Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програма дава възможност за дуално обучение на българи в Германия

Федералната агенция по труда към германското Министерство на труда и социалната политика обяви, че за трета поредна година ще започне набирането на кандидати за участие в програмата “The Job of my Life”. Тя има за цел да подпомогне, включително и финансово,  общо 2 000 младежи от ЕС, които искат за започнат дуално професионално обучение в Германия.

Дуалната система е специфичен модел за професионално обучение, който поставя акцент върху практическото усвояване на професия чрез работа. По този начин се елиминира проблемът с липсата на стаж, който пречи на младите хора да намерят работа по желаната професия веднага след завършване на училище. У нас надеждите за въвеждането му бяха попарени, след като и екипът на бившия министър на образованието Анелия Клисарова  не успя да прокара нужните законодателни промени.

Валерия Николова дава подробности за  условията за кандидатстване в прикачения звуков файл.

С коментар за "Хоризонт" по темата за дуалното обучение и възможностите тази система да бъде въведена в България говорят Емил Василев, представител на Занаятчийска камара Кобленц в България и координатор на Бюрото за подпомагане на средното съсловие на Балканите, и д-р Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.