Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професията военен лекар - предизвикателство и отговорност

Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна
Снимка: Висшето военноморско училище


Първите военни лекари, завършили тази специалност в края на миналата година във Варна, вече я упражняват на терен и отзивът от тяхната работа и обучение през изминалите 6г. е повече от отличен.  Специалността е пилотна за Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров“, съвместно с МУ „Проф. Д-р Параскев Стоянов“. Бройките за прием в нея са само 20-сет – 10 жени и 10 мъже, а желаещите много повече, разказа за Радио Варна кап. II-ранг проф. д-р Ивайло Бакалов – началник Отдел „Учебна дейност“ във Военноморското училище. По време на своето следване в тази специалност курсантите получават пълна държавна издръжка. Бъдещите медици под пагон не заплащат такси за обучение за двата университета, имат безплатно настаняване в общежития, безплатно хранене, медицинско и униформено облекло и др. По време на следването си курсантите получават ежемесечна стипендия, както и възможност за получаване на стипендия за успех. След завършването си придобиват две дипломи: магистър по „Медицина“ и бакалавър по специалност „Организация и управление на военни формирования и тактическо ниво“. Наред с това имат задължителен стаж във ВМА, както и повишаване на квалификацията в България и във всички страни – членки на НАТО. Все повече жени имат желание да изучават специалността „Военен лекар“, каза кап.II-ранг проф.д-р Ивайло Бакалов и допълни, че макар и малко на брой места в тази специалност от 2017г. насам тя става все по-предпочитана. 

Месец остава до края на Ранния прием за военни лекари във ВВМУ "Никола Й. Вапцаров" (от 19.03 - до 19 април 2024г.). 20 са местата за следващата учебна година, обявени със заповед на министъра на отбраната, за курсанти по специалността „Военен лекар”. Обучението се осъществява чрез тристранно споразумение между Военномедицинска академия (ВМА), Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” (ВВМУ) и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“-Варна. 

Кандидатите трябва да преминат следните изпити:

• Биология (в МУ-Варна)

• Химия (в МУ-Варна)

• Физическа годност

• Психическа пригодност

• Медицински преглед в МБАЛ-Варна към ВМА

• Английски език

По време на следването на курсантите се изплаща ежемесечна стипендия от 750 до 800 лв., като имат възможност и за допълнителна стипендия за успех – между 150 и 200 лв. След завършване получават две дипломи: магистър по „Медицина” и бакалавър по специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво”, възможност за специализация във ВМА, повишаване на квалификацията в България и във всички страни-членки на НАТО.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Морето не е за една ваканция" припомнят "Приятели на морето"

Морски клуб "Приятели на морето" започва работа по нов, 7-месечен проект "Живият свят на Черно море". 30 деца и младежи ще преминат гмуркаческа подготовка за подводно заснемане на дънната флора и фауна и за вземане на проби от дъното край дивите плажове и буните. Ще се документират крайбрежните морски екосистем, а след това ще анализират степента..

публикувано на 29.04.24 в 10:48

29 април – Международен ден на танца

През 1982 година Международният танцов комитет на Международния театрален институт (ITI) избира 29 април за Ден на танца. Датата е символична – всяка година на 29 април се празнува и рождението на великия френски реформатор на танца Жан-Жорж Новер (1727-1810), а светът отдава своята почит към най-възвишеното изкуство – танца. Сценично изкуство, чието..

публикувано на 29.04.24 в 09:54

С Велики понеделник започва Страстната седмица

От понеделник след Цветница започва Страстната седмица за православните християни. Наречена още "Седмицата на страданията", тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос. Последната седмица на Великия пост църквата нарича Страстна седмица, защото тя е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот на християнския спасител..

публикувано на 29.04.24 в 06:25
Анджелина Джоли

Опра Уинфри, Джордж Лукас и Анджелина Джоли са сред най-щедрите знаменитости в света

Даряването на пари за благотворителност и за тези, които най-много се нуждаят от тях, е нещо, което не всички знаменитости правят, но има някои известни личности, които редовно споделят богатството си с хора в нужда. Ето по-известните от тях. Матю Макконъхи - Освен че през годините е правил..

публикувано на 28.04.24 в 08:48

Ябълките и яйцата потискат апетита

Всички знаем, че някои храни ни засищат повече от други, но това не е всичко. Някои храни всъщност потискат апетита, което означава, че ще ви накарат да се чувствате сити за по-дълго време. Включете тези храни в менюто си и ви обещаваме, че няма да се чувствате гладни толкова често. Яденето на две..

публикувано на 28.04.24 в 08:32

Десетки варненци дариха стари дрехи в кампанията "Дрешник с кауза"

Прекомерното изхвърляне на текстилни отпадъци, както и даването на втори шанс на ненужния текстил в бита, бяха сред акцентите във второто издание на кампанията „Дрешник с кауза“, която се проведе днес в Социалната чайна във Варна. Десетки варненци дариха стари дрехи или текстилни изделия, които не използват. Една част от тях ще бъдат..

публикувано на 27.04.24 в 16:32

Общоградско честване на пролетните празници в Каварна

Общоградско честване на пролетните празници Лазаровден и Цветница започва в 11.00 часа на площада В Каварна пред църквата „ Св.Успение Богородично“. Отец Василий, който е протойерей на храма, ще благослови Лазаровата събота. В празничната програма участват деца от детските градини „Здравец“ и „Радост“, възпитаници от СУ „Ст.Караджа „ и ОУ..

публикувано на 27.04.24 в 10:53