Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонски политолози: Влизането в НАТО трябва да е главен приоритет

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новото македонско правителство за кратко време постигна определени резултати по отношение на бъдещата евроатлантическа интеграция на страна, но предстои още много работа. Това е оценката на политолози от Скопие, които в момента следят с внимание развоя на преговорите по спора за името и очакват как ще се развие той и след срещата Европейски съюз – Западни Балкани, насрочена за 17 май в София.

Настроенията в Скопие за бъдещата евроинтеграция на Република Македония все още са умерени. Надеждите на повечето хора сега са насочени към развоя на преговорите за решаване на дългогодишния спор за името с Гърция, от който ще зависи и евроатлантическата интеграция на страната. Влизането в НАТО сега трябва да е главен приоритет, казва политологът Деян Йованов:

"Трябва да бъдем умерени оптимисти. Крайната цел е пълноправно членство на Македония в НАТО и ЕС. Македония е многонационална държава и в момента е с крехка, все още неизградена демокрация, с нестабилна политическа система. Държава, в която все още в обикновените хора има недоверие за това дали страната може да върви напред без намеса от външна страна. Без интеграция в ЕС и НАТО, няма да има сигурно бъдеще“.

На подобна позиция е и университетският преподавател професор Кашиф Бакиу:

"Аз смятам, че за Македония най-важна е интеграцията в НАТО, защото разширяването на ЕС не се очаква да приключи бързо. Но Македония трябва да запази темпото за интеграция, дори да забърза в това отношение. Самите ползи, които ще имаме като член на НАТО, ще допринесат много и за самите процеси на интеграция към ЕС. Но най-важният момент е приносът, който ще имаме от влизането ни в НАТО за нашата икономика, сигурността, която ще се отрази към външните инвеститори, но и за вътрешните инвеститори. С влизането в НАТО ще дадем знак, че страната върви положително".

Йованов и Бакиу открояват положителното развитие на Македония, най-вече в подобряването на двустранните отношения с България, като една от сериозните промени, настъпили в страната след встъпването в длъжност на новото правителство.

"Заев е първият политик в Македония след Люпчо Георгиевски, който намери сериозен начин да влезе в преговори с България и да търси решение на някои от проблемите между двете страни. Вярвам, че г-н Заев и г-н Димитров /министъра на външните работи на Македония/ са искрени в разговорите си и имат намерение да водят искрени разговори с правителството на г-н Борисов, както и с други личности от българския политически живот", коментира Йованов.

Според Бакиу тази нова фаза трябва да стане по-интензивна и да бъде обвързана с конкретни проекти. Той смята, че заслужено внимание трябва да се отдаде и на промяната, която се забелязва в последните месеци в обществените настроения в Македония:

"Хората вече започват да се ориентират към други ясни цели, насочени към техните интереси. Хората разбраха, че ако има един ясен договор с България или с Албания или между албанците и македонците тук, Македония пак ще съществува, страната не е заплашена. Македония започва да изгражда един нов път с приятелства, които се правят около нея. С тази политика на неприятелства, на провокации видяхме, че в един момент се изолирахме и останахме на площада при война на кон и с очакване да духне климатик от фонтана".

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов конкурс за управител на болницата в Дупница

Обявен е нов конкурс за управител на общинската болница в Дупница по решение на съветниците, след като проведеният на 4 април избор се провали и никой от двамата кандидати не получи минималната оценка и бал. Новият конкурс е обявен за 12 юни.  5 години общинската болница беше управлявана от прокуриста Мария Иванова, която в деня след местните..

публикувано на 11.05.24 в 21:09

Ден на работодателя в гр. Рила

Ден на работодателя беше организиран в гр. Рила- инициативата е на Бюрото по труда в Дупница, след като от години безработицата в малката община е около и над 10 %. На борсата се явиха и безработни от съседната община Кочериново.  В общината и в района на Рилсикя манастир са отворени и работят, особено през летния сезон, над 10 заведения,..

публикувано на 11.05.24 в 20:59

Черни лешояди вече отглеждат потомството си на територията на Природен парк "Врачански Балкан"

Три двойки черни лешояди вече имат потомство и отглеждат малките си на територията на Природен парк "Врачански Балкан". В района от години се работи активно за възстановяването на този защитен вид птици.  След изчезването на черния лешояд от територията на природен парк "Врачански Балкан" , възстановяването на вида започна преди повече от 20..

публикувано на 11.05.24 в 20:39

Празник на яйцето в Павликени

Яйцето като символ на живота празнуват днес в Павликени. В 11-ото издание на празника акцент са традициите и обичаите на населените места и екологията. Репортаж на кореспондента ни Здравка Маслянкова. Хиляди гости се събраха на традиционният вече празник на яйцето в Павликени. "Празникът на яйцето не е просто един концерт в парка. Това е..

публикувано на 11.05.24 в 20:36
Наградените директори получиха и по икона на Св. Иван Рилски

Училищни директори получиха награди от МОН в Рилския манастир

Петима училищни директори получиха наградите си от МОН на среща в Рилския манастир, каквато се прави традиционно всяка година в Деня на светите равноапостоли Кирил и Методий. Наг,адите им връчи зам.-министърът на образованието Емилия Лазарова. Награждаването се проведе, по утвърдена вече традиция, в Иконната зала на Рилската сета обител...

публикувано на 11.05.24 в 19:58
Пропалестински митинг срещу участието на Израел в

Протести в Малмьо преди финала на "Евровизия"

Протестите в шведския град Малмьо продължават, броени часове преди началото на финала на песенния конкурс "Евровизия" тази вечер в 22 часа. Събралото се множество скандира лозунга "Евровизия, обединена от геноцида", за да изрази недоволството си срещу участието на Израел на "Евровизия".  Шведската полиция очаква до 20 000 демонстранти да се включат в..

публикувано на 11.05.24 в 19:49
Планета Земя

Геомагнитна буря от пета степен за първи път от над 10 години

Геомагнитна буря от най-високата пета степен на интезитет беше наблюдавана на Земята за първи път от повече от двайсет години. Геомагнитна буря с рядък интензитет връхлетя Земята и би могла да предизвика нарушения в електрическите мрежи, сателитните сигнали и мобилните комуникации, предадоха световните агенции. Бурята, която  предизвиква и..

публикувано на 11.05.24 в 19:44