Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Гръцки капан за 600 българи. Фериботите започнаха стачка два дни по-рано", пише на първа страница вестник Стандарт. Стотици наши сънародници се оказаха блокирани на гръцките острови Санторини, Корфу и в Италия, на път за южната ни съседка. Причината е изненадваща стачка на фериботите. "От една седмица се знаеше, че стачката започва на 8 май и ще е 24-часова. Изведнъж обаче моряшкият синдикат промени плановете си и обяви, че хората му няма да работят от 6 до 10 май", съобщават от туристическия бранш. "Най-голямата група от 300 човека се оказа заклещена на остров Санторини. Стачката провали плановете на още хиляди българи, които бяха запазили хотели по островите за Гергьовден", допълва още Стандарт.

"Най-лесно ще се влиза във ВУЗ тази година". Над 74 000 са местата, а абитуриентите са около 52 000, съобщава 24 часа. "49 596 студенти ще бъдат субсидирани от държавата през следващата учебна година. За първи път държавата утвърждава и приема на студенти срещу заплашане в държавните университетите като за учебната 2016-2017 години са предвидени 8784 студенти.  В частните вузове пък ще влязат над 16 хиляди студенти. Правителството е утвърдило 2594 докторанти. 17 ВУЗ-а вдигат таксите средно 17,8 процента, съобщава Министерството на образованието, цитирано от 24 часа.

"Гвардията се стопява", пише вестник Монитор. "Слаб интерес за служба в Националната гвардейска част регистрира до момента кампанията по набиуране на кандидати. 24 са вакантните позиции за гвардейци, а подаването на документи продължи до края на седмицата. "По всичко личи, че редиците на представителната гвардейска част няма да бъдат попълнени, коментира всекидневникът, защото, по данните на Централното военно окръжие от област София, документи са подали едва 10 души. До края на месеца ще има информация колко са кандидатите и от провинцията, но практиката показва, че повечето мераклии са от столицата, допълва още Монитор.

"Едва 7 са билковите аптеки у нас", съобщава Новинар. Две от тях се намират в столицата, а по една има в Пловдив, Велико Трново, Сливен, Стара Загора и Бургас. "Това прави под един процент от всички аптеки в страната, които са близо 4200. Според експерти аптеките в страната са два пъти повече от необходимото. В София има и пренасищане от фармацевти, пише още изданието.

"Наднорменото тегло засилва алергичните заболявания. Промените в климата ще правят тези проблеми все по-сложни в бъдеще", казва в интервю за Новинар академик д-р Богдан Петрунов, който е един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията. Той обяснява още, че "голямото количество въглехидрати и силно подправените храни са алергизиращи".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на отворените врати в авиобаза "Враждебна"

Ден на отворените врати организират днес от авиобаза "Враждебна" край София. 16-а авиобаза е най-старото действащо авиационно формирование от състава на Военновъздушните сили на България. Посетителите ще може да видят авиационна техника, стрелково въоръжение и екипировка. Денят на отворените врати започва в 10 часа. А час..

публикувано на 10.05.24 в 08:47
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Откриват изложба "50 години Факултет по журналистика и масови комуникации" в СУ

В Ректората на Софийския университет "Свети Климент Охридски" днес ще бъде открита изложбата "50 години Факултет по журналистика и масови комуникации". В нея са включени снимки и документи, показващи ярки епизоди от учебния, научния и всекидневния живот на студентите и преподавателите в аудиториите и учебните студия, както и учебни издания,..

публикувано на 10.05.24 в 08:33

9-о издание "На мегдана на другата България" започва в Палма де Майорка

9-ото издание на пътуващия събор "На мегдана на другата България" започва довечера с хоротека в Палма де Майорка . 78 групи от 17 европейски страни прииждат от днес в Палма де Майорка за Деветото издание на събора на български фолклорни групи от чужбина. В събота и неделя, в театър "Труй" в Палма, всеки състав ще представи 10-минутно..

публикувано на 10.05.24 в 08:31

Милен Керемедчиев: РСМ се разделя с пътя си към евроинтеграция

РСМ категорично се разделя с пътя си за своята европейска интеграция . Това каза пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката. Според него Северна Македония поема по познатия ѝ вече път на сближаване със Сърбия, Русия, Китай и Унгария , на пряка конфронтация със съседите и "противопоставяне на..

публикувано на 10.05.24 в 08:23

Тържествена конференция за 20-ата годишнина от присъединяването на Кипър към ЕС

В Кипър днес се провеждат специална извънредна сесия на парламента и тържествена конференция, посветени на 20-ата годишнина от присъединяването на страната към ЕС. В честванията за юбилея ще се включи президентът Никос Христодулидис, както и представителите на Кипър в Еврокомисията, Европарламента и други европейски институции. Кипър..

публикувано на 10.05.24 в 08:23

БАН представя онлайн платформата БЕРОН за български езикови ресурси

БАН представя платформата за български езикови ресурси онлайн – БЕРОН. Платформата има четири основни модула: правопис, правоговор, граматика и езиково консултиране. Ресурсът съдържа общо около 2 400 000 форми. Като например за произнасяне на думите, което ще става с помощта на изкуствен интелект. Има и информация за омоними и дублети,..

публикувано на 10.05.24 в 08:23

Има ли интересес към имунизиране на бременните срещу коклюш?

Две бременни пациентки на личния лекар и педиатър от София д-р Евгени Крайселски са били ваксинирани срещу коклюш. Той одобрява практиката да има кабинети на РЗИ, в които ще се ваксинират бременни, заради наличността на ваксината. Навсякъде в страната има деца с отложени и непроведени ваксинации . Причините са най-различни, обясни д-р..

публикувано на 10.05.24 в 08:03