Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Зелени закони“: Собствениците на гори чрез заменки пледират пред Конституционния съд да отпадне забраната за застрояване

2
Устието на река Камчия
Снимка: Национален исторически музей

В момента настоящите собственици, незаконни собственици на тези терени, тоест по тогавашния закон те законно са ги заменили, но са получили неазконно държавна помощ, те пледират пред Конституционния съд, чрез Висшия адвокатски съвет, че им се ограничават правата на собственост и искат да отпадне забраната заменените гори да бъдат урбанизирани и да си ги застроят. Доста от държавните заменени гори са близо до курорти по Черноморието. Това съобщи Вера Стаевска от инициативата „Зелени закони“. Тя припомни, че още 2007-2009 г. заменките на гори бяха голям скандал и имаше много граждански протести срещу тях. Тогава законодателите единственото нещо, което направиха за защита на горите от урбанизацията им за курорти беше в Закона за горите да приемат член, че заменените държавни гори не могат да бъдат урбанизирани. Тоест сегашните собственици се надяват, че хората са забравили и те ще си застроят тези терени, коментира още Стаевска. В Североизточна България бяха заменени много такива гори – край Балчик, Камчийски пясъци – там са заменени за някакви скандални стотинки, Карадере, Иракли. По принцип с такава цел са заменени – за бъдещо курортно развитие.

Казусът в последните месеци имаше и още едно развитие – ЕК се измори да чака България да изпълни решението, което постанови през 2014 г., че България трябва да си върне незаконно раздадените горски терени – незаконно раздадена държавна помощ. До момента това не се е случило, по различни разценки става въпрос за между 80 млн.лв. до над 1 милиард лева, по държавни разценки. Единият начин държавата да си върне парите е да поиска доплащане въз основа на пазарни оценки на терените. Защото едно време конкретни гори край Иракли, Карадере са били заменени срещу гори в отдалечени селски райони на много по-ниска цена – оценявани са административно по параметри на гората, а не по предназначение. И в момента единият вариант е да й се доплати разликата, а другият вариант е просто да се разтрогнат незаконните сделки. Тъй като има решение на ЕК, че те са незаконни. Нито един досега не се е случил.

Най-вероятният сценарий е ЕК да си продължи делото, да ни осъди пред съда на ЕС и държавата да трябва да плати на ЕК пари, заради това, че не си е върнала парите.

Съдебно дело пред Съда на ЕС и дело пред Конституционния съд – очевидно държавата ще трябва да вземе решение

Сагата със заменките на гори и частните плажове, пробивът на новите ГМО на европейския пазар, както и законодателна инициатива в сферата на енергетиката бяха коментирани във Варна на Десетото юбилейна „Конференция по демокрация 2024“



По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30