Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан

| обновено на 18.06.15 в 15:24

Днес започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан, характерен с въздържанието на вярващите от храна и вода. Този празник се свързва още с милосърдието, опрощението и благотворителността.

Според традицията това е месец, в който текстът на Корана е бил разкрит на пророка Мохамед. Краят на едномесечния пост е свързан с празника шекербайрам. Семействата, близки, приятели се събират на трапезата, на която има традиционни храни - фурми, супа, питки, пастърма, сладкиши. По време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан вярващите се въздържат от вода и храна от изгрев до залез слънце. През Рамазана джамиите са отворени през цялата нощ за молещите се. Отказът от храна и вода през деня има смисъла на споделяне, опрощение, покаяние и милосърдие между хората, без значение дали са бедни или богати. Оручът приключва по залез слънце, когато ходжата от джамията приканва за вечеря, наречена ифтар. Главният секретар на Мюфтийството у нас Ахмед Ахмедов сподели пред БНР за благотворителните инициативи през този период:

Организирани в 167 точки или населени места в страната в продължение на 30 дни, благотворителни вечери ифтар, които целят да обхванат около 100 хиляди души, включващи се в този тип благотворителни вечери. Друга, отново хуманитарна акция, която ние организираме, е националната кампания за благотворителни и хуманитарни пакети, която цели да събере средства, с които да бъдат закупени хуманитарни пакети.

Днес президентът Росен Плевнелиев ще организира първия ифтар от началото на месец Рамазан, разказа още Ахмед Ахмедов и добавя:   

Това е по негова инициатива. Знаете миналата година той организира такава подобна вечеря. Тази година продължава традицията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов, "Величие": Няма как да сме трета партия в коалиция на ГЕРБ и ДПС

Няма как да сме трета партия в коалиция на ГЕРБ и ДПС. Ценностните ни системи са различни с тези партии . Това заяви пред БНР Ивелин Михайлов от партия "Величие". Той посочи, че оценката му за всички партии, участвали в управлението на страната, е отрицателна, защото "в политическото пространство България пада свободно 35 години". При..

публикувано на 10.06.24 в 14:37

ГЕРБ-СДС печелят изборите в Габровско

В Габровския избирателен район, според окончателните данни от 100% обработени протоколи, коалицията ГЕРБ-СДС е първа по резултат от вота за НС и постига подкрепа от 31,2% от гласовете на избирателите. Втори по резултат са "Възраждане" с 18,1 на сто, на трета позиция е ПП-ДБ. Резултатът на ГЕРБ-СДС в Габровския избирателен район е един от..

публикувано на 10.06.24 в 14:26
Росица Матева

ЦИК: Ще спазим законовите срокове

Независимо от постъпилите сигнали и жалби, смятаме, че комисиите осигуриха възможност на всички български граждани, които желаят да гласуват, да упражнят правото си на глас. Това каза заместник-председателят  на Централната избирателна комисия Росица Матева в първата пресконференция на ЦИК след края на изборния ден.  "Окончателният брой..

публикувано на 10.06.24 в 14:17

При обработени 85,47% протоколи: 7 партии в новото Народно събрание

Седем политически партии и коалиции ще влязат в 50-ото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 85,47% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", "БСП за България", ИТН и ПП "Величие". Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа..

публикувано на 10.06.24 в 14:15
Костадин Костадинов

Костадинов: Вариантът за НС е съставяне на правителство, но който участва в него, се погребва жив

"Имаме изключително ниска избирателна активност - 32%, това е абсолютно безпрецедентно. Българската политическа система катастрофира". Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов на първата си пресконференция след изборите. "Българският народ гласува вот на недоверие на парламентарната демокрация", коментира Костадинов и..

публикувано на 10.06.24 в 13:52
Иван Таков

Иван Таков: Виждаме безпомощност при традиционните партии, ще се появяват все повече като "Величие"

" Не е изненадваща появата на "Величие". И  тези случаи ще зачестяват все повече при цялата безпомощност, която виждаме у традиционните партии". Това обясни пред БНР Иван Таков,  председател на "Бузлуджа" - новото идейно движение в БСП. "Има една група от хора, които вече не гледат националните медии, прехвърлили са се в алтернативното..

публикувано на 10.06.24 в 13:52