Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски пътнически самолет със 71 души на борда се разби край Москва

Първият оглед на останките показва, че няма оцелели

| обновено на 12.02.18 в 02:24
2
Данни от сайта Flightradar24, следящ полети на самолети, показват рязка загуба на височина преди катастрофата на машината Ан-148.

Руски самолет на Саратовските авиолинии с 65 пътници на борда и 6-членен екипаж се разби на около 50 километра югоизточно от Москва. Няма оцелели, потвърдиха руските власти. Сред жертвите има 3 деца.

Самолетът Ан-148 е паднал в Подмосковието около 4 минути след излитането си в 14.24 ч. местно време от московското летище "Домодедово" на път за град Орск в Оренбурска област. Повечето пътници са жители именно на тази област, където утре е ден на траур.

Следователите работят по няколко версии за катастрофата, сред които - човешка грешка, лошо време и техническа неизправност. Макар в Москва и областта снеговалежът да продължава цял ден, едва ли може да се говори за някакви екстремни метеорологични условия.

Екипажът не е подавал сигнал за проблеми, съобщи за агенция "Интерфакс" говорителят на следствието Светлана Петренко. Командирът на полета Валерий Губанов е бил опитен пилот с 5000 летателни часа зад гърба си, а самолетът Ан-148 - сравнително нов, на 8 години. Газета.Ru цитира бившия военен летец Виталий Соколовский, според когото не бива да се изключва и версията за терористичен атентат.

Започналата на мястото на трагедията спасително-издирвателна операция ще продължи през цялата нощ. Участват около 300 души. Роднините на загиналите ще получат по един милион рубли компенсация, което е малко над 14 000 евро, увери губернаторът на Московска област Андрей Воробьов.

Руският президент Владимир Путин изрази съболезнования на роднините и близките на загиналите и нареди на правителството да създаде специална комисия за разследването на инцидента, съобщи говорителят му Дмитрий Песков.

Българското външно министерство съобщи, че няма загинали българи при инцидента. Посолство ни в Москва е получило потвърждение от руските власти, че на борда не е имало българи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС: Печалби от замразени руски активи отиват в подкрепа на Украйна

Страните членки на ЕС потвърдиха споразумението, постигнато от постоянните представители, неочакваните печалби от замразените руски активи да се използват от Украйна за отбрана и реконструкция в контекста на агресията на Русия. Представителите на страните от ЕС със споразумение за приходите от замразените руски активи Могат ли замразените..

публикувано на 21.05.24 в 14:35

Стефан Антонов: ЕЦБ се съмнява, дали България може да задържи инфлацията си ниска за дълго

Инфлацията в България е с 2 пункта над изискването за инфлация за влизане в еврозоната, посочва първоначалният доклад на Европейската централна банка. „Казва се, че България не покрива инфлационния критерии, остава висока заради растежа на доходите. ЕЦБ се съмнява, дали България може да задържи инфлацията си ниска за дълго време. Защото..

публикувано на 21.05.24 в 14:31

Възрожденският град Елена чества своя празник

В Деня на светите равноапостоли Константин и Елена своя празник чества възрожденският град Елена.  Днес почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена Как се е променяла във времето Еленската "Даскалоливница"? Честванията започнаха със света литургия, а стотици се събраха, за да празнуват около Даскалоливницата, дала преди два века от..

публикувано на 21.05.24 в 14:25
Арх. Любо Георгиев

Арх. Любо Георгиев: Лифтовете на Витоша никога не е трябвало да бъдат приватизирани

Лифтовете на Витоша никога не е трябвало да бъдат приватизирани. Това заяви пред БНР арх. Любо Георгиев, "Екипът на София". След официалното съобщение за спирането на Симеоновския лифт темата най-накрая влезе в политическия дневен ред.  Служебният премиер Димитър Главчев разпореди проверка на ДАНС. Според собственика на лифтовете на..

публикувано на 21.05.24 в 14:04

Парламентът събра кворум за извънредното си заседание

Над 170 депутати се регистрираха в пленарната зала и така парламентът събра кворум за извънредното си заседание, на което ще изслуша служебния премиер Димитър Главчев във връзка с актуализацията на пенсиите.  В НС изслушват служебния премиер за пенсиите Социалната комисия не прие за задължителна подкрепа в надзора на НОИ на 11% ръст на пенсиите..

публикувано на 21.05.24 в 13:55
Плаж в Пелопонес, Гърция

Цената на кафето в Гърция без промяна

Цените на кафето в Гърция това лято остават непроменени след среща днес на търговци и министъра на финансите. Цената на кафето за клиентите няма да се покачва тази година. Това заявиха днес търговците на кафе, които се срещнаха с министъра на финансите Хадзидакис. Данъците върху кафето остават на 13% до края на годината, реши правителството..

публикувано на 21.05.24 в 13:51

Иранският посланик: Понякога горчивите случаи създават по-задълбочени връзки между хората и народите

Посланици на различни държави и български политици изказаха съпричастие в книгата за съболезнования, която посолството на Иран в София откри по повод кончината на президента на Ислямската държава - Ебрахим Раиси. Пред БНР посланикът на Иран в България - Алиреза Ирваш, каза, че страната му остава спокойна и ще изпълни всичките си ангажименти към иранския..

публикувано на 21.05.24 в 13:44