Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По първи петли с Ваня Славова

Едно е предаването, което приключва час и половина преди изгрева утре...и то се нарича "По първи петли", с конфигурация от гларуси и чайки, и зимни лебеди като грациозна добавка от Варна.

В междинната светлина на зората ефирно ще осветим идването на новия ден.

Недялко Добрев ще стопли радиото с мелодични песни, а темите, които ще чуете, са приятни и човешки.

Ще има репортаж на Мартин Николов за църквата Свети Атанасий, която тази година отбелязва 185 години от създаването на храма. Историята е богата, бурна и може да се проследи назад във времето чак до четвърти век.

Два талона за театър с намаление от -30% за постановка по избор е един от стимулите, който предлага Кръвният център във Варна ни каза д-р Николета Ангелова. Репортерът ни Нина Милошевич е от редовните кръводарители, макар да е далеч от рекорда на Димитър Димитров, който до момента е давал живителна течност на нуждаещи се 50 пъти. Не знаем този човек с такава голяма и благородна душа дали консумира кафе, но ако вие обичате да отпивате от напитката с цел да живнете, ще разберете от Делян Костадинов как да подбирате кафето, което си купувате. 

Ще ви предложим да се лишите например от едно кафе, изпито навън: в заведение, бар или ресторант, за да дарите сумата вместо за него на 6-годишната Никол Радославова Караколева, която има спешна нужда от трансплантация на костен мозък в Израел. По-голямата част от средствата на обща стойност 500 хиляди лева вече са събрани, но остават още 120 хиляди лева, за да може детето да напусне варненската онкология в болница Света Марина.

Няма хубава болница, както ни е добре известно, но поне сградата на всяка една болница може да бъде частично освежена с картини. При това със зареждащи пейзажи, които сега разкриват своята прелестна природа в Арт салона на Радио Варна, а след приключването на изложбата ще бъдат дарени на Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания „Д-р М. Марков”- гр. Варна. Разговор с фотофрафа Ангел Ненов, ръководител на кино фотоклуб ''Варна", който разкрива тайните как се прави красив кадър.

Ще разбием мита, че костенурките са полезна храна и ще гостуваме в центъра за защита на тези животни в село Баня.

Ще има отзвук и от празника Бабинден, тачен весело и щастливо в много села, с пресъздаване на сценки по къпане на бебе от най-възрастната баба, с вкусни почерпки и с майтапи с мъже и техните символи...

"Не заспивай, моля те

Виж пробуждането как изгрява... Как изгрява.

Утрото разстила твоята усмивка - слънчево-лъчиста, в портокален цвят.

Мляко от треви срещам по билата, в изгрева те гоня.

Румена роса, топлина от нежност - изгрев.

Влюбена роса, светлина от вечност - изгрев засия. 

Обичам те, Живот безмерен, изпълнен с радост и тъга!

Гнева ми разпиля с вълните и болката оставям също там.

В утрото притихват слънцето, луната. В есенните думи теб видях.

В люлякова обич стихват небесата. Търся те в съня ми..."

"Не заспивай" е първата песен, в изпълнение на Петя Буюклиева, която ще чуят най-ранобудните от вас.

Останалите хитове, само ако останете в ефир с нас! ;)

Будни: за живот!

По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#761 ТОП 20 (26.04-10.05.2024)

публикувано на 26.04.24 в 19:15

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 26 април със Светлана Вълкова

Започна дарителска кампания за археологическите проучвания на Варненския халколитен некропол „Пейзажът и градът“ – изложба от фонда на Градската художествена галерия във Варна Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна За Кафка и неговите „Метаморфози“ – радио..

публикувано на 26.04.24 в 11:28

НОВИЯТ ДЕН на 26 април с Иван Барбов

Казват че будилникът помага да се събудим, но според някои, той повече ни пречи да спим. Ако се питате кое ще помогне да започнете деня с усмивка и добро настроение, отговорът се крие на честотите на Радио Варна. Компания във времето от 6.00 до 10.30 часа ще ви правят Иван Барбов, Емилия Николова и звукорежисьорът Милица Панайотова. Ще..

публикувано на 26.04.24 в 06:05
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в четвъртък, 25 април

Отзвук от дебатите в Общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширение на бул. „Цар Освободител“, което се проведе снощи във Варна. Думата имат гражданите; 26 случая на високо патогенна инфлуенца по птиците са регистрирани у нас от 2023 година до сега. Засегнати са Добрич, Пловдив, Кърджали, Хасково. Подробности от д- р Иван..

публикувано на 25.04.24 в 14:13
Морска градина, Варна

НА СВЕТЛО на 24 април с Валерия Василева

От 17 часа днес в зала „Пленарна“ на Община Варна ще се проведе обществено обсъждане на проекта за разширение на бул. „Цар Освободител“. Анна Христова и нейното предизвикателство за бягане с кауза на маратонски разстояния. Европейският парламент се събра за последната пленарна сесия, предстоят избори на 9 юни – защо да гласуваме..

публикувано на 24.04.24 в 13:50

НОВИЯТ ДЕН на 24 април с Мариела Димитрова 

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави съсъ смесено финасиране, общинско държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П одробности разчитаме да чуем и видим днес на обявеното обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 06:10
23 април - Международен ден на книгата и авторското право

НА СВЕТЛО на 23 април с Валерия Василева

Днес в следобедното предаване "На светло" до 17 часа продължаваме темата за четенето, за международния ден на книгата и авторското право. В социалните медии и на редакционния ни телефон 052 602 802 можете и Вие да споделите с нас какво четете в момента, имате ли предпочитан автор, любима книга, вдъхновяващ литературен цитат... Изложение..

публикувано на 23.04.24 в 13:50