Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Палестина обмисля дали да прекъсне изпълнението на мирните споразумения от Осло

Снимка: БГНЕС

До една седмица палестинските власти ще вземат решение дали да прекъснат изпълнението на мирните споразумения от Осло, тъй като Израел не признава палестинската държава, обяви посланикът на Палестина у нас Н. пр.  Ахмед ал Мадбух. Проблемът в отношенията между двете държави, според посланика, е свързан с нерешаването на въпроса за свещения за арабите и евреите храм "Ал Акса" в Йерусалим. Надигането на палестинските младежи от последните дни е стихийно и не е организирано от никоя местна организация, заяви посланикът, според когото най-младото поколение не приема действията на израелските изселници.

Палестина призовава непризналите я държави от Европейския съюз (ЕС) да го направят, защото това показва балансираната позиция на Брюксел. Младата държава поиска ЕС да бойкотира продукцията на израелските изселнически колонии. Палестина иска и промяна на формата на преговорите по модела на разговорите, свързани с Иран, "5+1", каза посланик Ал Мадбух и добави: 

Когато говорим за такава многостранна форма на такива преговори, ние имаме предвид, че страните, които ще седнат на масата на преговорите, трябва да имат своята ефективна и активна роля в този процес, а не да имат фиктивна роля, иззета изцяло от САЩ.

Много се надявахме България да подкрепи с гласа си резолюцията за издигането на флага пред седалището на Световната организация в Ню Йорк. За съжаление, България се въздържа от гласуване. Надяваме се в ООН България да се върне в позициите си в подкрепа на справедливата борба на един народ за неговата независимост, каквато е борбата на палестинския народ, да се превърне от позиция на въздържане в позиция на подкрепа, каквато беше.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СЕМ чака решение на ВАС за процедурата по избор на генерален директор на БНТ

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще подготви график за провеждането на конкурс за избор на генерален директор на Българското национално радио, тъй като мандатът на сегашния ръководител на БНР Милен Митев изтича в края на октомври.  На днешното заседание на медийния регулатор стана ясно още, че СЕМ ще изчака решението на Върховния..

публикувано на 16.05.24 в 13:03

Ваня Монева, Иван Гранитски, проф. Андрей Пантев и акад. Лъчезар Трайков удостоени с Почетния знак на президента

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци на образованието, науката, културата и изкуството. Президентът връчи отличията на тържествена церемония в Гербовата зала на "Дондуков"2. "Всички вие сте важна, неделима част от интелектуалната и духовната сила на България, и пример за нашите млади..

публикувано на 16.05.24 в 12:54

Фондация НАБИС предизвиква смелите читатели

Фондация НАБИС (Национална академична библиотечно-информационна система) излезе със загадъчно послание в мрежата, което предизвика любопитство – "Търси се читател, обичащ да рискува, който да се опита да прочете книги, които никога не са заемани. Вие този читател ли сте?". "Хората ежедневно още от първата чаша кафе търсят информация, но като..

публикувано на 16.05.24 в 12:54
Старият град на Братислава, Словакия

Емил Цанков: Плурализацията на обществото доведе до нагнетяване на напрежение В Словакия през последните месеци

" Словашкият народ е добронамерен, доверчив и чистосърдечен, но заради плурализацията на обществото през последните месеци се нагнети много силно напрежение ". Това обясни пред БНР Емил Цанков, председател на Българския културен съюз в Братислава, след покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо. "Дори имаше предупреждения, че може да прерасне в..

публикувано на 16.05.24 в 12:46

Продължават разговорите за увеличение на заплатите в университетите

Разговорите със синдикатите и Съвета на ректорите за заплатите на академичния състав на държавните висши училища продължават, съобщи министърът на образованието Галин Цоков. Той обясни, че 39-е милиона лева ще бъдат разпределени за увеличението на възнагражденията, но все още липсват парите за промяна на заплатите от април тази година...

публикувано на 16.05.24 в 12:41

Токът от АЕЦ "Козлодуй" поскъпва с по-малко от 30% от началото на юли

По-малко от 30% ще поскъпне тока за битак произведен от АЕЦ "Козлодуй", от 1 юли, съобщи министърът на енергетиката Владимир Малинов на брифинг в Министерството на енергетиката. От електроцентралата са оттеглили ценовото предложение и след преизчисляване ще предложи по-ниско увеличение, уточни Малинов. "Това е безспорно функция на..

публикувано на 16.05.24 в 12:18
Израелската система за противоракетна отбраната

Гърция предлага създаване на европейска ПВО

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е внесъл предложение за създаването на система за европейска противовъздушна отбрана по примера на израелския "Железен купол". Това съобщи той тази сутрин в интервю пред телевизия Скай. "Имам предвид една система за европейска противовъздушна отбрана, един европейски "купол", който да покрива Европа,..

публикувано на 16.05.24 в 12:14