Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има опасност още медици да напуснат болницата в Петрич

болница лекари сестри
Снимка: БГНЕС

Нараства напрежението в общинската болница в Петрич и има реална опасност още лекари и сестри да подадат заявления за напускане. Досега четирима лекари от детско отделение и всичките осем сестри от отделението по хемодиализа са представили предизвестия, които изтичат в неделя.

Тежкото финансово състояние на болничното заведение, свръхнатовареност на персонала и острият дефицит на кадри са аргументите на медиците, каза д-р Катя Карачорова, завеждащ "Детското отделение" и бивш управител на болницата: 

Има дефицит на кадри, няма реформа в здравеопазването, неадекватно заплащане за труда, не говоря за нас конкретно, говоря като цяло, говоря в национален мащаб. И докато не се предприемат някакви крути мерки, ще става все по-зле, защото дефицитът с кадрите е вече налице и то осезателно. Просто сме изморени, това е причината. Никакви други причини няма, нито политически, нито оставки, нито смени, нито нищо.

Според директора на болницата д-р Борис Киров споразуменията с двете фирми, към които има най-големи задължения, са оптимистични и изпълними. Около 800 хиляди лева са нужни, за да се покрият дълговете, заради които през декември сметките на болницата бяха блокирани.

Очаква се в понеделник по обяд лекарите от петричката болница да направят изявление.

По-рано днес кметът Вельо Илиев увери, че общината спешно търси изход от ситуацията и след седмица ще бъдат платени забавените заплати на медиците.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кметът на Петрич: Идната седмица медицинските сестри от отделението за хемодиализа ще получат заплати

Медицинските сестри от отделението за хемодиализа на болницата в Петрич ще получат забавените си заплати до края на месеца, каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" кметът на Петрич Вельо Илиев . Лекарите в здравното заведение са говорили с..

публикувано на 24.01.14 в 10:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект, предупреди експерт

В момента светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект (ИИ), предупреди в интервю за вестник "Таймс" един от авторите на специален доклад по темата. Панел от 75 експерти от 30 страни е стигнал до заключението, че разработващите..

публикувано на 18.05.24 в 04:25
Редакцията на в.

Вашингтон пост: Руската офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени

Втората руска офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени, пише "Вашингтон пост" седмица след началото на битката. Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили В навечерието на руското нападение..

публикувано на 17.05.24 в 22:59
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили

Настъплението на руснаците в Харковска област цели да отслаби позициите на украинската армия по цялата линия на фронта. Това заяви във вечерното си видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Униан. По думите на Зеленски,..

публикувано на 17.05.24 в 22:38
Кириакос Мицотакис

Мицотакис предупреди Скопие, че "пътят към Европа ще остане затворен", ако не спазва Преспанския договор

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис предупреди Северна Македония, че "пътят ѝ към Европа ще остане затворен", ако новото правителство в Скопие не спазва Преспанския договор от 2018 година. По силата на документа името на бившата югославска..

публикувано на 17.05.24 в 22:01

Въоръжено нападение в Афганистан отне живота на трима туристи и местен жител, ранени са още 7 души

Трима чуждестранни туристи и гражданин на Афганистан са били убити от въоръжени мъже в централната афганистанска провинция Бамян.  Това предаде Ройтерс, като се позова на афганистанското министерство на вътрешните работи. Четирима чужденци и..

публикувано на 17.05.24 в 21:54

Путин: Разходите ни за отбрана са 8,7% от БВП, а по времето на СССР са били 13%

Русия може да поддържа високите разходи за офанзивата си в Украйна, смята руският президент Владимир Путин, цитиран от АФП.  Той сравни настоящото равнище на разходите за отбрана - 8,7 на сто от брутния вътрешен продукт, с времето на Съветския съюз от..

публикувано на 17.05.24 в 21:49
Служебният премиер Димитър Главчев (вляво), финансовият министър Людмила Петкова (в центъра) и председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова (вдясно)  -  17 май 2024 г.

Университетите може да бламират новата учебна година

Университетите заплашват да бламират новата учебна година, ако в следващия парламент политиците не поставят акцента върху висшето образование. Това стана ясно след извънредното заседание на Съвета на ректорите.  По-рано, след среща, в която участваха и..

публикувано на 17.05.24 в 20:26