Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Основна тема в столичния печат е намерението на ГЕРБ да не подкрепи евентуален кабинет на патриотите и реформаторите в рамките на това Народно събрание.

Вестник "Стандарт" пише "Цветанов отмени кабинет на Патриотите".

Вестник "Земя" пита риторично от първата си страница - "Преврат в ГЕРБ?". Изданието допълва - "Борисов на 29 ноември: Ще подкрепим мандат на патриотите и реформаторите. Цветанов на 30 ноември: Няма да подкрепим кабинет, отиваме на избори."

Вестник "24 часа" отбелязва "От днес се търсят министри за 4-5 седмици. Президентът обеща да даде мандат на тази политическа сила, която има сигурна подкрепа от ГЕРБ. Патриотите я изгубиха."

Вестник "Дума" отбелязва, че "Министри в оставка ударно пускат обществени поръчки" и допълва, че 8 министерства и управлявани от тях ведомства са обявили 13 обществени поръчки, след като Народното събрание гласува оставката на правителството. "Покупка на компютри, тонери, самолетни билети, автомобили и други са сред нещата, за които ще бъдат отпуснати пари от бюджета преди Коледа", допълва "Дума".

"Булгартабак" отчете второ поредно тримесечие със загуба", пише "Капитал дейли". "Компанията е успяла да ограничи негативите от спрения износ за Близкия изток през третото тримесечие, показва отчет за периода. Приходите му са се увеличили, а оттам има и по-малка загуба. На годишна база обаче резултатите са доста по-ниски", обяснява "Капитал дейли".

"Пускат пистите над Банско на 3 декември", съобщава вестник "Стандарт". Изданието допълва, че от 3 до 19 декември, когато ще бъде дадено официалното начало на ски сезона, целодневните карти за лифтовете ще бъдат на промоционална цена от 30 лева.

"Монитор" пише по темата: "Наплив на ирландци, гърци и румънци. Стотарка на ден по ски пистите в Банко и Боровец. Проучване на всекидневника показва, че британците почиват най-евтино у нас тази зима".

Вестник "Труд" посочва, че "След размириците в лагера в Харманли ООН призова България да не гони преселниците". Комисариатът на ООН за бежанците се обяви срещу призивите за масово експулсиране на чужденци от България след бунта в Харманли. Вместо това той призовава българското правителство да подобри условията за живот в лагера и да започне диалог с настанените там бежанци, допълва "Труд".

Вестник "Телеграф" пише, че паметникът "1300 години България", който се намира в градинката пред НДК, ще бъде разделен на две части. Цялата конструкция на монумента ще отиде за скрап, а фигурите най-вероятно ще бъдат преместени в музея на социалистическото изкуство. Цялостното демонтиране на композицията ще бъде извършено през пролетта на 2017 година, отбелязва всекидневникът.

"Четвъртокласниците ни отсрамиха пред света по математика и природни науки", пише на първа страница вестник "Сега". Българските четвъртокласници изпреварват по тези дисциплини връстниците си в държави като Германия, Австрия, Италия, Испания и други.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Планова профилактика на предавател

На 10 май  от 9 до 17 часа   ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателя на ултракъси вълни: ВАРНА 4  на честота 100.9 MHz, излъчващ програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта  binar.bg и на честота 88.1  MHz.

публикувано на 10.05.24 в 06:00

ООН: Светът е на ръба на климатична пропаст

Светът е на ръба на климатична пропаст, предупреди ООН. Реакцията на световната организация дойде в отговор на проучване на британското издание "Гардиън", в което водещи климатични експерти обявиха, че очакват глобалното затопляне да бъде доста по-голямо от международната цел то да бъде ограничено до 1,5 градуса по Целзий. Проучването обхваща близо 400..

публикувано на 10.05.24 в 05:26

Нетаняху се надява, че с Байдън ще преодолеят различията си за войната в Газа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се надява, че с американския президент Джо Байдън ще преодолеят различията си за войната в Ивицата Газа.   "Често сме се разбирали, но сме имали и неразбирателства. Успявали сме да ги преодолеем. Надявам се, че ще можем да ги преодолеем сега, но ние ще направим, каквото трябва, за да защитим страната си. Това означава..

публикувано на 10.05.24 в 05:22

Кипър ще въведе мерки за борба с нелегалната заетост

Близо 10 млн. евро приходи годишно губи Фондът за социално осигуряване в Кипър заради работа "на черно", обяви социалният министър Янис Панайоту. Правителството предприема засилени мерки за справяне с недекларирания труд, които ще бъдат обсъдени днес със социалните партньори. 8% от работната сила, или почти 40 000 души, работят без договори..

публикувано на 10.05.24 в 05:16
Британският крал Чарлз III

Чарлз Трети изненадващо посети казарма в графство Хемпшър

Британският крал Чарлз Трети, който се завърна към обществените си ангажименти, направи изненадващо посещение в казарма в графство Хемпшър. По време на посещението кралят се пошегува с войниците, че са го "пуснали да излезе от клетката", визирайки доскорошната му изолация след диагностицирането с раково заболяване. Той посети 3-то Кралско училище по..

публикувано на 10.05.24 в 05:09

Германия ще достави на Украйна още три системи за залпов огън

Германия ще достави на Украйна още три мобилни реактивни системи за залпов огън HIMARS, обяви министърът на отбраната Борис Писториус, който е на посещение във Вашингтон. Трите системи са налични в резерва на американските въоръжени сили и ще бъдат платени от Берлин, уточни Писториус, след като беше приет в Пентагона от американския министър на..

публикувано на 09.05.24 в 23:14
Министър-председателят на Армения Никол Пашинян

Протест в Ереван с искане за оставката на премиера Пашинян

Хиляди протестиращи се събраха в столицата на Армения Ереван, за да поискат оставката на премиера Никол Пашинян. Повод за недоволството стана решението на Пашинян да предаде на Азербайджан няколко необитаеми гранични села в Тавушкия район, които Армения контролира от 90-те години на миналия век. Според премиера това е от ключово значение за подписването..

публикувано на 09.05.24 в 23:09