Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма регистър на децата с аутизъм и специалисти за работа с тях

Децата с аутизъм не могат да разчитат на подкрепящи услуги, алармираха от гражданския сектор, който работи с такива деца. "Подай ръка на дете с аутизъм" беше мотото на дискусия, която се проведе в Народното събрание.

Всяка година у нас се диагностицират все повече деца с аутизъм, но регистър няма. В двата центъра за работа с деца се работи по програма за ранна интервенция. 

Ани Антонова от Центъра за аутисти обясни: 

Да бъде задължение на педиатрите да го правят на децата от шест месеца до една година или до две години и се надявам това наистина да стане факт, защото моят син вече е на 18, а за ранна интервенция говорихме, когато той беше на 3.

Мариана Николова, изпълнителен директор на "Карин дом" посочи, че децата при тях са от 0 до 7 години: 

Нашата най-голяма надежда и удовлетворение е когато тези деца влязат в общообразователните училища. Не е възможно за всички деца, но това, което ние наистина работим е създаването на една такава подкрепяща образователна среда.

Тревожното е, че децата-аутисти след 18 години нямат подкрепяща трудова среда, каза още Ани Антонова: 

И се получава един страхотен регрес. Имаме случаи, в които за една година резултати, които е имало преди - добре справяне, придвижване сам в градската среда, сега се затваря и не може да излезе от вкъщи.

Нямаме и сертифицирани специалисти за работа с аутистите. Положителното е, че вече имаме комбинирана форма за обучение - редовна и индивидуална.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Иванов

Христо Иванов подава оставка като лидер на "Да, България"

Христо Иванов съобщи на брифинг днес, че подава оставка като лидер на "Да, България": "Считаме, че този резултат за партиите от нашата коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" изисква сам по себе си поемането на лидерска отговорност, поради което аз си подадох оставката и колегите подкрепиха това решение". При обработени..

публикувано на 10.06.24 в 14:38

ГЕРБ-СДС печелят изборите в Габровско

В Габровския избирателен район, според окончателните данни от 100% обработени протоколи, коалицията ГЕРБ-СДС е първа по резултат от вота за НС и постига подкрепа от 31,2% от гласовете на избирателите. Втори по резултат са "Възраждане" с 18,1 на сто, на трета позиция е ПП-ДБ. Резултатът на ГЕРБ-СДС в Габровския избирателен район е един от..

публикувано на 10.06.24 в 14:26
Росица Матева

ЦИК: Ще спазим законовите срокове

Независимо от постъпилите сигнали и жалби, смятаме, че комисиите осигуриха възможност на всички български граждани, които желаят да гласуват, да упражнят правото си на глас. Това каза заместник-председателят  на Централната избирателна комисия Росица Матева в първата пресконференция на ЦИК след края на изборния ден.  "Окончателният брой..

публикувано на 10.06.24 в 14:17

При обработени 85,47% протоколи: 7 партии в новото Народно събрание

Седем политически партии и коалиции ще влязат в 50-ото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 85,47% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", "БСП за България", ИТН и ПП "Величие". Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа..

публикувано на 10.06.24 в 14:15
Костадин Костадинов

Костадинов: Вариантът за НС е съставяне на правителство, но който участва в него, се погребва жив

"Имаме изключително ниска избирателна активност - 32%, това е абсолютно безпрецедентно. Българската политическа система катастрофира". Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов на първата си пресконференция след изборите. "Българският народ гласува вот на недоверие на парламентарната демокрация", коментира Костадинов и..

публикувано на 10.06.24 в 13:52
Иван Таков

Иван Таков: Виждаме безпомощност при традиционните партии, ще се появяват все повече като "Величие"

"Не е изненадваща появата на "Величие". И  тези случаи ще зачестяват все повече при цялата безпомощност, която виждаме у традиционните партии". Това обясни пред БНР Иван Таков,  председател на новото идейно движение в БСП "Бузлуджа". "Има една група от хора, които вече не гледат националните медии, прехвърлили са се в алтернативното пространството..

публикувано на 10.06.24 в 13:52
Арман Бабикян

Арман Бабикян: Сериозният проблем е това "Не ви искаме!", което хората казаха на политиците

Хората, прекалено разочаровани, очевидно не са склонни да дадат доверието си никому .  Това каза пред БНР Арман Бабикян от "Ние идваме" и уточни: " Сериозният проблем е отношението на българските граждани към политическите субекти , които са на сцената в момента. Това отношение е изключително ясно - не ви искаме! Натрупаха се разочарования и не..

публикувано на 10.06.24 в 13:43