Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

С пътната карта за разширението на Европейския съюз, представена вчера, Брюксел цели да неутрализира влиянието на Русия и Китай на Балканите, пише руския вестник Независимая газета. Изданието обръща внимание, че главни кандидати за приемане в съюза са Сърбия и Черна гора и именно тези две страни са смятани за най-тясно свързани с Русия политически и исторически. 
Основна тема за македонските издания е вчерашното изказване на премиера Зоран Заев, който обяви, че страната му е готова да приеме географско определение в официалното си име. Заев дължи отговор на обществеността какво е било прието на срещата му с гръцкия премиер Алексис Ципрас, смятат от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, цитирани от Вечер
Полският закон, предвиждащ наказания за правещите връзка между страната и Холкоста пред Втората световна война, е важна тема за западните издания. 
Полските националисти искат поляците да са неопетнени жертви на нацизма и е трудно да признаят, че много от тях доброволно са помогнали за геноцида, изтъква Гардиън.
С подписването на закона полският президент Анджей Дуда е изключил възможността за политически преговори, на които се надяваха САЩ и Израел, подчертава в. Вашингтон пост. 
Израелският образователен министър Нафтали Бенет, цитиран от Индипендънт, обяви, че негова визита в Полша е била отменена заради критиките му към закона. "Полското правителство отмени визитата ми, защото споменах престъпленията на неговия народ. За мен е чест", заяви Бенет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕНП с най-много места в следващия Европарламент

Европейската народна партия отново печели най-много места в Европейския парламент - 181, сочат първите прогнозни резултати. Същевременно крайната десница повишава резултатите си. Втори отново са социалистите и демократите със 135 мандата. Трети са либералите с 82 места, а четвърти -Европейските консерватори и реформисти със 71, като те имат..

публикувано на 10.06.24 в 00:42

Паралелно преброяване на "Галъп", 80% извадка: Възможен е 7-партиен парламент

ГЕРБ-СДС печелят изборите за Народно събрание с 24%, сочат данни от паралелно преброяване на социологическа агенция "Галъп", партньор на БНР на вота, при извадка 80%. Втора политическа сила е ДПС с 16,2% резултат. Следват " Възраждане " - 14,6%, ПП-ДБ - 14,5%, БСП -  7,7%, " Има такъв народ " - 6%. Четирипроцентовата..

публикувано на 10.06.24 в 00:22

Паралелно преброяване на "Галъп": Шест български формации със свои депутати в следващия ЕП

ГЕРБ-СДС печелят евроизборите у нас с 24,5%, сочат данни от паралелно преброяване на социологическа агенция "Галъп", партньор на БНР в изборния ден, при 75% извадка. Втори са "Възраждане" с 15,6%, следвани плътно от ПП-ДБ – 15,5%. ДПС са с 14%, БСП - 7,9%, а "Има такъв народ" получават 6,3% от вота. Под бариерата за влизане в..

публикувано на 09.06.24 в 23:59
Избирателната секция в генералното консулство в Истанбул.

Ниска активност на вота в Турция

Общо 46 495 са подадените гласове в Турция на изборите за Народно събрание. Голямата изненада на изборите в Турция беше изключително слабата активност в секции, които преди са били с висок брой гласуващи. Едно от тези места беше квартал "Авджълар" в Истанбул, където преди при две разкрити секции подадените гласове са достигали 3000. Сега..

публикувано на 09.06.24 в 23:36

Паралелно преброяване на "Галъп": ДПС е втора сила, "Величие" - 4,4%

ГЕРБ-СДС са първа политическа сила в резултат на днешните избори за Народно събрание с 24,5%, сочат данни от паралелно преброяване на социологическа агенция "Галъп" с 65% извадка. Втори са ДПС с 15,8%, следвани от ПП-ДБ с 15%. Четвърти са "Възраждане" с 14,3%. Следват БСП със 7,8% и "Има такъв народ" с 5,9%. Четирипроцентовата бариера..

публикувано на 09.06.24 в 23:12

Приключи изборният ден в област Плевен

Изборният ден в област Плевен приключи успешно в 21 часа. Гласуването беше удължено заради желаещи да гласуват след 20 часа в секции в Община Плевен, съобщиха от РИК. В Районната избирателна комисия вече пристигна първият протокол - този от секцията в затвора, каза Ярослав Димитров, председател на Районната избирателна комисия...

публикувано на 09.06.24 в 22:59
Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен: ЕНП ще формира бастион срещу левите и десните екстремисти

Дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) ще изгради бастион срещу екстремистите от ляво и от дясно, обеща днес председателката на Еврокомисията и член на ЕНП Урсула фон дер Лайен, предаде Ройтерс. Коментарът на Фон дер Лайен е първа реакция на предварителни резултати от евроизборите, които показват, че ЕНП ще има най-много..

публикувано на 09.06.24 в 22:58