Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Сакскобургготски: Решение в Сирия не е възможно без Русия

| обновено на 01.10.15 в 13:12
Снимка: БГНЕС

Без Русия нещата в Сирия трудно биха се разрешили, каза в специално интервю за програма "Хоризонт" на БНР бившият български премиер Симеон Сакскобургготски. Според него всички трябва да търсят решение за конфликта в близкоизточната държава.

Русия си е където си е и представлява една много значима и важна страна в политическо и всяко друго отношение. Така че сега изведнъж присъствието не е нито нещо ново, нито неочаквано.

По отношение дали президентът на Сирия Башар Асад трябва да участва в намирането на преходно решение за страната, Сакскобургготски каза:

Ако наистина преди 3-4 години беше зададен този въпрос – с Асад или без Асад, нещо подобно, тогава можеше да се намери някакво решение, но сега след толковастотин хиляди жертви вече е безкрайно сложно и наистина не виждам как ще може да се реши.

Според Сакскобургготски идеята за квотно разпределение на бежанци в държавите членки на Евроепйския съюз е първоначална мярка за справяне с бежанската криза:

Идеята сама по себе си не е лоша. Не знам защо толкова скочиха срещу квотите. (...) Стените и оградите не са решение на проблема. Ако можеше от другата страна, откъдето да се действа, би било далеч по-ефективно.

Трябва да проявяваме съчувствие към всеки човек, категоричен беше той и допълни:

Чух, че в ЕС съотношението бежанци към население е 1 към 1000. В Ливан са около 60 на сто бежанци. Докато (в България – бел.ред.) стигнем до такива цифри, много трябва да извървим и едва ли това ще се случи.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Могат ли музеите да се превърнат в основни точки за акумулиране на знания?

" Привърженик съм на идеята, че ученето не е задължително прерогатив на училището. Повечето хора запомнят най-добре това, което са научили извън училище". Думите са на американския учен в областта на психологията Джон Фoлк.  Той изследва музеите като места за акумулиране на знания. "Оказва се, че музеите са чудесни лаборатории за..

публикувано на 12.06.24 в 12:10
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и унгарският премиер Виктор Орбан в Будапеща, 12 юни 2024 г.

Унгария няма да блокира решения на НАТО за подкрепа за Украйна

Унгария няма да блокира решения на НАТО за осигуряване на подкрепа за Украйна, заяви днес премиерът Виктор Орбан по време на визита в Будапеща на генералния секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг, предаде Ройтерс. Столтенберг заяви, че унгарски средства и персонал няма да бъдат използвани в помощ на Киев. Столтенберг е в..

публикувано на 12.06.24 в 12:05

Стартира кампания "5 минути за здраве"

От утре от Плевен стартира кампания "5 минути за здраве". Организирани са безплатни изследвания чрез телемедицина за желаещите да участват и да проверят показатели, важни за дишането и изцяло за тяхното здраве. Целта на инициативата е превенция на рака на белия дроб и борба с тютюнопушенето. Кампанията се организира от регионалните..

публикувано на 12.06.24 в 12:00

Резултатите от изпитите на десетокласниците ще бъдат обявени до 28 юни

Над 50 000 десетокласници се явиха на национално външно оценяване по математика. Изпитът се проведе в над 1000 училища в страната. Изпитът започна в 8.00 часа и продължи 90 минути. Тестът съдържаше 17 задачи, както миналата година. 15 от тях бяха с избираем отговор, а две - с разширен свободен отговор.  След края на препитването..

публикувано на 12.06.24 в 11:55
Постер за набиране на войници в Киев, 9 април 2024 г.

Украйна планира рекорден внос на електроенергия

Украйна планира рекорден внос на електроенергия заради съществените щети, които е нанесла Русия по енергийната инфраструктура. Това обяви украинското енергийно министерство. В рамките на конференцията за възстановяване на Украйна, която се провежда в Берлин, българският служебен министър-председател Димитър Главчев обяви вчера, че София ще..

публикувано на 12.06.24 в 11:48
полк. Николай Марков

БОЕЦ сигнализира ДАНС за "шпионаж в полза на Русия" от страна на полк. Марков от "Величие"

Гражданско движение "БОЕЦ" внесе до Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) сигнал за действия на представящия се за полковник Николай Георгиев Марков, който е бивш служител на НСО и бе избран за депутат от ПП "Величие", съобщиха от БОЕЦ.  Николай Марков: Не сме аналог на "Възраждане". Обърнахме се към негласуващите В сигнала се казва:..

публикувано на 12.06.24 в 11:42
Росина Петрова

Редакторът в БНР Росина Петрова роди момче

Тази нощ се роди Давид, първородният син на редактора в БНР Росина Петрова и Ивайло Даргов.  Момченцето е с перфектни размери - висок е 48 см и тежи 3.100 кг.  Щастливите родители благодарят на екипа на Първа АГ болница "Света София" и на д-р Рени Ковачева, а екипът на БНР пожелава на цялото семейство здраве и радост и само добри новини...

публикувано на 12.06.24 в 11:28