Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган печели референдума с малка преднина, опозицията ще оспорва вота

Три от 18-те точки в конституционната реформа, одобрена на референдум в Турция, ще влязат в сила незабавно

| обновено на 17.04.17 в 14:35
Снимка: ЕПА/БГНЕС



Три от 18-те точки в конституционната реформа, одобрена на референдум в Турция вчера, ще влязат в сила незабавно, съобщава турската частна телевизия НТВ.

В 30-дневен срок ще влезе в сила преструктурирането на Висшия съвет на съдиите и прокурорите. Шестима от бъдещите 13 членове на висшия съдебен орган ще бъдат посочвани директно от президента Ердоган. Ведна в сила влиза и поправката, с която се премахват военните съдилища. Останалите 15 промени ще станат факт, след като през ноември 2019 година бъдат произведени едновременно президентски и парламентарни избори.

Макар и с малка разлика, на референдума в Турция печели лагерът на привържениците на конституционните промени, които ще доведат до президентска система на управление.

51,41 % от турските избиратели са подкрепили промените, докато 48,59 % са гласували "против". Висшата избирателна комисия в Турция обяви, че е победил лагерът, гласувал с "да", с превес от 1,25 милиона гласа. Окончателните резултати ще бъдат обявени най-късно след 11-12 дни.

Рекордна избирателна активност е регистрирана в Турция - на референдума са гласували 85-86% от избирателите. Гласувалите "за" конституционните промени, които ще доведат до президентска система на управление, са 51,41 на сто, противниците са само с 3% по-малко - 48,59. 


Президентът Реджеп Ердоган изрази задоволство от резултатите и заяви:

Турският народ направи исторически избор. Осъществяваме най-важната реформа в турската история.

Един от акцентите във вчершната реч на президента Ердоган беше именно в това, че се премахва окончателно намесата на военните в политическия и обществения живот на страната, че военните съдилища повече няма да имат възможност да съдят нито цивилни, нито пък военнослужещи. Става дума и за реформата във Висшия съвет на съдиите и прокурорите. Ще настъпят някои промени, свързани с броя и начина на назначаване на неговите членове

В първата си реч след референдума държавният глава определи вота в Източните и Югоизточни райони на страната, откъдето дойде солидна подкрепа за предложенията, като наистина важен. Ердоган не пропусна да изтъкне, че турските избиратели в чужбина са значима част от успеха. Според него всички, особено съюзниците, трябва да уважават решението на турския народ.

Опозицията в лицето на Народнорепубликанската партия и Прокюрдската демократична партия на народите настояха за повторно броене на близо две-трети от бюлетините. Лидерът на кемалистите Кемал Кълъчдароглу нарече "грешно" и "незаконно"  решението на Висшата избирателна комисия да бъдат зачитани бюлетини без печат.

Голяма част от турците подлагат на съмнение резултата от референдума.

Това си е направо сбогуване с републиканската система. Смятам, че гласовете ни бяха откраднати. Решението на Избирателната комисия да зачита бюлетините без печат по искане на управляващата партия, е скандално. Всички си замълчаха.

Поддръжници на Ердоган се радват на резултата от допитването. 

Не знам какво ще ни донесе новата система, но съм доволна, защото човекът, когото подкрепям, ще стане президент с повече правомощия. Дано новата система е за добро

От големите градове на южната ни съседка единствено в Бурса са подкрепили Ердоган.
В Истанбул, Анкара и Измир са се обявили против промените.

Според мнозина международни наблюдатели съсредоточаването на властта и заличаването на границите между изпълнителна, съдебна и президентска власт може да има непредвидими последици.

Националният съвет за сигурност ще обсъжда днес удължаване на извънредното положение в страната. Това съобщи турският вицепремиер Вейси Кайнак, цитиран от Ройтерс.

Въпреки победата на лагера на Ердоган, коментарите на много от анализаторите са в посока на това, че Турция е разделена. Президентът пламенно приветства резултатите, но въпреки че бяха впрегнали в действие целия пропаганден арсенал от медии, институции и др. и не разрешиха на опозицията да провежда митинги на открито, Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието не успяха да постигнат резултата, на който се надяваха. Те спечелиха референдума, но за пръв път от 15 години насам загубиха избори в най-големите градове в страната - Истанбул, Анкара, Измир и Адана, където надделя гласуването с "не".

