Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: Не сме чули нито един факт, на който да се крепи кампанията против румънци и българи във Великобритания

Ивайло Калфин
Снимка: архив, БГНЕС

От 1 януари би трябвало да отпаднат ограниченията на трудовия пазар за българи и румънци в Австрия, Белгия, Германия, Италия, Холандия, Люксембург, Малта, Франция, Ирландия и Великобритания.

Преди дни, в писмо до Ивайло Калфин, Каталин Иван - лидери на българската и румънската делегации на социалистите в Европейския парламент, както и до Ханес Свобода - председател на социалистите евродепутати и Корина Крету, негов заместник, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу потвърди, че ограниченията за българи и румънци на трудовия пазар на други страни членки изтичат необратимо и че нито една държава не може едностранно да ги продължи.

Писмото бе в отговор на поисканите от него гаранции, че Европейската комисия, в чийто правомощия е да следи за спазването на европейското право, ще направи всичко възможно, за да не бъдат дискриминирани българските и румънски работници.

Социалистите изразиха тревогата си пред председателя на Европейската комисия, че "вълната от враждебни изказвания, от началото на годината, цели стигматизирането на тези граждани като втора категория европейци и представянето им като заплаха за социалните системи на отделните евространи. Председателят Барозу информира евродепутатите, че е поискал от комисаря по заетостта и социалните въпроси Ласло Андор да се свърже с тях и да им даде подробна информация по въпроса.

Темата коментирахме с евродепутата Ивайло Калфин. Чуйте какво каза той.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.