Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бела Бенова и любовта ѝ към фаровете, морето и колелото

2
Бела Бенова, откриване на изложбата "Пътеводни светлини"
Снимка: РБ "П. Славейков"-Варна

Пътешественичка, фотографка и авторка на пътепис "По пътя на пулсиращата светлина", Бела Бенова представя изложба със снимки на фарове от цял свят. Експозицията ще остане до 22 март в отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна.

За 17 години Бела Бенова е посетила над 20 държави с колелото си на име Трактор, който й е верен неин спътник. Има снимки на фарове от общо 50 държави и е изминала 25 хиляди километра с велосипеда си. "Много пъти са ме питали защо не си наема колело там на място. Но обвързаността с Трактор след всички тези години и километри го прави не просто средство за придвижване, а някакъв вид приятелство."

Идеята на Бела Бенова изниква по време на докторантския й стаж във Франция през 2006 г., когато след всички изпити, статии и работа в лабораторията, изведнъж се събужда мечтание за дома и брега. Мечтаех да си се върна във Варна, да си се разходя по вълнолома и да си видя фара. "Точно това странно чувство на принадлежност ме натисна като обязаност и си казах: "Добре де, защо точно този фар. Никога не съм била особено привързана към него, повече към фара на Галата, който ми светка отдалеч през цялото ми детство. А всъщност ходила ли съм там, виждала ли съм ги отблизо. А колко други има в България? В цялата тази лавина от въпроси, която ми се изсипа, осъзнах, че явно не знам достатъчно за собственото си крайбрежие, явно трябва да го обходя, да видя колко фара има, да ги заснема", спомни си Бенова.

Тогава авторката решава, че иска да разкаже историите и на други фарове в България и по света. След това й хрумва, че може да стига до тях с велосипед. 

Има снимки от локации, на които никой не очаква да има фар. Единият кадър е от Австрия - на декоративен фар, близо до река Дунав. Сега й предстои да се качи на 3000 метра надморска височина в Швейцария, където се намира най-високо разположеният фар. Най-старият, който я е впечатлил, е фарът Кулата на Херкулес в Ла Коруня. За съжаление, поради опасните метеорологични условия, тогава не е успяла да влезе вътре, но предстои, разказва тя. Според авторката най-красивият и знаменателен български фар е този в Шабла. Разказва, че има емоционални моменти с много фарове и в международен план.

25 000 километра е навъртяла с Трактор. Едно време подбира дестинацията в зависимост от това дали е удачна за приятелите й. В последните години факторът е Трактор и по-поносима цена на билетите.

Изложбата и се състои от 44 снимки, 11 кадъра от български фарови съоръжения, а останалите международни. "Истината е, че тази изложба, за да бъде представена в пълния и блясък, ще ми трябва нещо като Националната художествена галерия и всичките и етажи едновременно."

В рамките на проект за дигитализация на културното наследство, Бенова и нейна колежка заснемат с дрон най-различни обекти. Успяват да заснемат всички фарове по Българското Черноморие, а след това от военното министерство правят пощенска марка от нейна фотография. Марката ознаменува 140 години на хидрографска служба.

Авторката обещава, че един ден, може би когато се пенсионира или вече не може да кара колело ще напише сборник с най-любопитното от своите пътешествия. Казва, че пътеводната звезда в живота и е морето.

С Бела Бенова разговаря Светлана Вълкова:


По публикацията работи: стажант-редактор Мария Колева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

 Галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо Талев:..

публикувано на 29.04.24 в 09:20

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08