Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

На първата си страница вестник "Сега" пише: "България вика Европа за отпор на границата с Турция". Всекидневникът посочва още, че президентът Румен Радев е поканил вчера ръководителите на посолствата на Австрия, Германия, Франция и Холандия, за да поиска от техните държави засилена подкрепа за охрана на българо-турската граница. Причината, според изданието, е все по-честите заплахи от Турция да се откаже от споразумението с Евросъюза и да пусне мигрантите след като обтегна отношенията си с Германия, Австрия и Холандия.
Темата на броя на седмичното издание на "Капитал" е със заглавие "От Босфора шум се вдига". Кампанията на Ердоган за референдума сред европейските турци се сблъска челно с предизборните страхове от популистки възход в Европейския съюз. Изданието коментира, че "проваленият опит за преврат миналото лято развърза ръцете на Ердоган за основната му цел - превръщането на Турция в президентска република".
Вестник "Земя" пише: "Земеделци плашат с протести. Недоволни са от забавените плашания към сектор животновъдство и заповедта за спиране на две важни програми за сектора - "Агроекология" и "Биологично земеделие". Следващата сряда животновъдите ще излязат на протест пред Аграрното министерство, уточнява още изданието.
Вестник "Труд" представя негативна статистика за застаряване и недостиг на учителите в България: "7000 учители се пенсионират през 2017 година. През миналата година 12 000 души са се пенсионирали или напуснали системата. Изданието допълва, че повече от 1000 са преподавателите над 66 години." 
"По 4 нощни заведения на всяко студентско общежитие се падат в "Студентски град" в столицата", отбелязва вестник "Монитор" по информация на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". 200 са дискотеките и баровете, които работят в Студентски град, а общежитията са само 50. Търговските терени са отдадени за кампуси според плана на района, посочва още всекидневникът.
"Още 15 дни данък върху доходите с 5% отстъпка, припомня вестник "Стандарт" и посочва, че 11 хиляди вече са поискали да ползват намалението. "Ако гражданите подадат декларациите си по интернет до 31 март 2017 година те могат да ползват отстъпката от данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация, но не повече от 1000 лева. Допълнително условие е да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на дължимия данък до 2 май 2017 година, обяснява още изданието.
Вестник "24 часа" пише на първа страница: "Вадят тефтерчето на Левски на 16 юли". Това е два дни преди България да отбележи 180 години от рождението на Апостола. За няколко часа тефтерчето ще бъде показано в националната библиотека. Джобният бележник на Левски ще може да бъде и видян в електрионен вариант като националната библиотека ще го представи на сайта си в дните около 16 юли. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джейк Съливан и Йоав Галант

Белият Дом: Джейк Съливан е обсъдил с израелски представители алтернативи на операцията в Рафах

Израелски служители са запознали Съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан с нов алтернативен подход, който да замени военната операция в град Рафах в Ивицата Газа, предаде агенция Ройтерс, като се позова на изявление на Белия дом. Съливан е заявил пред израелците, че възобновяването на преговорите между Тел Авив и Кайро..

публикувано на 20.05.24 в 23:44
Реджеп Ердоган

Турция обяви Ден на национален траур заради кончината на иранския президент Раиси

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в понеделник, че Анкара ще има ден на национален траур във връзка със смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси, външния министър Хосейн Амир Абдолахян и другите, които загинаха при инцидент с хеликоптер, съобщава Ройтерс. "Решихме да обявим ден на национален траур в нашата страна, за да споделим..

публикувано на 20.05.24 в 23:33

САЩ изразиха официално съболезнование на Иран за смъртта на президента Ебрахим Раиси

САЩ изразиха официално съболезнование на Иран за трагичната смърт на президента Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер вчера, но говорителят на държавния департамент Матю Милър отбелязва същевременно, че това събитие няма да промени американската позиция по отношение на Техеран. Говорителят на Съвета за национална сигурност в Белия дом..

публикувано на 20.05.24 в 23:29

Руското правителство нареди на "Газпром" да не плаща дивиденти за 2023 г.

Руското правителство инструктира в понеделник държавния газов гигант "Газпром" да не изплаща дивиденти за 2023 г., съгласно постановление, публикувано на неговия уебсайт и цитирано от Ройтерс. Решението е факт, след като в началото на май компанията отчете, че през 2023 г. е излязла на първата си годишна загуба от 1999 г. насам...

публикувано на 20.05.24 в 22:37

Кипър се нуждае от 40 млрд. евро инвестиции до 2050 г. за постигане на нулеви въглеродни емисии

Кипър ще се нуждае от близо 40 млрд. евро инвестиции в чисти технологии до 2050 г., за да постигне нулеви въглеродни емисии, показва изследване на независима консултантска компания, което бе представено на проведената днес в Никозия първа среща на върха за "Зеления дневен ред" в Кипър (Green Agenda Cyprus Summit). Най-големите капиталови..

публикувано на 20.05.24 в 21:51
Бенямин Нетаняху

Нетаняху определи решението на МНС като абсурдно и насочено срещу целия Израел

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че решението на прокурора на Международния наказателен съд в Хага да поиска заповеди за арест срещу него и неговия министър на отбраната е абсурдно и че този ход е бил насочен срещу целия Израел. МНС в Хага поиска заповед за арест на Нетаняху, Галант и на лидери на "Хамас" "Отхвърлям с..

публикувано на 20.05.24 в 21:27

Поредно заседание в Московски съд по дело срещу театралките Беркович и Петрейчук

В Москва се състоя поредното заседание по делото за оправдание на тероризма срещу режисьора Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрийчук. Беркович и Петрейчук не се признаха за виновни по обвиненията в оправдаване на тероризма в първия ден от процеса срещу тях за постановката на наградена пиеса,   съобщи днес независимата руска медия..

публикувано на 20.05.24 в 21:00