Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маркус Васмайер: Банско би се превърнал в знаков курорт, ако запази автентичния си дух и старите традиции

Маркус Васмайер беше гост на откриването на ски сезона в Банско тази година
Снимка: БГНЕС

Без сняг и с нов лифт в събота Банско откри новия ски сезон. По традиция тържественият старт на сезона беше даден от три величия в белия спорт – единственият за сега петкратен носител на Световната купа Марк Жирардели, стар приятел на Банско и България, придружен от най-добрия ни алпиец Петър Попангелов и от специалния гост тази година – двукратният олимпийски шампион от игрите в Лилехамер през 1994 г. Маркус Васмайер. Всъщност звездата на германеца изгрява доста по-рано – през февруари 1985 година малко изненадващо на световното първенство в Бормио той грабна титлата в гигантския слалом с изключително рисковано каране. Още на третата врата губи скиорските си очила, а малко по-късно и шапката – тогава още не се караше с каски. След тежка травма две години по-късно Васмайер отсъства дълго време от белите писти, но успява да се завърне със серия победи в стартовете за Световната купа и да завърши блестящо кариерата си с двете олимпийски титли от Лилехамер в супер-гигантския слалом и гигантския слалом.

В Германия освен със звездната си кариера в ските Васмайер е известен и с дълбоката си привързаност към природата и автентичния дух на родната Бавария. След като се отказва от професионалния спорт се отдава на възстановяването на стари къщи в родното си село Шлиерзее, където живее и до днес, като междувременно е успял да съхрани цял етнографски комплекс, а голяма част от реставраторските работи извършва сам. Предположихме, че заради това му харесва атмосферата на стария град Банско. Уви, това не е така. С Маркус Васмайер разговаря Весела Владкова:


Не ми допада смесицата от стар град и нови хотели. Банско би спечелил много повече и би се превърнал в знаков курорт, ако запази автентичния си дух и старите традиции. Когато копираш стила на безвкусни курорти в Америка или Западна Европа, неизменно се превръщаш в безлично място. Никой не би искал да отседне в хотел, който му напомня панелките в предградията на бившия Източен блок. Банско трябва да покаже, че има история и култура, защото това е ценно, а и привлича по-висок клас посетители. В ски зоната всичко е направено изключително професионално. Така трябва да бъде и в града.

Както е известно, ски зоната в Банско отдавна е трън в очите на природозащитниците, които се обявяват против всякакви строителни дейности, включително и срещу подновяването на стари лифтове. Тази година все пак 32-годишният лифт на Шилигарника беше подменен с модерно съоръжение. Възможно ли е постигането на траен компромис между опазването на природата и модернизирането на ски курортите?



Този проблем ми е до болка познат, но при нас важи правилото, че вече функциониращи ски зони могат и трябва да се модернизират. Пределно ясно е, че ски спортът има нужда от писти и лифтове, пределно ясно е, че те не могат да се оставят на произвола на времето и е редно да се обновяват. Това в никакъв случай не пречи на опазването на природата и не означава разширяване на вече съществуваща ски зона в планината. Но тя трябва да се направи професионално, което означава да е привлекателна не само през зимата, но и през лятото – дали с трасета за маунтайнбайк или просто за разходка в планината. Останалата част от планината е неприкосновена. Не бива да забравяме, че туризмът е основен поминък за хората от региона. Тук няма индустрия, която да дава работни места. Този проблем е наистина навсякъде по света и понякога ме е докарвал до отчаяние, признава Васмайер.

Всъщност Маркус Васмайер не беше за първи път в Банско. През последните години курортът успя да намери трайно място в календара на стартовете за Световната купа, както при жените, така и при мъжете, а Васмайер беше коментатор за германската телевизия ARD. Успешното провеждане на състезанията през миналите години гаранция ли е, че Банско има запазено място сред домакините на състезанията от най-висок клас в алпийските ски?



