Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антична стена, изградена от тухли, изписани с позитивни желания, ще се издигне в столичното Ларго

Снимка: Славена Илиева

Нека да изградим една мистериозна и антична стена, така както римляните в онези далечни нам времена - "Стената на надеждата" (The Wall of Hope).  До 20 май в Ларгото всеки може да съпреживее и да се превърне в строител на старинна Сердика, като постави своята тухличка от глина и напише любима дума или пожелание.

„От живото сърце на древна Сердика,

от вековната мъдрост на София,

от красивата България

нека да излъчим своите надежди, своите мечти

и пожелания за една нова Европа,

Европа на Вярата, Надеждата и Любовта.“

Това е посланието, което стига до нас чрез проекта „ Стената на надеждата“, който по много интересен начин се стреми да запознае гостите на София, чрез символизма на глината и извайването на думи -  символи върху керамична тухла. Това се случва пред руините на антична Сердика.

Повече разказва  Димитър Спасов, който насърчава хората пред неговата "шатра", като далечните безименни римски строители преди повече от 2000 години, да сътворят своята плочка и да напишат послание, а после да я поставят до другите, докато се стигне до изграждането на „Стената на надеждата“.

„Ние изработваме, по римски образец и технология, едни тухлички, върху които всеки минувач може да мине и да запише своето послание, свързано с бъдещето. Тези тухлички ние ще изпечем и вградим в една стена, която сме нарекли „Стената на надеждата“. Тя ще показва на хората това, което техни приятели и съграждани са споделили и това дава една позитивна енергия“, обясни Спасов.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Киър Стармър

Лидерът на Лейбъристите във Великобритания победи във втория предизборен ТВ дебат с премиера

Лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър е победител във втория телевизионен дебат с премиера Риши Сунак, показва анкета сред присъствалата на дебата публика. Общите избори в Обединеното кралство ще се проведат на 4 юли. Дебатът се проведе по Скай нюз, а проучването на YouGov показа, че почти две трети или 64% от запитаните са заявили, че..

публикувано на 13.06.24 в 07:38

"Хамас" призова САЩ да окажат натиск върху Израел за прекратяване на огъня в Газа

"Хамас" призова САЩ да окажат натиск върху Израел за прекратяване на огъня в Газа. Палестинското движение "Хамас" заяви, че е показало "положително отношение" към усилията за договаряне на споразумение за прекратяване на огъня с Израел в ивицата Газа. Групировката е призовала САЩ, които са най-големия израелски съюзник, да окажат натиск върху..

публикувано на 13.06.24 в 07:34

Призив за по-бързо приемане на България и Румъния в Шенген се очаква от след срещата в Люксембург

В Люксембург, където днес заседават министрите на външните работи на страните от ЕС се очаква те да приемат декларация, в която да се отправи призив за по-бързото цялостно приемане на България и Румъния в Шенген. Вътрешните министри на страните от ЕС обсъждат състоянието на Шенген Министрите ще проведат също така дебати за регламент,..

публикувано на 13.06.24 в 07:32
Папа Франциск - 5 май 2024 г.

Папа Франциск ще участва на срещата на върха на Г-7 в област Пулия

От днес до 15-и юни, в италианската област Пулия ще се състои срещата на върха на Г-7  с лидерите на Италия, Германия, Франция, Великобритания, Канада, САЩ и Япония. За първи път ще участва Глава на Римокатолическата църква в лицето на Папа Франциск. Г-7 е организиран в Борго Егнация  - град на Адриатическо море , богат на руини и история...

публикувано на 13.06.24 в 07:21

Очакват се обилни валежи в 16 области

Жълт код за обилни валежи че обявен за днес в 16 области на страната.  Това са областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Сливен, Велико Търново, Разград, Шумен, Търговище, Добрич, Варна, Силистра, Русе и София-област. Силна буря с градушка и проливен дъжд имаше снощи в някои райони на страната . Описват щетите след градушката в..

публикувано на 13.06.24 в 07:17

"Алея на книгата" гостува в Габрово

Най-мащабното пътуващо книжно изложение „Алея на книгата“ гостува в Габрово. То ще бъде открито днес в 17:30 часа и ще продължи до неделя.  Шатрите ще бъдат разположени на пешеходната улица „Радецка“. Тазгодишното издание на книжното изложение ще събере представители на 17 водещи български издателства и както всеки път публиката ще има възможност..

публикувано на 13.06.24 в 03:43

Описват щетите след градушката в Ловеч

В Ловешко днес продължават огледите на щетите от снощната буря, придружена с градушка, която наводни улици, унищожи реколта и прекъсна тока на много места. Само за около 20 минути над Ловеч се изляха 25 литра дъжд на квадратен метър. Много улици бяха наводнени, имаше и закъсали автомобили. Най-сериозно засегнато, и то за втори път през..

публикувано на 13.06.24 в 03:20