Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орешарски: Спокоен съм за приходите в бюджета

Правителството ще ограмотява финансово пенсионерите

Снимка: БГНЕС
Премиерът Пламен Орешарски няма притеснения относно приходите в бюджета. Така той отговори на въпроса за предстоящия вот на недоверие, свързан със състоянието на финансите в държавата.

Относителният дял на приходите в бюджета спрямо планираното е 30,5 на сто. Последните няколко години никога не е бил по-висок, категоричен е премиерът.

Орешарски каза, че правителството работи по стратегия за финансово ограмотяване на населението, защото това е един от факторите за високата задлъжнялост на домакинствата. Той цитира изследване на БАН, което доказва нуждата от такова ограмотяване.

Една от причините за кризата в световен мащаб е също и неразбирането от страна на потребителите на някои финансови услуги и инструменти. С помощта на специалисти от УНСС подготвихме първата по рода си информационна брошура за пенсионерите, която цели подобряване на финансовите познания, предпазване от измами и злоупотреби и разширяване на достъпа до финансови услуги. Предстои издаването на брошури и за други групи - завършващи средно образование младежи, задлъжнели домакинства и т.н, обясни премиерът.

Пламен Орешарски обсъди с еврокомисаря за защита на потребителите идеята за сливане на Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията.
Поправките в Закона за защита на потребителите ще бъдат приети окончателно от парламента в най-скоро време, с което България ще въведе тематичната евродиректива. Това уверение е получил Невен Мимица от премиера Пламен Орешарски,  на когото също е препоръчано да проучи италианския опит, където най-скоро е имало сливане на контролни органи, каквато е идеята и у нас.
Ще се възползваме, разбира се, от това. Добрите практики винаги са за предпочитане пред откриването на велосипеда - имаме такава поговорка ние. Т.е. да вършим усилия, да приемем нещо, което вече може да го погледнем, да го видим, да го ползваме като готово - каза Пламен Орешарски.  
 Еврокомисарят Мимица е бил информиран за позицията на премиера, че за България като страна все още във фактически преход към пазарна икономика е важно да донастрои системите за защита на потребителя, за да получат наистина българските граждани една по-голяма защита като потребители. А бизнесът, от своя страна, да може да работи в една по-ефективна конкуренция и натиск - и от страна на потребителите, а не само и единствено от междуфирмената конкуренция.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В област Велико Търново 2/3 от СИК-овете вече предадоха протоколите в РИК, има много грешки

В област Велико Търново две трети от секционните комисии вече предадоха протоколите и изборните си книжа в Районната избирателна комисия. Протоколите без грешки са малко. Секционните комисии чакат средно по 5-6 часа, за да влязат в залата, където екипите на РИК и Информационно обслужване обработват резултатите. Това отнема поне още един час...

публикувано на 10.06.24 в 09:02

МВР: Без сигнали за тежки престъпления в нощта след изборите

Без сигнали за тежки престъпления премина нощта след изборите, съобщават от МВР. До момента не са подадени сигнали за престъпления, които да пречат на обработката на изборните резултати.  Предаването на машините върви по график, като от всички 28 областни дирекции на полицията машините не са предадени само в три. 

публикувано на 10.06.24 в 08:58
Министър-председателката на Италия Джорджа Мелони

Партията на Мелони печели евровота в Италия

В Италия, вотът за Европейски парламент показва по-ниска избирателна активност от 49,66% от този през 2019 година, когато бе 56,09. Според първите прогнозни резултати победител е партията "Италиански братя" на премиера Джорджа Мелони. Съобразно извадка от първоначалните резултати от преброяването на гласовете, реалните прогнози посочват за..

публикувано на 10.06.24 в 08:56

При обработени 50.96% протоколи: 7 партии в новото Народно събрание

Седем политически партии и коалиции ще влязат в 50-тото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 50,96% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", БСП за България, ИТН и ПП "Величие". Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в проведените..

публикувано на 10.06.24 в 08:20

Мъж с гърч в "Асикс Арена", където се обработват изборните книжа на 24 РИК-София

В "Асикс Арена", където се обработват изборните книжа на 24 РИК -София, мъж получи гърч. За инцидента информира председателят на комисията Валери Цолов: "Един от членовете на СИК получи гърч. Става въпрос за човек над 60-годишна възраст. Закаран бе в болница, стабилизиран е, отказал е хоспитализация, така че може да се каже, че всичко е..

публикувано на 10.06.24 в 08:19
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Посланието от тези избори е наказание на политическия елит

" Активността е ужасно ниска. Това променя доста планове. При такава активност цялата картина започва да се деформира ".  Това коментира пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".  " Тези избори не се държаха нормално. Това е аномалия, в която всичко е надолу. Аномалия, която се дължи на умората, на това,..

публикувано на 10.06.24 в 08:18

Данни от частичната обработка на протоколи в страната тази сутрин

В Пазарджик , при 124 обработени протоколи от 367, ГЕРБ-СДС води с 25,60%. Следват ДПС с 15,62% и "Възраждане" с  15,13%, по данни от РИК. ПП - ДБ събира 11.05 процента , а петата позиция е за БСП с 8,35 процента. На шесто място е ИТН с 6,08 процента. Над четирипроцентовата бариера в региона са партиите МЕЧ и "Величие" съответно с 4,41 процента и..

публикувано на 10.06.24 в 08:16