Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът недоволен от честата смяна на правителства

Снимка: БГНЕС

Предсрочните парламентарни избори поставят под въпрос редица започнали реформи, включително и пенсионната. Остава открит въпросът на каква възраст и при какъв стаж ще се пенсионират хората от догодина. Това становище изрази председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. За да се избегнат по-големи вреди, Велев призова ГЕРБ да оттегли вота на недоверие, внесен заради вземането на нов външен кредит.

Велев смята, че поисканият вот на недоверие е възможно по-скоро да навреди на лихвите, по които ще бъде договорен.
В парламента да се обсъжда този въпрос не води до подобряване на условията, при които ще се пласира тази емисия. А целта на всеки вот на недоверие е да свали правителството. Е, правителството е ясно, че си отива. Така, че няма смисъл от тази дискусия, смята Велев.

От Асоциацията са недоволни от задаващите се нови избори, защото смятат, че честата смяна на правителства е контрапродуктивна и спъва реформите. 

Сега се получава така, че всяка година институциите работят по половин година  и шест месеца са избори, преходни правителства, които са служебни и нямат правомощия, т.е. ние си плащаме данъците, но срещу това не получаваме ефективно управление.
Под въпрос остава и обещаната пенсионна реформа, която бе оставена за година във фризера. Най-вероятно няма да има съгласие по каква формула ще нарастват стаж и възраст от 2015 година.
Ако нищо друго не се случи до края на годината, не се промени Кодексът за социално осигуряване, от следващата година ще продължи пенсионната реформа във вида, в който беше приета от предишния парламент, т.е. с четири месеца покачване на възраст и стаж - каза още Велев.
Пенсионните фондове, които трябва да започнат да плащат пенсии от 2015 година на работилите първа и втора категория труд имат законодателни предложения, но нямат партньор, с който да ги обсъдят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Катастрофа спря движението на трамваите по столичния булевард "България"

Лек автомобил е катастрофирал в района на булевард "България" съобщиха от МВР. Инцидентът е станал около 9:30 тази сутрин. Колата е застанала на травмайните релси. Движението на мотрисите е блокирано. В района има и сериозно задръстване. Екипите на полицията изясняват причините за инцидента.

публикувано на 29.05.24 в 10:06

100 тоалета за абитуриенти в неравностойно положение от кампанията "Облечи дете в нужда"

100 момичета и момчета и тази година имат своя мечтан абитуриентски бал, благодарение на кампанията "Облечи дете в нужда". Кампанията се провежда вече над 20 години , за да подпомага зрелостници в неравностойно положение. В нея участват младежи от цялата страна. " Дарители изпращат своите прекрасни тоалети . Поставяме ги на закачалки,..

публикувано на 29.05.24 в 10:02

Изключителни мерки за сигурност преди финала на Лигата на конференциите в Атина

Футболен празник при изключителни мерки за сигурност се подготвя в Атина. Над 5000 полицаи охраняват гръцката столица за финала на Лигата на конференциите между Олимпиакос и Фиорентина. Гръцките власти въведоха изключителни мерки за сигурност в Атина. С дронове и хеликоптери се охранява небето над гръцката столица. Забранено е движението..

публикувано на 29.05.24 в 09:54

Два екипа разследват катастрофата на Централна гара

Два екипа разследват сблъсъка на влаковете на Централна гара -следователи и  служители на БДЖ. Ако се установи, че машинистът на маневрения локомотив е виновен, той ще бъде отстранен от длъжност. Гвоздейков: Не е имало челен сблъсък между двата влака Според данните към момента на него му е прилошало, заяви пред БНТ инж. Венцислав Славков -..

публикувано на 29.05.24 в 09:53

Видеонаблюдение в реално време на изборите 2 в 1

На изборите на 9 юни ще има видеонаблюдение в реално време. Ще се заснеме и  преброяването на бюлетините, и съставянето на протоколите от секционните комисии. Централната избирателна комисия реши, че броенето започва след обявяване на края на изборния ден - с изключение на тези извън страната, в лечебните заведения, домовете за стари хора,..

публикувано на 29.05.24 в 09:48

С рекорд започва сезона фериботната линия Кипър - Гърция

С рекорд започва днес новият, трети сезон на морската пътническа линия Кипър - Гърция. Първият ферибот ще отплава по обед от най-голямото кипърско пристанище Лимасол за главното гръцко пристанище Пирея. Над 8500 резервации за пътувания с ферибота, от които 1750 за различни видове превозни средства, са направени досега, съобщиха ден преди..

публикувано на 29.05.24 в 09:43

Пострадалият при катастрофата на Централна гара е в стабилно състояние

Нощта е преминала спокойно за пациента, който беше хоспитализиран в "Пирогов" след снощния инцидент на Централна гара - София. Мъжът е в стабилно състояние, съобщиха от лечебното заведение. Днес предстои диагностично уточняване на здравния му статус. Продължават закъсненията на влакове след вчерашната катастрофа в София Във вторник вечерта в..

публикувано на 29.05.24 в 09:42