Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви данъчни облекчения можем да ползваме?

Светла Върбева, заместник-директор на НАП-Варна



Първата подадена данъчна декларация за тази година в ТД на НАП във Варна е за данъчни облекчения за деца, съобщи за Радио Варна Светла Върбева, заместник-директор на териториалната дирекция. 

Кое е най-разпространеното данъчно облекчение след облекчението, което ползват родителите на деца до 18 години и деца с увреждания?

Най-често това е облекчението за хора с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност. И тази година те имат възможност да намалят данъчната си основа със сумата 7920 лв. Данъчното облекчение може да ползва включително за годината на настъпване на неработоспособността, както и за годината на изтичане срока на валидност на експертното решение, в което е определена намалената работоспособност.

За да ползваме отстъпка и/или данъчно облекчение с подаване на ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ има едно изключително важно условие, на което трябва задължително да отговаряме, а то е липсата на изискуеми публични задължения към датата на подаване на декларацията. За това преди да се подаде декларацията, е добре да се провери дали имаме просрочени задължения, като това става най-лесно с издадения от НАП ПИК код.

Как се отразява на данъчната основа купуването на осигурителен стаж за пенсиониране? Има ли значение дали стажът е купен на вноски или наведнъж? Има ли таван върху сумата?

Данъчното облекчение за лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране намалява данъчната ви основа с внесените през годината за ваша сметка осигурителни вноски за закупуване на осигурителен стаж при пенсиониране по реда на чл. 9а от Кодекса за социално осигуряване (чл. 20 от ЗДДФЛ)

Няма таван, цялата сума, която е направена за купуване на стаж през данъчната година отива за облекчение. (Всяко едно облекчение може да се ползва до размера на дохода.)

Какъв е размерът на облекчението, ако сме правили личните вноски за допълнително доброволно осигуряване и за здравно застраховане?

С направените през годината лични вноски за допълнително доброволно осигуряване в общ размер до 10 на сто може да се намали сумата от годишните данъчни основи. Тази сума може да бъде намалена в общ размер до 10 на сто и за лични вноски за доброволно здравно осигуряване и премии/вноски по договори за застраховки „Живот".

Как младите семейства могат да се възползват от облекчение, ако са изтеглили ипотечен кредит? На какви условия трябва да отговарят данъкоплатците? Каква е максималната сума, която могат да декларират като облекчение?

Данъчното облекчение за млади семейства позволява намаляване на данъчната основа с лихвите, заплатени за първите 100 000 лева от ипотечния кредит за закупуване на жилище / чл.22а от ЗДДФЛ /. Трябва да отговарят на следните условия, които декларират с годината данъчна декларация : договорът за ипотечен кредит е сключен от данъчно задълженото лице и/или съпруг/а, с който/ която имат сключен граждански брак; данъчно задълженото лице и/или съпругът и съпругата да не са навършили 35 години към датата на сключване на договора за ипотека; ипотекираното жилище е единствено жилище за семейството през данъчната година.

Ремонтът на жилище също попада в графата данъчни облекчения. Възползват ли се варненци от него, могат ли да го ползват всяка година и в какъв размер?

Възползват се, има подадени декларации с такова данъчно облекчение.

За разход за ремонт можете да ползвате облекчения до 2 000 лева. А за да отговаряте на условията за ползване на това облекчение трябва да сте съсобственик или собственик на имота и да предоставите документ, от който е видно, че сте платили на физическо или юридическо лице и съответния документ за извършено плащане.

Данъчното облекчение позволява да приспаднете от данъчната основа направените през 2023 г. плащания за труд във връзка с подобрения и/или ремонт на един недвижим жилищен имот в общ размер до 2000 лв. или да ви върнат 200 лева. Имотът трябва да се намира в България, да сте собственик или съсобственик на жилището, както и ремонтът да е извършен от физически лица или фирми, регистрирани у нас или в ЕС. Трябва обаче и да представите документ, доказващ платения труд за ремонта, като задължително е да имате фискален бон, когато е налице задължение за издаването му, разписка, банков или друг документ. Когато недвижимият жилищен имот е собственост на повече от едно физическо лице, облекчението може да се ползва от всеки съсобственик, при условие, че общият размер на облекчението, ползван от всички съсобственици, за имота не превишава максималния размер от 2000 лв.

Ако сме получили всичките си доходи през годината по безкасов път, за да ползваме 1% отстъпка от дължимия данък, какви документи трябва да представим в декларацията?

За да бъде ползвано данъчното облекчение за безкасови плащания, следва да са налице едновременно следните условия: лицето да е придобило през годината доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата данъчна основа; всичките му доходи да са получени по банков път и да е извършило безкасови плащания в размер на 80 или над 80 % от доходите си. Данъчното облекчение е в размер на 1% от дължимия за годината данък върху общата годишна данъчна основа, но не повече от 500 лева. Наличието на обстоятелства, водещи до ползване на това данъчно облекчение се декларира в годишната данъчна декларация. 

В началото на март в Портала за електронни услуги на НАП ще е достъпна предварително попълнената декларация за облагане на доходите на физически лица. Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис, ще могат да се възползват от предварително въведената в декларациите им информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, субсидии, изплатени на земеделски производители, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица, доходи от продажби в интернет с цел печалба и други.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30