Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корупцията и подкупите - сред най-разпространените икономически престъпления

Измамите, извършени от потребители, корупцията и подкупите и киберпрестъпността са най-разпространените икономически престъпления. Това показва докладът за България на Глобалното проучване на икономическата престъпност за 2018 година.

45% са измамите, извършени от потребители. 40% са тези, свързани с корупция и подкупи. 1/3 са киберпрестъпленията сред най-често срещаните икономически престъпления. Данните от проучването за България показват, че повече от 1/3 от анкетираните са били обект на едно или няколко икономически престъпления през последните две години, а 35% от жертвите на измами са загубили между 100 000 и 1 000 000 щатски долара. Заплахите в киберпространството провокират и предприятията да реагират - 20 на сто повече са тези, разработили планове за действие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентско вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите

Президентът Румен Радев упражни правото си на вето срещу определени разпоредби от Закона за насърчаване на инвестициите, които застрашават конституционно гарантираното право на българските граждани на здравословна околна среда, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. НС прие промените в Закона за насърчаване на инвестициите..

публикувано на 29.04.24 в 08:29

На форум в Монтана обсъждат развитието на Северозападна България

Бъдещото развитието на Северозападна България събира днес на регионален форум в Монтана мениджъри на водещи компании, кметове на общини и изпълнителна власт. На срещата те ще обменят своя опит и ще споделят виждането си за перспективите за региона Регионалната конференция "Бизнесът и регионите: Северозападна България – Перспективата"  има за..

публикувано на 29.04.24 в 08:23
Град Сулфур в щата Оклахома е най-тежко пострадал, 28 април 2024 г.

Четири жертви и над 100 пострадали при серия от торнада в САЩ

Най-малко четирима души загинаха, а поне 100 бяха ранени, след като поредица от торнада премина през териториите на щатите Оклахома, Небраска и Айова. И четирите потвърдени жертви на торнадата, сред които и четиримесечно бебе, са се намирали в Оклахома. Една от жертвите е намерила смъртта си в най-тежко пострадалия град в щата - Сулфур,..

публикувано на 29.04.24 в 08:08

Протест в центъра на София заради изграждане на велоалея

От 20 ч. тази вечер до полунощ на 2 май ще бъде забранени престоят и паркирането по бул. "Патриарх Евтимий" в участъка от ул. "Граф Игнатиев" до ул. "Фритьоф Нансен" заради въвеждане на  нова постоянна организация на движението, информират от Столичната община. Живеещи в района ще протестират. Те се опасяват, че решението на общината ще отнеме..

публикувано на 29.04.24 в 08:04
Георги Тахов

Министър Георги Тахов на Съвета по земеделие в Люксембург

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов ще участва в заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Люксембург. Обсъждат се мерки за преодоляване на кризисната ситуация в земеделския сектор, търговията в селското стопанство, както и годишните доклади за качеството на изпълнението по Общата селскостопанска политика.

публикувано на 29.04.24 в 07:58

Велики понеделник е, започва Страстната седмица

Велики понеделник е. Започва последната седмица преди Великден, наречена още Страстната седмица. От Велики понеделник до Велика събота православната църква проследява събитията през последната седмица от живота на Исус Христос на земята. От Цветница - денят, в който Исус е посрещнат като новия Спасител в Ерусалим, последните дни от живота..

публикувано на 29.04.24 в 07:51
Еврокомисар Илиана Иванова

Еврокомисарят Илиана Иванова на посещение в УНСС

Еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Илиана Иванова е на работно посещение у нас. По време на визитата си тя ще посети Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и ще проведе срещи с ректора проф. Димитър Димитров и с други представители на академичната общност.

публикувано на 29.04.24 в 07:50