Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кардиолозите от "Пирогов” ще преглеждат безплатно пациенти със сърдечно-съдови проблеми

Снимка: БГНЕС
В събота кардиолозите от болница "Пирогов” ще преглеждат безплатно пациенти със сърдечно-съдови проблеми. Смяната на сезоните поставя сърцето на изпитание и хората със сърдечно-съдови проблеми е добре да се съобразяват с това, съветват лекарите.

Пролетни кардиологични дни в "Пирогов" е инициатива, която цели  повече хора да бъдат прегледани с модерна апаратура - хокардиограф и стрес пътека, казва началникът на Отделението по инвазивна кардиология доктор Иван Мартинов: Клиничен преглед с електрокардиограма, минимум лабораторни изследвания. При пациентите, които имат отклонения от някои от показателите, се извършват високоспециализирани медицински дейности.

Прегледите са от 9 до 14 часа на 22-ри март в сградата на медицински център "Пирогов". Записването е на телефон 02/915-45-74 от 14 до 16 часа.

Има сериозно подмладяване в популацията, която е контингент на "Пирогов" на заболяваемостта от миокарден инфаркт. Промени в атмосферното налягане, активността на слънцето влошават доста заболяванията, включително сърдечно-съдовите. Има в определени периоди нарастване на броя на инфарктите, казва д-р Мартинов.

Стресът, наследствената обремененост, неправилното хранене, пушенето, кокаионова зависимост - са рискови фактори за сърдечни болести.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

При обработени 36,73% протоколи: 7 партии и коалиции влизат в новото Народно събрание

Седем политически партии и коалиции ще влязат в 50-тото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 36,73% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", БСП за България, ИТН и ПП "Величие". Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в проведените..

публикувано на 10.06.24 в 07:12
Цветелина Пенева

Цветелина Пенева: СИК работеха тромаво. Слаба организация на всички нива

Преди изборния ден наблюдавахме голямо текучество в избирателните комисии. Те бяха назначавани в последния възможен момент и са се запознавали с указанията за работа в нощта преди изборите. Това обясни в интервю за БНР Цветелина Пенева от Обществения съвет към ЦИК. Протоколите се попълват изцяло на ръка , уточни тя. По думите ѝ,..

публикувано на 10.06.24 в 06:53

Тежка нощ с изборните книжа в Пловдив

Членовете на повече от 100 секционни комисии от общо за Пловдив 472 продължават да изчакват своя ред за обработка и приемане на резултатите и за предаване на изборните документи. Като първа причина за това дълго чакане се посочва забавяне в самите секции вчера.  Засичаме грешки от всякакво естество, каза председателят на 16 РИК. По думите му в..

публикувано на 10.06.24 в 06:50

Объркани протоколи и опашки в РИК Бургас. Кой печели вота?

При 44.95% обработени протоколи в Бургаска област първа политическа сила е ГЕРБ-СДС с 26.61% от гласовете на избирателите.  След тях се нарежда "Възраждане" с 16.04% подкрепа, на трето място е коалицията ПП-ДБ с 14.17% резултат.  "Има такъв народ" се нарежда четвърта, но със значително по-малко подкрепа от 7.86%.  БСП за България са на..

публикувано на 10.06.24 в 06:49

23 РИК: Грешки в изборните книжа. СИК продължават да предават протоколите

Със закъснение започна предаването на изборните книжа в 23 РИК и 25 РИК в столичната зала "Арена - София". Много грешки в протоколите забавиха обработването на документите от секционните избирателни комисии. В 23-та Районна избирателна комисия се отчитат 633 секции. Очаква се предаването на изборните книжа да продължи и след 12.00 часа..

публикувано на 10.06.24 в 06:22

ЕНП с най-много места в следващия Европарламент

Европейската народна партия отново печели най-много места в Европейския парламент - 181, сочат първите прогнозни резултати. Същевременно крайната десница повишава резултатите си. Втори отново са социалистите и демократите със 135 мандата. Трети са либералите с 82 места, а четвърти -Европейските консерватори и реформисти със 71, като те имат..

публикувано на 10.06.24 в 00:42

Паралелно преброяване на "Галъп", 80% извадка: Възможен е 7-партиен парламент

ГЕРБ-СДС печелят изборите за Народно събрание с 24%, сочат данни от паралелно преброяване на социологическа агенция "Галъп", партньор на БНР на вота, при извадка 80%. Втора политическа сила е ДПС с 16,2% резултат. Следват " Възраждане " - 14,6%, ПП-ДБ - 14,5%, БСП -  7,7%, " Има такъв народ " - 6%. Четирипроцентовата..

публикувано на 10.06.24 в 00:22