Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК: От февруари отпадат протоколите за лекарства за психични заболявания и епилепсия

От февруари отпадат протоколите за скъпоструващи лекарства за психични заболявания и епилепсия, съобщиха от Здравната каса.

Протоколи вече няма да са нужни при изписването на 18 лекарства за домашно лечение на шизофренни психози, афективни разстройства и епилепсия. Това ще става вече само с рецепта. Според председателя на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева промяната е добра:

Това е пестене на времеви ресурс, на финансов ресурс, защото протоколите изискваха всеки един човек да ги заверява тези протоколи и след това да ходи да си вземе отделно рецептите. Доста често нашите специалисти, протоколите, които ги издават, са в други градове, трябваше да се изчаква. Това е много положителна крачка.

Според Веска Събева има и други скъпи нови медикаменти за епилепсия, които също биха могли да се освободят от протоколи. За здравноосигурените лица, които имат назначена терапия с такива медикаменти и са им издадени протоколи, не се налага извънреден преглед или консултация със специалист за останалия период на валидността на протокола. С отпадането на ограничението за експертиза ще бъдат облекчени хиляди болни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руските части контролират над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области

Нов пакет военна помощ за Украйна обявиха Съединените щати. В Киев държавният секретар Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон предоставят на Киев допълнителни 2 милиарда долара, които ще бъдат насочени към инвестиции в индустрията на Украйна. САЩ ще предоставят на Украйна допълнителни 2 млрд. долара военна помощ Американската военна помощ..

публикувано на 15.05.24 в 18:00
Изпълнителният директор на Агенцията за заетостта Смилен Вълов говори на конференцията

Неактивните хора на пазара на труда в България са над един милион

Неактивните хора на пазара на труда в България са над един милион - те не учат, не работят, нямат регистрация в бюрата по труда, това стана ясно на организирана от Агенцията по заетостта конференция на тема "Стратегии за успешно активиране - настояще и бъдеще". Средностатистическият профил на неактивните у нас е жена на 56 години, със средно..

публикувано на 15.05.24 в 17:56

Райна Асенова: Ако иска членство в ЕС, РС Македония трябва да поддържа добросъседски отношения с България и Гърция

68% от македонските граждани са за присъединяване на страната към ЕС и за да тръгне РС Македония по европейски път, управляващите трябва да имат предвид, че преговорната глава за добросъседство е първата, която се отваря и последната, която се затваря. И ако иска да стане член на ЕС, РС Македония трябва да поддържа добросъседски..

публикувано на 15.05.24 в 17:52

Засилено полицейско присъствие в центъра на София заради финала за Купата на България

Засилено полицейско присъствие има в центъра на София заради футболната среща между отборите на "Лудогорец" и "Ботев" (Пловдив). Близо 10 хиляди фенове от Пловдив се очакват на мача тази вечер въпреки лошото и дъждовно време.. Лудогорец и Ботев (Пд) определят носителя на Купата на България Екипите на МВР проверяват за забранени предмети,..

публикувано на 15.05.24 в 17:46
Саломе Зурабишвили

Президентът на Грузия обяви, че ще наложи вето на закона за чуждите агенти

Върховният комисар на ООН за правата на човека Волкер Тюрк изрази "дълбокото си разочарование" от приемането в Грузия на спорния закон за чуждестранното влияние. От НАТО определиха действията на управляващите в Тбилиси като "стъпка в погрешната посока", която отдалечава страната от европейската и евроатлантическата интеграция. А върховният..

публикувано на 15.05.24 в 17:41
Доц. Мартин Иванов

Доц. Мартин Иванов: Паралелите между 30-те и 40-те г. на XX век и днес са много силни и видими

Може би най-подходящо е да бъдат сравнени днешните ни дни със случилото се през 30-те и началото на 40-те години  - една доста продължителна икономическа криза, Голямата депресия, която прераства и в политическа. Паралелите между онова време и нашето са много силни и видими и бихме могли да потърсим известен опит, който да почерпим и днес...

публикувано на 15.05.24 в 17:24
Атанас Запрянов

Запрянов: Последният пакет с помощи за Украйна се подготвя за изпращане

До дни ще бъде свикан Междуведомственият съвет по отбранителната индустрия и сигурност на доставките. Това обяви в Пазарджик служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  Съставът на съвета вече е обновен: "Много скоро ще има заседание на този съвет. Опреснен е съставът във връзка с промените в Министерския съвет - нови министри,..

публикувано на 15.05.24 в 17:18