Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ВМРО-ДПМНЕ чакат новото правителство на България

Райна Асенова: РСМ трябва да поддържа добросъседски отношения с България и Гърция, ако иска членство в ЕС

Гърция ще следи стриктно за спазването на Преспанското споразумение

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

68% от македонските граждани са за присъединяване на страната към ЕС и за да тръгне РС Македония по европейски път, управляващите трябва да имат предвид, че преговорната глава за добросъседство е първата, която се отваря и последната, която се затваря. И ако иска да стане член на ЕС, РС Македония трябва да поддържа добросъседски отношения с България и Гърция.

Това коментира в интервю пред БНР журналистът и балканист Райна Асенова.

За отношенията с България тя каза: 

"Зависи от това, доколко РС Македония спазва договора за приятелство и добросъседство, изкореняването на езика на омразата и промяна в учебниците, с които се насажда омраза срещу България. На този етап няма опити да се променят учебниците. Работата на комисията по историческите въпроси е в застой. И половината от населението на РС Македония смята България за враг, сочи проучване от февруари – март т. г. Възприемат България като най-голямата заплаха, а Сърбия за приятел. От ВМРО-ДПМНЕ подчертават, че членството в ЕС е стратегическа цел и като бъдещо правителство ще спазват конституцията и ще развиват приятелски отношения с всички съседи."

Според нея на този етап Гърция не обмисля вариант да наложи вето на РС Македония за ЕС и това е обявено от говорителя на правителството.

"Но той подчерта, че спазване на Преспанското споразумение е задължително, ако РС Македония иска да стане член на ЕС. Гръцкото издание "Прототема" посочи, че при неспазване на договора, РС Македония трябва да има предвид, че благодарение на Преспанското споразумение, е станала член на НАТО. Гърция ще следи стриктно спазва ли се споразумението", обясни Райна Асенова в предаването "Нещо повече". 

Тя е категорична, че договорите на РС Македония с Гърция и България са международни, подписани и ратифицирани от парламентите на страните, и трябва да се спазват, независимо дали им харесват.

"Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ настоява за още един анекс за добросъседство относно поправките в конституцията и иска още разговори с ЕС. С приемането на френското споразумение това е задължение на Скопие пред Брюксел и няма да има повторно отваряне на договорната рамка", припомни журналистката. 

Тя прогнозира, че ВМРО-ДПМНЕ може да има абсолютно мнозинство в парламента на РС Македония. И обясни, че всички албански партии са твърди застъпници на европейската перспектива.

"Ако конституционните промени не се приемат, от 6 до 9 месеца албанска коалиция ще преосмисли участието си в правителството и ще настояват преговорите с ЕС да започнат скоро. Хасани, който беше шеф на изборния щаб на коалицията "Заслужава си", каза, че конституционните промени ще са приоритет за новото правителство и коалициите ще се разберат за сроковете, в които да се внесат поправките. В кампанията ВМРО-ДПМНЕ бяха против промяна в Конституцията, но след изборите лидерът Християн Мицковски каза, че ще чака да бъде избрано ново правителство в България", коментира Райна Асенова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Алжир предложи резолюция на Съвета за сигурност за спиране на атаките на Израел

Алжир предложи резолюция на Съвета за сигурност за спиране на атаките на Израел срещу град Рафах. В текста  се призовава и за незабавно освобождаване на всички заложници, взети от "Хамас". Белият дом осъди смъртта на десетки цивилни граждани в резултат на израелски въздушен удар в Рафах, но заяви, че не планира промени в политиката си спрямо Израел...

публикувано на 29.05.24 в 09:06

Продължава подписката за запазването на стадион "Белите орли" в Плевен

В Плевен продължава подписката за запазване на стадион "Белите орли". Граждани ще внесат възражение в Общината и ще настояват да се запази статутът и предназначението на имота. Подписката, която се събира до петък в центъра на Плевен, ще бъде внесена в общинската администрация като възражение. "Поредната подписка в защита на..

публикувано на 29.05.24 в 08:34

Сунак и Джонсън продължават да са в напрегнати отношения

Британският премиер Риши Сунак заяви, че наскоро е разговарял с Борис Джонсън за „риска“, който Киър Стармър, лидерът на лейбъристите, представлява за страната. В ексклузивно интервю за „Дейли телеграф“, министър-председателят отказа да коментира дали Джонсън ще води кампания за него. В обширното интервю Риши Сунак призна, че е..

публикувано на 29.05.24 в 08:25

Последни сме в Европа по очаквана продължителност на живот, първи сме по смъртност

Продължителността на живот в България се е увеличила с година и половина , показват последните данни на НСИ. Изследването е за периода 2021 - 2023 г. спрямо 2020 - 2022 г. В сравнение с преди 10 години обаче има намаление на средната продължителност на живот и при жените, и при мъжете. Оказва се, че хората в градовете живеят повече от 3 години..

публикувано на 29.05.24 в 08:09
Адриан Николов

Адриан Николов: Юлската оценка за еврозоната ще е негативна

Ако ставаше дума за 3%, щяхме да имаме шанс да покрием критерия за инфлацията. Става дума за отстояние от трите държави в еврозоната с най-ниска инфлация – в момента Литва, Финландия и Италия, с около 0,7-0,8%. В последните 12 месеца сме с трайно по-висока инфлация от тези три страни. Това обясни пред БНР икономистът от Института за..

публикувано на 29.05.24 в 07:58

Верижна катастрофа с 4 тира затвори пътя Велико Търново - Русе

Верижна катастрофа с четири товарни автомобила затвори главния път Велико Търново - Русе.  Инцидентът станал около 7 часа в сряда  в участъка между Велико Търново и село Самоводене. Пострадали няма, съобщиха от полицията във Велико Търново. Леките автомобили се отклоняват по обходен маршрут през село Първомайци, Горна Оряховица и..

публикувано на 29.05.24 в 07:57

76 години по-късно: Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в България

Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България. Траурната церемония ще се състои в царския дворец "Врана", съобщиха от Фонд "Цар Борис и Царица Йоанна". Траурната церемония започва в 15:30 ч. и е отворена за граждани. Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени от град Кобург в София с военен самолет. Ковчегът ще бъде..

публикувано на 29.05.24 в 07:41