Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зелените потърсиха съдействие от Европа заради опасността от застрояването на Странджа

Граждани протестираха в защита на природен парк "Странджа"
Снимка: БГНЕС

Зелените потърсиха съдействие от европейските институции заради опасността от застрояването на Природен парк Странджа и южното българско Черноморие. 

"Обръщаме се и към Вас, защото вие също трябва да съдействате и да упражнявате вменения Ви контрол, за да се гарантира, че и ние, като европейски граждани, ще можем да се ползваме от ред и правосъдие. Апелираме да упражните Вашите функции и да изискате от политическите ръководители на страната ни да спазят договореностите, които България е поела. Недопустимо е в рамките на нашия общ Европейски съюз да има неравноправие и своеволно прилагане на общностното право", пишат от партията.

Зелените призовават за засилен натиск към българските институции за ефективното възприемане на директивите, свързани с опазването на общоевропейското природно богатство, и ефективен съдебен контрол. "Като свободни български и европейски граждани, ние Ви алармираме и за настъпилата умора в българското общество, което всяка зима вижда поредния скандален строеж по морето, поредната корупционна схема на хора във властта, поредното непоследователно решение на Върховния административен съд, които остават без реални санкции. Необходимо е да се предприемат спешни мерки за преустановяването на тези унищожаващи обществото тенденции!", пишат до европейските институции Зелените.

Притесненията им коментира Борислав Сандов, съпредседател на Зелените. Чуйте.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.