Трудно е да се каже, как ФИС взима решения. Но при всички положения имате пистите за техническите дисциплини. Трасето за спускане при жените също би могло да се приеме, но според мен би било компромисно решение. Но пък и не е речено, че на всяка цена трябва да има и спускане. Голямо предимство на Банско е, че има много публика и въодушевена публика. Като състезател, а и по-късно като коментатор за телевизията сме били на не едно и две места по света, където сме били само ние, без нито един зрител. Но по отношение на календара на ФИС има и друг проблем – има места, на които дори елементарните изисквания за сигурността на състезателите не са гарантирани. Например в САЩ и Канада – в Лейк Луиз контузен скиор трябваше да чака 7 часа, преди да го транспортират с хеликоптер до най-близката болница. Това в Европа е немислимо! Така че ФИС трябва да преосмисли домакинствата, особено когато става дума за живота и здравето на състезателите. Спомням си Лейк Луиз, и там съм печелил, но наоколо нямаше никой! Винаги бих предпочел да има състезание там, където има и публика. Така че Банско в това отношение има добри карти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тим Мерлие

Тим Мерлие спечели третия етап от колоездачната обиколка на Италия

Белгиецът Тим Мерлие спечели третия етап от колоездачната обиколка на Италия. Той измина 166 километра от Новара до Фосано за 3:54:35 часа.  Водачът в състезанието Тадей Погачар не се представи добре, но успя да задържи "розовата" фланелка. На втора позиция е Джонатан Милан от Италия. Трети се нареди представителят на Еритрея Биниан Гирмай. Тадей..

публикувано на 07.05.24 в 07:47

Наполи и Удинезе не успяха да се победят

Удинезе и Наполи завършиха 1:1 в последна среща от 35-ия кръг на италианската Серия А.   Двата отбора се нуждаеха от точки в преследване на своите цели - Удинезе оставане в елита, а Наполи място в евротурнирите.  Неаполитанците откриха чрез Виктор Осимен в 51-а минута. Нигериецът засече с глава центриране на Политано от дясно.  Удинезе наложи натиск..

публикувано на 07.05.24 в 07:25

Аталанта победи Салернитана и измести Рома от петата позиция

Аталанта победи като гост с 2:1 Салернитана в мач от 35-ия кръг на футболното първенство на Италия и по този начин измести Рома от петата позиция, като и двата тима имат по 60 точки. В 18-ата минута Салернитана поведе с попадение на младия френски нападател Лум Чауна. Гостите от Бергамо от своя страна играеха плахо и трудно достигаха до възможности..

публикувано на 07.05.24 в 06:58
Ботев и ЦСКА 1948 завършиха без голове

Ботев (Пд) и ЦСКА 1948 не успяха да си отбележат

Съставите на Ботев (Пловдив) и ЦСКА 1948 завършиха 0:0 в среща от 32-ия кръг на футболното ни първенство в групата за разпределение на местата от 7-мо до 10-то. Двубоят започна със сблъсък между Джеймс Ето'о и Антонио Вутов, като се наложи намесата на медицинския екип. Ето'о продължи, а Вутов беше изнесен на носилка. В 12-ата минута..

публикувано на 06.05.24 в 22:12
Славия и Арда завършиха 0:0

Славия и Арда не се победиха

Отборите на Славия и Арда завършиха 0:0 в първа среща от 32-ия кръг на футболното ни първенство в групата за разпределение на местата от 7-мо до 10-то. Така шансовете на домакините от София за седмата позиция станаха почти илюзорни. Тимът воден от Златомир Загорчич има актив от 37 точки и заема 10-то място, а Арда е 9-ти с 41 пункта...

публикувано на 06.05.24 в 19:56
Йоана Илиева

Йоана Илиева се класира седма в Сеул

Йоана Илиева се класира на седмо място в изключително силния турнир Гран При на Сеул. В надпреварата на сабя жени участваха 135 фехтовачки, сред които бяха всички от топ 10 в световната ранглиста. Илиева се включи директно във втория ден, в боевете на най-добрите 64 в турнира заради осмото си място в ранглистата. В първата си среща тя се..

публикувано на 06.05.24 в 18:10
Мирослава Минчева

Минчева и Костадинова не намериха място във финала на 25 м пистолет

Мирослава Минчева завърши на 28-мо място на 25 метра пистолет за жени на Световната купа по спортна стрелба в Баку (Азербайджан). Българската състезателка записа 576 точки в квалификациите.  Другата наша представителка в дисциплината Антоанета Костадинова остана на 35-то място с 574 точки. Най-добър резултат в квалификациите постигна..

публикувано на 06.05.24 в 16:50