Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Съжаляваме за жертвите на Холокоста, такива грешки на трябва да се повтарят", извежда Нова Македония в заглавие думите на българския премиер Бойко Борисов, който вчера беше в Скопие на церемонията по отбелязването на 75 години от депортирането на македонските евреи. Пред местните медии Борисов определи като "пропаганда" искането България да се извини за депортацията, тъй като администрира днешните македонски земи през Втората световна война.

"Още 5,7 милиарда евро и сто критични дни за кабинета Ципрас" - така гръцкото икономическо издание Нафтемборики коментира вчерашното решение на финансовите министри от еврозоната да предоставят на Гърция през втората половина на този месец нов транш от договорените заеми. 

Великобритания може да изгони руски дипломати и самият посланик на Москва в Лондон заради случая с отровения в гр. Солсбъри бивш разузнавач Сергей Скрипал, пише Гардиън

Файненшъл таймс не изключва Лондон да прибегне и до член 4 на Северноатлантическия договор, според който всяка страна от НАТО може да свика среща на Алианса за провеждане на консултации, ако смята, че има заплаха за нейната териториална цялост, политическа независимост и сигурност. Великобритания проучва възможността за извършване на кибератака срещу Русия в отговор на отравянето на Скрипал и дъщеря му, гласи информация на вестник Таймс.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Държавна опера Русе

Изложение "Уикенд туризъм" в Русе до събота

19-то издание на туристическото изложение "Уикенд туризъм" беше открито официално днес. То ще продължи до съботния ден, а в програмата са включени атракции и забавления за посетителите. Форумът се организира със съдействието на Министерството на туризма и в него участват над 120 занаятчии от цялата страна и представители на 44 туристически..

публикувано на 16.05.24 в 17:23
Борислав Сарафов

Сарафов е изпратил до НС доклад за съдебния инспектор Александър Мумджиев

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов изпрати в Народното събрание доклад на Районната прокуратура във Враца с данни за "непристойно, срамно и силно уронващо престижа на съдебната власт поведение" на члена на Инспектората към Висшия съдебен съвет Александър Мумджиев. То е адресирано до заместник-председателя на 49-ия парламент Росица..

публикувано на 16.05.24 в 17:05
Петър Карабоев

Петър Карабоев: Въпросът в Словакия е как е допуснато създаването на такава среда на омраза

Въпросът в Словакия е как е било допуснато да се създаде такава среда на омраза.   Това каза пред БНР журналистът Петър Карабоев, заместник-главен редактор на сайта "Дневник". Фицо е стабилизиран, но състоянието му е "много сериозно" Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо Днес се появи декларация на словашки медии, главните им..

публикувано на 16.05.24 в 17:03

Страни от ЕС настояват за по-облекчено прехвърляне на мигранти без документи към трети страни

15 страни членки, сред които и България, изпратиха писмо до Европейската комисия, в което настояват да се облекчи прехвърлянето на мигранти без документи към трети страни.  Това става, след като тази седмица Съветът на ЕС окончателно гласува пакта за миграцията и убежището и по-малко от месец преди изборите за Европейски парламент, за който..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Волфганг Шюсел: Реалистично е до края на годината Австрия да вдигне шенгенското вето

До края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне шенгенското вето, прогнозира в интервю за БНР бившият канцлер на Австрия Волфганг Шюсел. Австрия няма да бърза с решение за пълноправното членство на България и Румъния в Шенген "Страните от Централна и Източна Европа заслужават по-голямо внимание", каза още той:  "Крайно време е..

публикувано на 16.05.24 в 16:48

Директорът на "Здравната инвестиционна компания за детска болница" Николай Борисов е освободен

Директорът на "Здравната инвестиционна компания за детска болница" Николай Борисов е освободен, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Мотив за решението на ресорния министър са данни от извършения в дружеството вътрешен одит и доклад, свързан с изпълнението на решението за ускорено изграждане на Националната детска болница...

публикувано на 16.05.24 в 16:43

Радев нарече културни дейци "неделима част от духовната мощ на България"

Един от създателите на легендарната рок група ФСБ Константин Цеков и народната певица Калинка Згурова получиха Почетния знак на президента. В навечерието на 24 май държавният глава удостои с отличието утвърдени имена в областта на културата и изкуството.  "Ние ще се раздаваме, докато дишаме, за културата на България" Думите са на..

публикувано на 16.05.24 в 16:38