Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висока избирателна активност сред българите в Испания

| обновено на 07.11.16 в 08:52

Опашките при пласуването в Испания се дължат както на  засиления интерес към изборите и референдума, така и на намаления брой на секциите в сравнение с предишни избори, заяви за БНР Елисавета Симеонова, съветник по политическите въпроси и пресата в посолството в Мадрид.

На територията на консулския окръг Мадрид повечето секции приключиха работата си в 20 часа, но има няколко секции, които продължиха поради висока избирателна активност. Поради наличие на гласоподаватели в изборния ден в Сеговия завършиха изборния процес в 22.25 часа.

В Памплона е отбелязана висока избирателна активност и секцията е затворена в 21 часа. Голяма избирателна активност също има в Барселона, където в 20 часа бяха останали доста хора, които не са могли да гласуват, но една част са допуснати до урните до 21 часа.

В Хетафе също имаше висока избирателна активност и те са приключили в 21 часа.

Избирателната активност в 20-те секции е около 7 хиляди души за избор на президент и вицепрезидент и около 6800 за национален референдум. Голяма избирателна активност се отбелязва и в посолството в Мадрид, където бяха разкрити три секции, които са допуснали до урните около 1700-1800 души, каза за БНР Елисавета Симеонова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентката на Северна Македония Гордана Силяновска по време на представлението на Софийската опера и балет в Скопие

Софийската опера в Скопие с "Валкюра"

Софийската опера и балет представи за първи път операта "Валкюра" на Рихард Вагнер в рамките на фестивала "Майски музикални вечери". Премиерата се осъществи с подкрепата на министерствата на културата на България и Република Северна Македония и Българския културно-информационен център в Скопие.   Гост на спектакъла беше президентът на страната Гордана..

публикувано на 19.05.24 в 16:23

ЮЗУ няма да отвори врати на 20 май

Въпреки решението на браншовите синдикати в сферата на висшето образование да отложат националния протест в София на 20 май повечето държавни университети утре няма да отворят врати. Сред тях е и Югозападният университет в Благоевград. Държавните университети ще затворят в понеделник врати в знак на протест Синдикалните структури в..

публикувано на 19.05.24 в 16:14

Епископите Арсений и Герасим са двамата кандидати за Сливенски митрополит

В Сливенска епархия отново избират митрополит след касирането на изборите през февруари.   Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим са двамата кандидати, посочени днес от 42 епархийски избиратели. Ако изборът на двамата не бъде обжалван в регламентирантия тридневен срок, следващата седмица Светият синод ще реши кой от тях ще стане новият..

публикувано на 19.05.24 в 15:04

"Скорост на високи токчета" в Кюстендил

15 дамски екипажа участваха в атрактивното автомобилно шоу "Скорост на високи токчета“ на централния площад "Велбъжд", а домакин бе Община-Кююстендил. Състезанието мина при голям интерес въпреки лошото време, а участничките отправиха послания за отговорно и разумно шофиране и в ежеднеивето, по пътищата на региона и страната. Участничките -..

публикувано на 19.05.24 в 14:55

Знеполският епископ Арсений е първият избор за нов Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений е изборът на епархийските избиратели, които гласуват за Сливески митрополит. Така първата кандидатура вече е избрана. Втори с 21 гласа е епископ Герасим. Сега върви втори тур на изборите в Митрополията. Избира се втори епископ, който ще участва в надпреварата за митрополитския стол следващата седмица.  Тогава Светият Синод ще..

публикувано на 19.05.24 в 14:38
Спасителна акция след инцидент в Будапеща.

Поне две жертви на инцидент в Дунав край Будапеща

Двама души са загинали и петима са в неизвестност след инцидент на река Дунав, северно от Будапеща, при който се предполага, че са се сблъскали малка моторна лодка и туристически кораб. Открити са телата на един мъж и една жена. Провежда се операция за издирване на изчезналите.

публикувано на 19.05.24 в 13:50
Роберт Фицо

Състоянието на Фицо - сериозно, но стабилно

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо, който беше прострелян по-рано тази седмица, остава сериозно, но стабилно, а прогнозата е положителна, заяви вицепремиерът Роберт Калиняк, цитиран от Ройтерс. Той ще остане за лечение в Банска Бистрица, засега не се планира прехвърлянето му в друг град. Най-страшното отмина, каза още Калиняк...

публикувано на 19.05.24 в 13:43