Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпълкомът на БФС не посмя да вземе решение за "Литекс" преди Коледа

Борислав Михайлов не смята да подава оставка
Снимка: БГНЕС

Специална комисия ще бъде създадена по казуса "Литекс", а неин председател е вицепрезидентът на Българския футболен съюз (БФС) Михаил Касабов. Планирано е тя да бъде от 9 члена, като сред тях трябва да има експерти от Министерството на спорта, от БОК, от Асоциацията на Българските футболисти, от Професионалната, от Аматьорската лига.

Изпълнителният комитет на БФС се събра за последно през тази година, като това не се беше случвало от 22-ри юни, а президентът на централата Борислав Михайлов призна, че е било доста тежко заседание. След напускането на терена на "Литекс" по време на мача от 20-ия кръг с "Левски", две комисии - Дисциплинарна и Апелативна решиха и съответно потвърдиха изваждането на оранжевите от "А" футболната ни група. В последния работен ден преди празниците обаче членът на Изпълкома Гриша Ганчев е внесъл молба да се преразгледат тези решения, като е изтъкнал и аргументи в тази насока. Тази молба е предизвикала задълбочена дискусия, в резултат на която е създадена и въпросната комисия. 9-имата начело с Касабов имат една седмица да формират становище по казуса, което пък ще бъде обсъдено веднага след началото на новата 2016-а година.



Беше внесен едва днес доста дълъг документ. Ние винаги търсим варианти, за да има повече стабилни отбори. Но все пак имаме две комисии, които са се произнесли преди това. Но докато не се произнесе изпълнителният комитет, си важат решенията на комисиите. Беше тежка година за нас като централа- два водещи отбора не получиха лиценз, ето и "Литекс" реално е пред изваждане от първенството, коментира още Михайлов.

Той допълни, че националният селекционер Ивайло Петев и хората от неговия щаб остават на постовете си, а и е имало доста по-тежки проблеми за решаване. Така че смяна на Петев не е обсъждана, а е приета неговата идея за подмладяване на отбора. Другите точки в дневния ред на заседанието бяха приемане на протокола от 22-и юни, одобряване на решенията на Бюрото към изпълкома, което е приело промените в системата за лицензиране на клубовете, която е доста облекчена в частта си за финансовия феърплей.

Приет беше и бюджет за 2016-та година, който е в размер на 11 милиона и 311 хиляди лева. Заложени са приходи от спонсори, от продажба на билети, от усвояване на средства от ФИФА и УЕФА по различни програми.

В началото на следващата година ще бъде открит и Националният футболен център Бояна, който освен административна сграда, ще разполага с три терена и легова база. Очакванията са това да облекчи бюджета на БФС, тъй като там ще се провеждат и лагерите на националния отбор, заради което отпада и перото с ангажиране на хотели.

Борислав Михайлов нарече исканията на ръководители на "Левски" за оставка на самия него и на цялото ръководство на централата абсолютно неоснователни. Той добави, че "Левски" не е ставал шампион от 6 години, но едва ли е проблем на БФС.



Искат ми оставка хора, които не само не се занимават с футбол, а и не искам да и м споменавам имената. Знаете, че когато се разклати кораба, мишоците излизат. Имаше доста проблеми през годината, но имаше и хубави неща. Организирахме европейското първенство за юноши до 17 години, всички наши юношески отбори се класираха за Елитния кръг на квалификациите, базата ни е почти готова. Да, земята е от държавата, но цялата инвестиция е на БФС, а както знаете нашата федерация не получава никаква помощ от никъде. Така че исканията на тези хора са абсолютно неоснователни. Нека да си гледат собствената си игра, ръководството, селекцията. Преди ни обвиняваха, че Изпълкомът бил син, оранжев, зелен, а изпълнителният комитет е независим, каза Михайлов.

Той добави, че благодарение на неговите лични усилия и на независими юристи от актива на ЦСКА не са отнети точки. Армейците са първи във В група и са на полуфинал за купата на страната. Според него, казусът с ЦСКА е напълно ясен - чака се синдикът да стартира нужните процедури.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тим Мерлие

Тим Мерлие спечели третия етап от колоездачната обиколка на Италия

Белгиецът Тим Мерлие спечели третия етап от колоездачната обиколка на Италия. Той измина 166 километра от Новара до Фосано за 3:54:35 часа.  Водачът в състезанието Тадей Погачар не се представи добре, но успя да задържи "розовата" фланелка. На втора позиция е Джонатан Милан от Италия. Трети се нареди представителят на Еритрея Биниан Гирмай. Тадей..

публикувано на 07.05.24 в 07:47

Наполи и Удинезе не успяха да се победят

Удинезе и Наполи завършиха 1:1 в последна среща от 35-ия кръг на италианската Серия А.   Двата отбора се нуждаеха от точки в преследване на своите цели - Удинезе оставане в елита, а Наполи място в евротурнирите.  Неаполитанците откриха чрез Виктор Осимен в 51-а минута. Нигериецът засече с глава центриране на Политано от дясно.  Удинезе наложи натиск..

публикувано на 07.05.24 в 07:25

Аталанта победи Салернитана и измести Рома от петата позиция

Аталанта победи като гост с 2:1 Салернитана в мач от 35-ия кръг на футболното първенство на Италия и по този начин измести Рома от петата позиция, като и двата тима имат по 60 точки. В 18-ата минута Салернитана поведе с попадение на младия френски нападател Лум Чауна. Гостите от Бергамо от своя страна играеха плахо и трудно достигаха до възможности..

публикувано на 07.05.24 в 06:58
Ботев и ЦСКА 1948 завършиха без голове

Ботев (Пд) и ЦСКА 1948 не успяха да си отбележат

Съставите на Ботев (Пловдив) и ЦСКА 1948 завършиха 0:0 в среща от 32-ия кръг на футболното ни първенство в групата за разпределение на местата от 7-мо до 10-то. Двубоят започна със сблъсък между Джеймс Ето'о и Антонио Вутов, като се наложи намесата на медицинския екип. Ето'о продължи, а Вутов беше изнесен на носилка. В 12-ата минута..

публикувано на 06.05.24 в 22:12
Славия и Арда завършиха 0:0

Славия и Арда не се победиха

Отборите на Славия и Арда завършиха 0:0 в първа среща от 32-ия кръг на футболното ни първенство в групата за разпределение на местата от 7-мо до 10-то. Така шансовете на домакините от София за седмата позиция станаха почти илюзорни. Тимът воден от Златомир Загорчич има актив от 37 точки и заема 10-то място, а Арда е 9-ти с 41 пункта...

публикувано на 06.05.24 в 19:56
Йоана Илиева

Йоана Илиева се класира седма в Сеул

Йоана Илиева се класира на седмо място в изключително силния турнир Гран При на Сеул. В надпреварата на сабя жени участваха 135 фехтовачки, сред които бяха всички от топ 10 в световната ранглиста. Илиева се включи директно във втория ден, в боевете на най-добрите 64 в турнира заради осмото си място в ранглистата. В първата си среща тя се..

публикувано на 06.05.24 в 18:10
Мирослава Минчева

Минчева и Костадинова не намериха място във финала на 25 м пистолет

Мирослава Минчева завърши на 28-мо място на 25 метра пистолет за жени на Световната купа по спортна стрелба в Баку (Азербайджан). Българската състезателка записа 576 точки в квалификациите.  Другата наша представителка в дисциплината Антоанета Костадинова остана на 35-то място с 574 точки. Най-добър резултат в квалификациите постигна..

публикувано на 06.05.24 в 16:50