Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България осъжда шестия ядрен опит на Северна Корея

Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи на България осъжда остро извършения от Корейската народно-демократична република шести по ред ядрен опит.

Тази поредна тежка провокация е сериозно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и на споразумението за гаранциите на Международната агенция за атомна енергия. Това се казва в съобщение от пресцентъра на министерството. От там призовават Пхенян да прекрати веднъж завинаги своята ядрена и балистична програма по цялостен и необратим начин, като изпълни в пълна степен своите международни ангажименти.

Междувременно от Международната агенция по атомна енергия обявиха, че ядреният опит е акт, пораждащ изключително голямо съжаление. Това е действие, извършено при пълно пренебрегване на международните изисквания, заяви генералният директор на агенцията Юкия Амано.

По-рано Япония, Южна Корея и Китай също осъдиха ядрения опит. Южна Корея обяви, че ще иска нови, по-мощни санкции, за да изолира напълно Пхенян.

От руското външно министерство осъдиха опита и призоваха всички страни незабавно да се върнат към преговорите по ядрения проблем на Корейския полуостров. Това, според Москва, е единственият изход от ситуацията.

Преди минути френският президент Еманюел Макрон призова международната общност да реагира "с възможно най-голяма твърдост" на новия ядрен опит на Северна Корея.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Северна Корея потвърди провеждането на ядрен опит, предизвикал силни земетресения

Северна Корея обяви, че е извършила успешен опит с водородна бомба. Броени часове преди съобщението за шестия севернокорейски ядрен опит в района беше регистрирано силно земетресение.  В съобщение, прочетено от дежурния новинар по севернокорейската..

обновено на 03.09.17 в 12:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бербок обеща "последствия" за сочеща към Русия хакерска атака на e-mail-ите на германски управляващи

Руското военно разузнаване стои за хакерска атака срещу електронната поща на германски управляващи, извършена миналата година. Германското правителство заяви днес, че това няма да остане без последствия. "Това няма да остане без последствия!". Така..

публикувано на 03.05.24 в 12:45

Разпети петък е!

За православните християни Разпети петък е най-тъжният ден от годината. Този ден е посветен на Христовото разпятие, кръстната смърт и полагането на Исус Христос в гроба.  Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която е поставен..

обновено на 03.05.24 в 12:22

Украйна: Русия се готви за атака на Харковска и Сумска област

От Главното разузнавателно управление на Украйна съобщават, че Русия се готви за атака на Харковска и Сумска област - в края на май или началото на юни. По думите на заместник-началника му обаче, руснаците нямат достатъчно ресурси, за да..

публикувано на 03.05.24 в 11:54

Арх. Петкана Бакалова: Решението за частна детска болница постави в риск децата на България

Решението на Министерски съвет за изграждане на частна детска болница постави в риск децата на България , каза пред БНР арх. Петкана Бакалова - член на УС на Алианса за висока строителна култура.  "Всички знаем, че има изключителен недостиг на..

публикувано на 03.05.24 в 11:44

Влак помете кола, спряна на релсите в Монтанско

Товарен влак помете лека кола, спряна на жп релсите.  Инцидентът е станал в четвъртък към 21:20 часа на линията между монтанските села Мърчево и Габровница,  в землището на село Габровница.  Товарен влак, управляван от 49-годишен машинист от Враца,..

публикувано на 03.05.24 в 11:42

"Сиела Норма" спечели обществената поръчка за машинния вот на 9 юни

Фирмата "Сиела Норма" е определена от ЦИК за изпълнител по обществената поръчка за машинния вот за изборите на 9-и юни.  Фирмата беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата. Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов поясни:..

публикувано на 03.05.24 в 11:15

Фестивал "Театър за ценители": запазена територия само за младите

Отворени сърца за доброто и красивото и вдъхновение, което може да даде само изкуството –  на това се радват младежите, участващи в асеновградската самодейна театрална трупа "Работилница за мечти".  Дори и във ваканционните празнични дни те се..

публикувано на 03.05.24 в 11:05