Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК започва наказателна процедура срещу Полша

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия започва наказателна процедура срещу Полша заради неспазване на основните ценности на ЕС, съобщават световните информационни агенции.

Новината бе потвърдена от заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс. Това е първата такава процедура в историята на Евросъюза:

Комисията реши да задейства процедурата по член 7 параграф 1 и по тази причина да предложи на Съвета да приеме решение, според което има сериозни нарушения на върховенството на закона от страна на Полша. Ако обаче властите на страната предприемат препоръчителните мерки в следващите три месеца, ЕК остава в готовност заедно с ЕП и Съвета да преосмисли предложението си.

По този начин Европейската комисия реагира на спорната правна реформа, която е в ход в Полша. За първи път в историята на ЕС се задейства чл. 7 от Договора за Европейския съюз. По силата на договора Европейският съвет, т.е. държавните и правителствени ръководители на всички 28 страни-членки, трябва да вземат единодушно решение. Текстът предвижда и отнемането на правото на глас като крайна мярка. Унгария вече заяви, че няма да гласува за налагането на санкции срещу Полша.

ЕК упреква правителството във Варшава, че подкопава независимостта на съдебната система и по този начин нарушава принципа за разделение на властите. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ЕК може днес да задейства процедура за лишаване Полша от право на глас в Съвета на ЕС

Европейската комисия предупреди, че може да задейства днес процедура за лишаване на Полша от право на гласуване в Съвета на ЕС. Комисията ще направи преглед дали новите полски съдебни закони отговарят на европейските стандарти в областта на..

публикувано на 20.12.17 в 09:10
Хиляди протестираха през лятото срещу спорната съдебна реформа в Полша

Полша: Решението на ЕК е необосновано и политически мотивирано

Като необосновано и политически мотивирано  определи управляващата в Полша партия "Право и справедливост" решението на ЕК да започне наказателна процедура, съобщава Ройтерс. Ние сме пълноправен член на ЕС , подчерта Беата Мазурек , говорителка на..

публикувано на 20.12.17 в 15:51
ВИЖТЕ ОЩЕ
Минало издание на инициативата „Подкрепи една мечта“

Продължава събирането на средства в инициативата "Подари една мечта"

Продължава набирането на средства в инициативата на президента "Подкрепи една мечта". До момента са събрани близо 90 хиляди лева от дарения.  Средствата са за стипендии за младежи, настанени в приемни семейства и в Центрове за настаняване от семеен..

публикувано на 01.06.24 в 08:32
Концлагер Белене

Организират поклонение в памет на жертвите на комунистическия жертви в "Белене"

Инициативна група организира поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в бившия концлагер "Белене" - на бившия Втори обект на дунавския остров Персин. Почитането на жертвите на комунистическата диктатура е..

публикувано на 01.06.24 в 08:21

Отбелязваме Международния ден на детето, в Благоевград ще има пътешествие "По пътя на героите"

На 1 юни отбелязваме Международния ден на детето.  Празникът води своето начало от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева преди близо век. През 1950 години 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни..

публикувано на 01.06.24 в 08:10

С тържествен митинг - заря Враца отбелязва 148-годишнината от подвига на Ботев и четата му

С тържествен митинг - заря тази вечер във Враца ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Очаква се слово да поднесе президентът Румен Радев. Денят на почит ще започне с панихида за Ботев и четата му..

публикувано на 01.06.24 в 07:59
Министерство на земеделието

МЗХ публикува за обществено обсъждане промените в Закона за земеделските земи

Министерството на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Измененията в правилника се налагат заради промените в закона, направени по настояване..

публикувано на 01.06.24 в 07:48

Общественият съвет на ЦИК разпространи материали в помощ на гласоподавателите за вота 2 в 1

Общественият съвет към Централната избирателна комисия  разпространи информационни материали в помощ на гласоподавателите на изборите на 9 юни. В тях са посочени основните грешки при гласуването с хартиени бюлетини, които могат да ги направят..

публикувано на 01.06.24 в 07:40
Президентът на САЩ Джо Байдън

Светът приветства новия мирен план за Ивицата Газа на Байдън

Световните лидери приветстваха новия мирен план за Ивицата Газа, представен от американския президент Джо Байдън. "Хамас" също реагира положително на израелското предложение за слагане на край на кофликта. "Време е тази война да приключи"..

публикувано на 01.06.24 в 07:33