Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НДК ще посрещне зрителите на музикалния спектакъл „На Нея с обич! Емил Димитров“

На 20 декември Зала 1 на НДК ще посрещне зрителите на премиерното представяне на музикалния спектакъл „На Нея с обич! Емил Димитров“. 

Днес екипът представи своите намерения пред журналисти. 

Последната мечта на Емил Димитров, пътят към нея и песните му, изпълнени на живо, ще срещнат публиката на този спектакъл с тъгата и любовта, радостите и житейските изпитания на един артист, превърнал се в музикална икона за поколения българи. Режисьорът на спектакъла Снежина Петрова:
Докато мислех за Емил, много ми се искаше неговите песни да бъдат интегрирани като либрето, като част от либретото на този текст, тоест те да бъдат продължения на текста, който Нери ми предложи. Защото ние разказваме историята на артиста и то големия артист. Артистът, който може би в повечето случаи е заразен от някакъв семеен бацил, както се е случило и при Емил. Неговите родители са били артисти.
Изпълнителят на главната роля Даниел Цочев: 
Това в никакъв случай не е документален театър, това не е естраден концерт. Това е наистина музикален спектакъл-приказка. Приказка за живота на големия артист Емил Димитров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зорница Иларионова

Зорница Иларионова: Колкото пораствах, осъзнавах, че все по-голямо става удоволствието от свиренето

Днешната среща е с младата и талантлива цигуларка Зорница Иларионова. Родена е в Плевен. В света на музиката от малка я води нейната майка-Благородна Танева, известен музикален педагог, създала школа от именити цигулари.  Цигуларката Зорница Иларионова ще свири в концерта "Колекция Класика - от Бах до Мориконе" След националното музикално..

публикувано на 10.06.24 в 12:42
Вили Николов

Вили Николов за най-новата си самостоятелна изложба - "Полифония и техника. Динамичен диалог"

Светът е дуален и контрастен. В него паралелно съществуват доброто и злото, тъмното и светлото, красивото и грозното. Ние живеем в този свят със задачата да даваме оценки, именно на тези опозиции. За да приемем нещо, то трябва непременно да го сложим в някоя от изброените категории и като че ли да вземем страната на съдник, който дава..

публикувано на 10.06.24 в 09:43

"Седемте стола" гостува в Народния театър

Комедията "Седемте стола", продукция на Драматичния театър в Ловеч по безсмъртната класика на Иля Илф и Евгений Петров, ще се играе за първи път на голямата сцена на Народния театър на 8 юни от 19:00 ч.  Най-известният комбинатор и бъдещият собственик на скритите в стол от умиращата му баба диаманти ще преминат през серия от комични обрати и..

публикувано на 07.06.24 в 16:59

Иво Милев с нов прочит върху биографията на Алеко Константинов

От няколко дни на книжния пазар е най-новата биография на Алеко Константинов – "Das Wunderkind". Автор е Иво Милев, изкуствовед, писател и изследовател.  "Алеко Константинов е много важен за нашето самосъзнание и културна история".  Милев работи върху масив от материали, запазен в архива на академик Динеков. "Има непубликувани..

публикувано на 07.06.24 в 15:12
Плевенската филхармония представя ABBA symphonie

Плевенската филхармония представя ABBA symphonie в зала "България"

В зала "България" на 8 юни ще гостува Плевенската филхармония. Люси Дяковска и Милица Гладнишка, под диригентството на Найден Тодоров, ще представят симфония "АББА". Музиката на АББА вече 50 години свързва всички генерации, отбеляза пред БНР Люси Дяковска.   "Цял живот съм я преживявала и изпълнявала с огромно удоволствие...

публикувано на 07.06.24 в 11:55
Гет Алмагуут, Ерик Лареа, Тин Сиу Чи

Dafa trio - едно истинско отражение на мултикултурализма, ще зарадва публиката в "София лайв клуб"

Dafa trio е истинско отражение на мултикултурализма.  То събира една пианистка от Хонконг  - Тин Сиу Чи, един кларинетист от Сирия - Гет Алмагуут, и eдин испански перкусионист – Ерик Лареа.  Тази вечер (6 юни) музикантите ще зарадват с изпълненията си посетителите в "София лайв клуб".  Те оставиха отпечатък в душата ми, призна пред БНР..

публикувано на 06.06.24 в 11:32

Поети и писатели от РСМ на "Македонска книжовна визита" в София

С участие на 11 поетеси, поети и писатели от Северна Македония от днес до 8 юни в София ще се състои 15-ото издание на "Македонската книжовна визита". Целта е популяризиране на македонската литература и задълбочаване на македонско-българските книжовни и културни връзки. Тази година инициативата ще започне с литературния портрет на..

публикувано на 06.06.24 в 11:08