Парадоксът е, че до голяма степен победата на Реджеп Ердоган се дължи на турците, които живеят извън страната. Турските гастарбайтери в Германия, Австрия, Белгия и Холандия масово са подкрепили въвеждането на президентската форма на управление, въпреки, че от много години живеят в демократичните западни общества.

В звуковия файл можете да чуете репортажа на Мариян Карагьозов за предаването "12+3".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делхи, Индия, 29 май 2024 г.

Втори ден рекордни жеги в Делхи

Рекордни жеги обхванаха индийската столица за втори пореден ден днес, когато бе регистрирана температура от 52,3 градуса по Целзий, докато безпрецедентната гореща вълна продължи в някои северозападни региони, предаде Ройтерс. Необичайно високите температури се очаква да се понижат в четвъртък в Северозападна и Централна Индия, прогнозират..

публикувано на 29.05.24 в 14:49
Николай Свинаров

Николай Свинаров: По-опасното е, че нито НАТО, нито ЕС имат единно решение за Украйна

Очевидно продължават проблемите с реализацията на една защита на Украйна, с която са ангажирани НАТО, ЕС и САЩ. Но всички тези структури, като че ли очакват национални решения на държавите членки на структурите за предоставяне на подобна възможност. Това коментира бившият военен министър Николай Свинаров в интервю пред БНР. "От..

публикувано на 29.05.24 в 14:41
Окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов, и.ф. апелативен прокурор Светослав Калчев, районният прокурор на В. Търново Тихомир Шабов и говорителят на РП Тотко Тотев

Увеличение на общоопасните престъпления във Великотърновско

Прокуратурата във Велико Търново отчете увеличение на общоопасните престъпления, сред които са шофирането след употреба на алкохол и наркотици, и те вече са повече от престъпленията срещу собствеността.  21-годишният неправоспособен и дрогиран водач от ловешкото село Катунец със скъп спортен автомобил, който вчера след полицейско преследване..

публикувано на 29.05.24 в 14:11

Изгубени в Котленския балкан туристи бяха спасени след обаждане на 112

Изгубени туристи в Котленския балкан бяха открити, след като операторът ги е локализирал по сигнала на мобилния телефон. От МВР уточняват, че обаждането е осъществено снощи преди 20.00 часа на телефон 112. Благодарение на внедрената в "Национална система 112" разширена мобилна локализация, изгубените мъже били открити, а тяхното..

публикувано на 29.05.24 в 13:59

Отложиха изслушването на бившия съдебен инспектор Александър Мумджиев

Прокурорската колегия отложи изслушването на бившия съдебен инспектор Александър Мумджиев и разглеждането на молбата му да бъде възстановен като следовател. Въпреки многократните опити, нито наета куриерска фирма, нито администрацията на Колегията са успели да го открият, за да му връчат доклада от проверката за поведението му в хотел във..

публикувано на 29.05.24 в 13:57

ЕК прекрати процедурата срещу Варшава за върховенството на закона

Европейската комисия съобщи, че днес е решила да прекрати процедурата срещу Полша за върховенството на закона, предаде БТА. Днешното решение е само формално, отбеляза по този повод говорител на комисията, след като по-рано това намерение на ЕК получи одобрение в Съвета на ЕС. Според комисията повече няма заплаха от сериозни нарушения на..

публикувано на 29.05.24 в 13:52
Районният прокурор на Велико Търново Тихомир Шабов

24 мъже и една жена са осъдени в област Велико Търново за домашно насилие

24-ма мъже и една жена са били осъдени през миналата година от Районните съдилища в област Велико Търново за домашно насилие. Случаите се увеличават. 52 са новообразуваните досъдебни производства във Великотърновската районна прокуратура през миналата година за домашно насилие. Статистика за тази няма, но случаите се увеличават, коментира пред..

публикувано на 29.05.24 в 13:43