между 6 и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да отидат до урните, за да гласуват на европейските избори. За да подчертае важността на гласуването и опазването на демокрацията, Европейският..

публикувано на 29.04.24 в 13:52

"Морето не е за една ваканция" припомнят "Приятели на морето"

Морски клуб "Приятели на морето" започва работа по нов, 7-месечен проект "Живият свят на Черно море". 30 деца и младежи ще преминат гмуркаческа подготовка за подводно заснемане на дънната флора и фауна и за вземане на проби от дъното край дивите плажове и буните. Ще се документират крайбрежните морски екосистем, а след това ще анализират степента..

публикувано на 29.04.24 в 10:48

29 април – Международен ден на танца

През 1982 година Международният танцов комитет на Международния театрален институт (ITI) избира 29 април за Ден на танца. Датата е символична – всяка година на 29 април се празнува и рождението на великия френски реформатор на танца Жан-Жорж Новер (1727-1810), а светът отдава своята почит към най-възвишеното изкуство – танца. Сценично изкуство, чието..

публикувано на 29.04.24 в 09:54

С Велики понеделник започва Страстната седмица

От понеделник след Цветница започва Страстната седмица за православните християни. Наречена още "Седмицата на страданията", тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос. Последната седмица на Великия пост църквата нарича Страстна седмица, защото тя е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот на християнския спасител..

публикувано на 29.04.24 в 06:25
Анджелина Джоли

Опра Уинфри, Джордж Лукас и Анджелина Джоли са сред най-щедрите знаменитости в света

Даряването на пари за благотворителност и за тези, които най-много се нуждаят от тях, е нещо, което не всички знаменитости правят, но има някои известни личности, които редовно споделят богатството си с хора в нужда. Ето по-известните от тях. Матю Макконъхи - Освен че през годините е правил..

публикувано на 28.04.24 в 08:48

Ябълките и яйцата потискат апетита

Всички знаем, че някои храни ни засищат повече от други, но това не е всичко. Някои храни всъщност потискат апетита, което означава, че ще ви накарат да се чувствате сити за по-дълго време. Включете тези храни в менюто си и ви обещаваме, че няма да се чувствате гладни толкова често. Яденето на две..

публикувано на 28.04.24 в 08:32