Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капитан Димитър Димитров: Когато човек вярва, Господ му дава това, което му е необходимо

Капитан Димитров в църквата на връх Атон
Снимка: Личен архив на Димитър Димитров

Капитан Димитър Димитров, председател на Европейската асоциация на морските капитани и един от известните морски хора на Варна, ни повежда по пътеките на Атон. Всяка година минимум по два пъти в продължение на 10 години той посещава българския манастир „Свети Георги Зограф“. За вярата и харизанството, дарителство чрез труд за българския манастир на Атон и монашеския живот там разказва за Радио Варна капитан Димитър Димитров пред Валерия Василева.

Капитанът коментира, че може би животът му по корабите е изострил някои негови сетива и го е насочил към вярата. През 2013 година Димитров посещава Света гора за пръв път за празника Свети Георги. Той споделя, че първото му впечaтление за манастира е било уникално. „Ние сме земни хора и естествено първото нещо, което правим, е да обърнем внимание на материалното. Искаме да се снимаме и да пипнем всичко. И в един момент разбираш, че понякога започваш да нарушаваш някои правила на живота там, който е изключително различен от живота навсякъде другаде“, допълва той.

Света гора е една автономна монашеска република. Състои се от 20 манастира с игумени. Тя има гръцки губернатор, който управлява административно, а всичко друго е оставено на управление на монасите и игумените на манастирите. „Свети Георги Зограф“ в момента е единственият български манастир там. Димитров казва, че знаейки историята, човек може да стигне до вярата.

Капитанът допълва, че по време на първото си посещение в Атон си е купил сувенири и икони. Докато сега, ходейки там вече 10 години, не обръща внимание на тези неща. „Всичко е временно на този свят и човек трябва вътрешно да го осъзнае. Ако един човек наистина вярва, той никога няма да краде, лъже и прави лоши неща, защото знае, че дори и да се скрие зад ъгъла, някой отгоре го вижда. Това е една морална спирачка към вършенето на неща, които са извън добрите принципи“, посочва капитан Димитър Димитров.

Общуването с монасите му дава благодат. Той усеща промяната в себе си през последните години, като не отдава толкова голямо значение на всичко земно. „Когато човек вярва, Господ му дава това, което му е необходимо. Естествено му изпраща и изпитанията. Аз имам своите и до ден днешен и всеки ден ги имам. Ако приемеш всяко добро нещо, което се е случило, и благодариш на Бог и всяко лошо нещо приемеш като изпитание, което ти помага в бъдеще да се спасиш, тогава по-лесно приемаш нашия земен живот.“, коментира още капитанът.

На есенния празник, продължава разказа си Димитър Димитров, се прави лития с чудотворната икона на Свети Георги, и монасите казват, че който я носи, ще бъде здрав. Капитанът разказва, че понякога дори са ставали боричкания за нея. Димитров е на мнението, че дори само присъствието на литията носи здраве. Преди на Богоявление там са се хвърляли не един, а много кръстове, за да може всички поклонници да извадят кръста. А игуменът на манастира казва, че няма нужда човек да се бори за кръста. Достатъчно е да си потопи краката в светената вода. "Но ние сме хора и обръщаме внимание на материалното", споделя Димитров.

Димитров е посещавал всичките 20 манастира в Атон. Той разказва за пътя, който човек трябва да измине, за да се посвети на монашеството. Първо трябва да се премине през послушание, което продължава около 5 години, понякога и повече. Когато пита игумена защо трябва да са послушници толкова много време, те отговарят: "Тези, които са послушници, са имали семейства. Трябва да се уверим, че те са се отрекли от предишния си живот и се посвещават на Бог."  Там има много строги правила. Молитвата започва сутрин в 3 часа и продължава четири часа и половина. Месо се яде само по празници, а понеделник, сряда и петък са постни дни и не се яде и олио. Тогава монасите ядат само един път на ден, а в останалите дни - по два пъти. В храмовете няма електричество и осветлението е само свещи. Израствайки във вярата всички монаси започват все по-малко да контактуват с външния свят", споделя Димитров. Последната степен се нарича схимонашество. Тези монаси дават обет да ограничат контактите си до определен обем с външни хора, за да могат да се отдадат на молитвата.

За да се посети манастира, трябва да се премине през поклонничество, което трае четири дена или да се даде харизан труд, така нареченото харизанство. Когато Димитров е отишъл за пръв път на харизанство, е имало много малко желаещи. Впоследствие обаче то се е разпространило в България и в момента в края на годината се прави график, защото има много желаещи.

Въпреки, че не е задължително за харизанството, капитан Димитров разказва, че без да си навива аларма се събужда в три часа за молитва. 

В Зографския манастир се пази евангелието на Свети Патриарх Евтимий, ръкописното копие на История Славянобългарска и още значими документи. "Отец Климент винаги казва, че всички хора на 1 януари получават новогодишни подаръци, докато монасите получават своето послушание. Тоест какво ще вършат следващата година", разказва Димитров.

Димитров казва, че там хора не се раждат, а само умират. Тези, които са там, живеят един много различен живот. За капитана Атон е едно много важно място, защото чрез него можем да видим и усетим вярата. Той се надява харизанството да се пренесе и в България, за да съхраним това, което имаме. "Ако разберем, че нищо на този свят не е вечно и нищо материално няма да занесем там, където ще отидем един ден, начина на възприемане на света се променя. От там нататък самият човек се променя", допълва Димитров.

Целия разговор на Валерия Василева с капитан Димитър Димитров чуйте в прикачения звуков файл:



По публикацията работи: стажант-редактор Мария Колева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

 Галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо Талев:..

публикувано на 29.04.24 в 09:20

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08