Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският патриарх Неофит навършва днес 70 години

Снимка: БГНЕС

Българският патриарх Неофит навършва днес 70 години. Изричното желание на Предстоятеля на Българската православна църква е да посрещне рождения си ден без пищни празненства и почести.

Точно по монашески и без излишни разточителства Предстоятеля на Българската Православна Църква - патриарх Неофит, днес, със света литургия ще отбележи в Троянския манастир своята юбилей. Мястото не е случайно, защото именно преди 40 години в тази света обител днешния патриарх Неофит става монах и посвещава своя живот на Бога.

Подстрижението лично извършва  тогавашния български патриарх Максим, които след това го ръкополага и в останалите църковни санове - йеродяконски чин, йеромонах, архимандрит, епископ и митрополит.  Като архимандрит, в началото на  80-те години Неофит е и протосингел на Софийската света митрополия. По-късно през същия период  е хиротонисан за Левкийски епископ, след което става ректор на Духовната академия, а после и първи ректор на възстановения Богословски факултет в семейството на СУ “Св.Климент Охридски“. 

По време на разкола в Българската Православна Църква в началото на 90-те години става говорител на Светия синод и негов главен секретар, а през  1994 година е канонически избран за Доростолски и Червенски митрополит, пост, на които остава до 24 февруари 2013 година, когато е избран за третия Български патриарх, след възстановяването на патриаршеския статут на родната ни Църква през май 1953 година.

По време на първата си молитва, след като бе интронизиран за Глава на Българската Православна Църква, патриарх Неофит се помоли за българския народ. Молитвата е запазена в Златния фонд на БНР.

Негово Светейшество призовава всички, които възнамеряват да изразят своето уважение към него с подаръци и цветя, да преведат съответната сума на оказаната сметка. Тази година събраните средствата ще бъдат употребени за закупуването на подвижен ехограф, който е изключително необходим на акушеро-гинекологична болница „Шейново” (през настоящата година болницата навършва 80 години от основаването си), както и за подпомагане на прицърковните кухни за бедни в София.

Средствата могат да бъдат превеждани на следната сметка:  Св. Синод на БПЦ - БП; гр. София, ул. „Оборище“ № 4; ИН по ДДС BG 121294143; ЕИК по БУЛСТАТ 121294143; IBAN BG 74 UNCR 9660 1067 9899 12; BIC UNCRBGSF - УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, като изрично бъде упоменато в платежното нареждане предназначението на паричната помощ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

Засега няма заповед за удължаване на забраната за износ на инсулин

Все още няма публикувана заповед за ново удължаване на забраната за износ на инсулинови лекарства и антибиотици за деца. Срокът на мораториума изтича днес.  Преди месец служебният здравен министър Галя Кондева го удължи заради данни за нередовни доставки, забавяне или отказ от търговците на едро да заредят посочените лекарства в аптечната мрежа. Износът..

публикувано на 16.05.24 в 15:05

Интерактивна електронна разяснителна брошура за изборите на 9 юни

Интерактивна електронна разяснителна брошура за изборите на 9 юни е налична на интернет страницата на Централната избирателна комисия. Там е събрана цялата информация за правата на избирателите. Обявени са и начините за гласуване на хората с трайни увреждания. Ако те не могат да посетят изборно помещение, могат да заявят до 25..

публикувано на 16.05.24 в 15:00

Три български консорциума ще бъдат финансирани по линия на Европейския фонд за отбрана

Три български консорциума ще бъдат финансирани по линия на Европейския фонд за отбрана за участието си в три съвместни научноизследователски проекта в областта на отбраната. Европейската комисия обяви резултатите от отправените през 2023 г. покани за участие. Избрани са общо 54 проекта, като финансирането им възлиза на 1,031 милиарда евро...

публикувано на 16.05.24 в 14:59
Любомир Каримански

Любомир Каримански: Парите в образованието да са срещу качество

Ако приоритет ни е да запазим качеството на образованието, нека първо да проверим качеството на преподавателите в университетите и след това да бъде заслужена заплатата, която те получават, т.е. парите да са срещу качество. Това каза пред БНР финансистът Любомир Каримански, бивш депутат от "Има такъв народ", председател на комисията по бюджет и..

публикувано на 16.05.24 в 14:19

Мъж, издирван от САЩ за сексуална експлоатация на деца, под стража в Благоевград

Американски гражданин, обявен за международно издирване с червена бюлетина заради сексуална експлоатация на деца, който беше задържан в Благоевград, получи мярка за неотклонение "задържане под стража".  Искането беше внесено в съда от Окръжната прокуратура.  Спрямо чужденеца Окръжният съд на окръг Аляска е издал заповед за задържане с цел..

публикувано на 16.05.24 в 14:08
Петер Бистрон

Отнеха имунитета на германски крайнодесен депутат, обвинен в шпионаж за Русия

Германският Бундестаг свали имунитета на депутат от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", който бе обвинен в шпионаж за Русия. Полиция вече е претърсила имотите на Петер Бистрон по подозрение във взимане и укриване на подкуп. Би Би Си разкри връзки между "Алтернатива за Германия" и крайнодесни мрежи Ще разклати ли шпионски..

публикувано на 16.05.24 в 14:06
Евгения Костадинова

Евгения Костадинова: За сигурността на матурите са ангажирани над 13 000 квестори, ДАНС и МВР

Всички процедури за държавните зрелостни изпити са проиграни и утъпкани, ръководството на МОН е създало добра организация, която да гарантира сигурността и да няма теч на изпитното съдържание. За това увери в интервю пред БНР Евгения Костадинова, експерт в МОН. "В съдържателно отношение няма промени спрямо предходната година. Това създава..

публикувано на 16.05.24 в 13:58