Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Метрополитън опера продава копия на прочутите си полилеи

Метрополитън опера - Ню Йорк

Всеки желаещ - оперен фен или просто богат човек с достатъчно пространство у дома, може да се сдобие с осветително тяло от Метрополитън опера. Станали популярни като "спътници" заради космическия си стил, полилеите са по дизайн на почитания виенски майстор Ханс Харалд Рат.

Изработени от злато и сребро, те са украсени с камъни "Сваровски". 23 наброй, полилеите са подарени на нюйоркския театър през 1966 г. от австрийското правителство. Всеки редовен посетител в Метрополитън опера очаква с трепет всеки път, когато красивите лампи започнат да се издигат към тавана, защото това означава, че се вдига и завесата за поредния спектакъл.

Сега, в магазина за подаръци в Мет могат да се закупят и точни копия на полилеите с големина между 60 и 160 см, на цена между 19 000 и 83 000 долара. Голяма отстъпка получават членовете на клуба на приятелите на театъра.

Добрата новина за българските почитатели на Метрополитън е, че за трети пореден сезон ще могат да се насладят на спектаклите, които са част от афиша на програмата "На живо от Ню Йорк", която се провежда в над 70 страни по света. Десетте преки излъчвания включват както любими шедьоври като "Травиата" със Соня Йончева, "Набуко" с Пласидо Доминго, "Кавалерът на розата" с Рене Флеминг и "Евгений Онегин" с Анна Нетребко и Дмитрий Хворостовски, така и по-малко представяни пред публиката заглавия като "Идоменей" от Моцарт и "Любов отдалече" - съвременна опера от финландката Кая Саариахо.

Излъчванията от "Метрополитън опера - на живо от Ню Йорк" в Синема Сити Mall of Sofia започват на 8 октомври 2016 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Милена Шушулова, проф. Момчил Георгиев, проф. Милена Моллова и Варта-Естер Каспарян  (от ляво на дясно)

За първи път Международният фестивал - "Софийски музикални седмици" ще има есенно издание

Своеобразен празник на духовността, на музиката и културата стартира с 55-тото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици". Историята на този престижен фестивал започва с едно съдбоносно събиране на изтъкнатите български музиканти Панчо Владигеров, Любомир Пипков и Богомил Стършенов. Те заявяват: "Крайно време е София да..

публикувано на 27.05.24 в 13:54
Даниел Верстапен

Даниел Верстапен: Целта ми е да направя своята интерпретация на българската музика

"Това, което най-много ми харесва в България е природата , но и страната ми харесва, каза в "Понеделник вечер" белгийският пианист Даниел Верстапен . България е част от световното му турне Reconnection . Събитие, което го отведе до едни от най-големите зали в света като "Карнеги Хол" в Ню Йорк и "Сидни опера" в Австралия.  В България той ще..

публикувано на 27.05.24 в 09:40
Режисьорът на копродукцията Небойша Слиепчевич.

Лента с българско участие със "Златна палма" за късометражен филм

"Анора" на американския режисьор Шон Бейкър спечели "Златната палма" на заключителната церемония на тазгодишния филмов фестивал в Кан, а лента с българско участие грабна "Златна палма" за късометражен филм. "Ще продължа да се трудя в полза на киното" - каза сценаристът и режисьор Шон Бейкър, поемайки 77-ата "Златна палма", с която бе отличен филмът..

публикувано на 26.05.24 в 08:30

Васко Василев и солисти от 4 държави с концерт в Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният български цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт тази вечер в бутикова зала на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности ще свирят, а поводът е 24 май. Организатор е Българския културен институт в Париж. Французойка, японка, австрийка,..

публикувано на 26.05.24 в 08:21

Над 200 деца от Плевен бяха отличени в международни конкурси за рисунки

В Плевен представиха Арт инсталацията „Да направим света по-цветен и красив“ с творби на деца от арт школа „Колорит“. При откриването в художествената галерия „Илия Бешков“, арт ръководителят - художничката Майя Ананиева връчи и наградите на 200 деца, отличени в междунардни конкурси за рисунки. Иновативният и експериментален проект на..

публикувано на 26.05.24 в 06:06

"Да те целуне щастието" и Цветелина Стефанова

Цветелина Стефанова от София гостува за първи път в предаването " Рано в неделя". Завършила е руска гимназия, работи в офис. Предците й са поети и това личи веднага в перфектните и смислени стихове. Стихосбирката й " Да те целуне щастието" съдържа интимна лирика - жената огнена, слаба, копнежна, вълшебна, но най-вече дълбоко вярваща в силата..

публикувано на 26.05.24 в 06:00

Ангел Дюлгеров представи албума си "Самсара" - музика на друго ниво

След премиерата на  сингъла "Космическо привличане", китаристът и музикален продуцент Ангел Дюлгеров представи втория си авторски албум "Самсара", който излиза в дигиталните платформи и на винил. "Чувството да държиш собствената си музика на плоча е невероятно. И предния албум успях да направя на винил. Тази сутрин го пуснах за първи път у дома на..

публикувано на 24.05.24 в 13:34