Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мелнишкият епископ Серафим е новият Неврокопски митрополит

| обновено на 19.01.14 в 14:00
Снимка: БГНЕС

Негово преосвещенство Мелнишкият епископ Серафим е новият Неврокопски митрополит. Другият кандидат за поста беше Браницкият епископ Григорий, който е и игумен на Троянския манастир. Патриарх Неофит призна, че изборът е бил оспорван, но той, като председател на Светия Синод и Софийски митрополит, е наклонил везните в полза на Мелнишкия епископ Серафим.

От рано сутринта вярващи от Неврокопска епархия започнаха да се събират пред Светия Синод в очакване на каноничния избор на техен духовен водач. След светата литургия в Синодалния параклис “Свeти цар Борис-Михаил Покръстител“ членовете на Синода се събраха и след като патриарх Неофит каза, че всички условия са изпълнени и може да се пристъпи към каноничния избор на нов Неврокопски митрополит, под звуците на църковните песнопения 12 митрополити пристъпиха към каноничния избор. След края му патриарх Неофит оповести, че подадените гласове за двамата епископи - Браницкия Григорий и Мелнишкия Серафим, са равни - 6 на 6. Това се случва за първи път в близката история на Българската православна църква. Решаващ се оказа гласът на Негово Светейшество Патриарх Неофит, който обясни случилото се:

Така е според устава. В която страна гласува патриархът, неговият глас се брои за два. И тогава вече надделява.

След това Главата на Българската православна църква посрещна в Приемния салон на Светия Синод, в присъствието на останалите архиереи, двамата кандидати и съобщи резултата от Каноничния избор, като поздрави епископ Серафим за избирането му за нов Неврокопски митрополит:

Днес - 19-и януари 2014-а година, ние и високопреосвещените наши събратя, членове на Светия синод на Българската православна църква, българска патриаршия, след светата божествена литургия, като призовахме просвещаващата божия благодат, извършихме канонически избор и определихме вас за духовен пастир на верния Божи народ от Неврокопска епархия.

Митрополит Серафим отговори:

Ръководно начало ще ми бъде словото божие и каноните на светата ни църква, както и учението и примерът на светите отци. Благодаря на вас, Ваше светейшество, на вас, ваше Високо преосвещенство, за огромното доверие, което ми гласувахте и ме приехте за ваш работник на Господята нива. Сърдечно благодаря на негово високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан, който, като наместник на Неврокопския епархийски престол, положи нужните усилия за уставното провеждане на избора в Неврокопска епархия.


Епископ Серафим е роден на 4-ти юли 1974-а година в село Зорница, облалст Бургас. Мирското му име е Динко Желязков Динков. Средно образование завършва в Математическата гимназия в Ямбол през 1992-ра година. Завършва висше образование в Лесотехническия университет - София, специалност "Ландшафтна архитектура" през 1997-а година, а през 2011-а година - Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 1997-а година постъпва като послушник в манастира "Св. Георги" в Хаджидимово, Неврокопска епархия. На 18-и ноември 2000 година е подстриган за монах в манастира на послушанието си от Неврокопския митрополит Натанаил. Същият го ръкополага за йеродякон на 19-и ноември 2000 година и за йеромонах - на 20-и декември 2000 гозива. Като йеродякон и йеромонах изпълнява различни послушания в манастира, обслужва и близки към манастира енории. За усърдното си служение е отличен като архимандрит на 1-ви юли 2006-а година. От септември 2008-а година архимандрит Серафим е назначен за игумен на Роженския манастир. На 18-и декември 2011-а година е хиротонисан за епископ с титлата "Мелнишки" в ПКСХП "Св. Александър Невски" и е определен за викарий на Неврокопския митрополит. На 17-и декември 2013-а година е един от двамата избраници на Епархийския избирателен събор във Варна за Варненски и Великопреславски митрополит. На епархийските избори в Неврокопски епархия на 12-и януари той получи най-много гласове - 30, заедно с Браницкия епископ Григорий, които получи 28 гласа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК и Кипър започват диалог за справяне със сушата на острова

Европейската комисия и Кипър започват диалог за намиране на подходящи мерки за справяне с проблема с продължаващата суша на острова, съобщи правителствената пресслужба след завършилия във вторник в Брюксел Съвет на земеделските министри от Евросъюза. Най-голямата организация на фермерите в Кипър заяви, че щетите, причинени от недостига на вода, не могат..

публикувано на 29.05.24 в 04:31

Промяна в организацията на движението при 16-и км на АМ "Струма" в посока София заради ремонти

От 8.00 ч. на 29 май, се променя организацията на движението при 16-и км на АМ "Струма" в посока София за всички автомобили. Заради ремонтни дейности по авариралата на 28 април подпорна стена се ограничава движението в дясната активна лента, като трафикът ще преминава по лявата активна лента и изпреварващата лента. Скоростта на движение се намалява..

публикувано на 28.05.24 в 21:48

Прага: До дни Украйна ще получи 155-милиметрови снаряди

Украинската армия ще получи десетки хиляди снаряди за тежката си артилерия през следващия месец, заяви министър-председателят на Чехия Петр Фиала. Това съобщи агенция Ройтерс. В рамките на ръководената от Прага инициатива 15 държави от Европейския съюз и НАТО събраха повече от 1,6 милиарда евро, за да закупят 155-милиметрови снаряди от трети..

публикувано на 28.05.24 в 21:40

Радев: Голямата задача на бизнеса е да подпомага българската култура

Държавата трябва да създава условия, в които културата да се развива с помощта на частната инициатива, това посочи президентът Румен Радев. Той участва във форум, посветен на инвестициите в сферата на културата. "От криза се излиза с ясна посока и с обединение на нацията. Културата е страхотно оръжие! Тя е мека сила! Това е и голямата задача на..

публикувано на 28.05.24 в 21:36
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин предупреди западните държави да не разрешават Киев да ползва оръжието им за удари на руска територия

Руският президент Владимир Путин предупреди западните държави да не разрешават на Украйна да използва оръжието им за удари на руска територия. Пред журналисти в Узбекистан, където бе на официално посещение, Путин говори за рискове пред малките европейски държави: "Представителите на страните от НАТО, особено тези в Европа и особено в..

публикувано на 28.05.24 в 21:24
Лидерът на партия „Алтернатива” Африм Гаши, архив.

Африм Гаши е избран за председател на парламента в Скопие

Африм Гаши беше избран за председател на новия парламент в Република Северна Македония, който днес проведе първото си заседание.  Четиригодишният мандат на законодтелния орган започва да тече от днес, както и срокът от 10 дни, в който президентът Гордана Силяновска трябва да даде мандат за съставяне на правителство. Гордана..

публикувано на 28.05.24 в 21:08
Олаф Шолц и Еманюел Макрон

Франция и Германия с допълнителна финансова помощ за Украйна

"Трябва да позволим на украинците да неутрализират руските военни бази, откъдето Украйна е обстрелвана с ракети." Това каза президентът на Франция Еманюел Макрон като подчерта, че западното оръжие не бива да бъде използвано срещу цивилни цели. Френският лидер направи коментара броени часове след като руският президент Владимир Путин предупреди..

публикувано на 28.05.24 в 21:01