Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България настоява да бъде третирана като Италия и Гърция по отношение на бежанците

Никола Казаков-световен ден на бежанците
Снимка: БГНЕС

В навечерието на международния ден на бежанците страната ни получи 4 милиона евро за справяне с бежанския наплив и тяхната издръжка. Това стана след като бе договорено между председателя на Агенцията за бежанците Никола Казаков и европейските институции. Казаков посети бежанския лагер в столичния квартал „Военна рампа“.  През първата половина на 2015 година страната ни е приела 6000 бежанци съобщи Никола Казаков. От тях статут на бежанец са получили 2500 души, а над триста души са получили хуманитарен статут. Той обаче посочи, че капацитетът на страната ни е пред изчерпване 

От една страна ние откликваме на проблемите на бежанците, предоставяме им закрила, устройваме ги, но в същото време се притесняваме за тяхната съдба. Знаем, че им е много трудно, че бягат от войната, бягат от изтезания, бягат от мъчения.

Страната ни подкрепя идеята за квотното разпределяне на бежанците сред останалите държави от ЕС и настоява да бъдат намалена предлаганата за България квота за бежанците каза пред БНР Никола Казаков:

Българската държава подкрепя принципа на солидарността. В същото време в предложението на Европейската комисия беше записано, че Италия и Гърция са близо до военни конфликти, при тях има засилен миграционен натиск и това ги прави по-уязвими като държави. Ние бихме искали и България да бъде причислена към тези държави, тъй като никой не трябва да забравя основната, и най-голяма сухопътна граница между Европа и Турция. Това е сухопътната граница на България. Ние също сме уязвима държава и сме подложени на силен миграционен натиск.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сдружение "Рила - обединени за доброто" учредиха в Дупница

Сдружение "Рила - обединени за доброто" е учредено в Дупница а неговата цел е "помощ на хора, нуждаещи се от скъпо лечение у нас и чужбина". Сред учредителите са бизнесмени, политици, настоящи и бивши кметове, представители на лекарското съсловие, граждани. Целта на сдружението е събиране на средства за лечение на хора от града и региона, които..

публикувано на 29.05.24 в 11:09

Пътен инцидент с над 30 пострадали в Сърбия

Шофьорът на автомобил загина, а над 35 пътници в междуградски автобус бяха ранени при катастрофа край село Мали Пожаревац, близо до Белград, съобщи сръбската национална телевизия РТС, цитирана от БТА. Катастрофата между автобуса и лек автомобил е станала тази сутрин в 5:40 ч. местно време (6:40 българско време). Шофьорът на леката кола е загинал на..

публикувано на 29.05.24 в 11:01
Доналд Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк, 15 април 2024 г.

Проф. Олег Йорданов: 4-5% отлив от Тръмп, ако получи присъда

Във вторник в САЩ ще се правят последните изказвания пред съдебните заседатели , 12-членното жури, което ще реши дали Доналд Тръмп е виновен по едно от криминалните обвинения или няма достатъчно основания, за да го обвинят и издадат присъда.  Решението се очаква в рамките на 3-4 дни след това , заяви пред БНР проф. Олег Йорданов, който живее и..

публикувано на 29.05.24 в 10:45
Мястото на израелското нападение в Рафах.

Белият дом смята, че Израел не е преминал "червената линия" в Рафах

Вчера от Белия дом заявиха, че въздушният удар на Израел, който уби десетки палестинци в Рафах в неделя, не е преминал "червената линия", за да има промяна в политиката на САЩ  относно конфликта. Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че САЩ следят израелското разследване  на удара за който се предполага, че смъртта на цивилни е резултат..

публикувано на 29.05.24 в 10:43

Нови камери следят за пътни нарушения в Атина, двойно повишение на глобите

Нови камери в Атина ще следят за пътни нарушения. Повишават се и глобите. Скоро Гърция въвежда и ограничение на скоростта в градовете до 30 километра в час по образец на други европейски страни. Общо 4000 нови камери за контрол поставя министерството на транспорта. В Атина вече работят първите камери, които разпознават регистрационните..

публикувано на 29.05.24 в 10:33

Катастрофа спря движението на трамваите по столичния булевард "България"

Лек автомобил е катастрофирал в района на булевард "България", съобщиха от МВР. Инцидентът е станал около 9:30 тази сутрин. Колата е застанала на трамвайните релси. Движението на мотрисите е блокирано. В района има и сериозно задръстване. Екипите на полицията изясняват причините за инцидента.

публикувано на 29.05.24 в 10:06

100 тоалета за абитуриенти в неравностойно положение от кампанията "Облечи дете в нужда"

100 момичета и момчета и тази година имат своя мечтан абитуриентски бал, благодарение на кампанията "Облечи дете в нужда". Кампанията се провежда вече над 20 години , за да подпомага зрелостници в неравностойно положение. В нея участват младежи от цялата страна. " Дарители изпращат своите прекрасни тоалети . Поставяме ги на закачалки,..

публикувано на 29.05.24 в 10:02