Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават протестите на медиците от болницата в Ловеч

Ситуацията в Ловешката болница става все по-сложна

Шарков: Проблем са липсата на контрол и на публични данни за болниците

Протест на лекари от Ловешката болница
Снимка: Пламен Христов БНР

Продължават протестите на медиците от болницата в Ловеч заради неизплатени заплати и неясно бъдеще на лечебното заведение. Те отново ще излязат на протест днес от 12.00 часа и ще блокират за 30 минути движението по една от основните улици в града. За неделя от 17.00 часа отново е насрочен протест на главния път София – Варна в района на пътен възел Абланица, когато в продължение на един час движението там ще бъде блокирано.

Вчера се състоя среща на прокуриста на болницата д-р Ченко Чалъков в Министерството на здравеопазването. Служителите на Ловешката болница от януари всеки месец получават месечните си възнаграждения, а забавените заплати са на база май, юни и юли 2017 година и от септември досега те получават възнагражденията си с тримесечени заработки назад, каза д-р Чалъков.

"За всяко нещо е необходимо и технологично време. Областните болници са търговски дружества, има изисквания към тях и би трябвало да се намерят законовите начини да бъдат изплатени тези заплати, което ще стане… Към края на месеца ще бъде изплатена заплата, която е заработена през месец февруари“.

Запитан откъде ще дойдат парите и ще бъдат ли вдигнати запорите, д-р Чалъков отговори:

"Това е основната дейност, по която се работи в момента от Министерство на здравеопазването с ръководството на болницата. Предложени са споразумения с основния кредитор "Кардиолайф" и НАП, където да може да се разсрочат задълженията, да се подпишат… С останалите кредитори имаме подписани споразумителни протоколи за поетапно издължаване на стари задължения и покриване на текущи задължения“.

Ситуацията в Ловешката болница става все по-сложна и трудна, защото голяма част от лекарите и медицинските сестри напуснаха, с което се намалява обемът на дейността, а част от отделенията не функционират. Това води до усложнения във връзка със заработването на необходимите средства за покриването на стари задължения, каза още д-р Чалъков.

"Всички тези стари задължения са десетгодишни, сключени са неизгодни договори с "Кардиолайф" и още една лаборатория в болницата", подчерта той.

Според здравния икономист Аркади Шарков изходът от ситуацията ще бъде благоприятен и заплатите на медиците ще бъдат изплатени. Той очерта като сериозни проблеми липсата на контрол и липсата на публични данни:

"Това е много сериозен проблем, що се касае до финансовата дисциплина в здравеопазването, която е една от най-хлабавите, но реформата не се случва. Проблемът е в навързания кръг. От една страна Министерството на здравеопазването е принципал на тези болници, т.е. следва да ги контролира, както то, така и Медицински одит, така и РЗОК – всичките данни отиват там… Оказва се, че има роднински връзки в тези кръгове – и политически, и административни кръгове, които малко или много потулват дадени проблеми, които с времето се задълбочават. Това е сериозен проблем, що се отнася до контрола, и другият проблем е липсата на публични данни, защото, ако има публични данни какво се случва в системата, тогава ние, като икономисти и анализатори,  можем да кажем: "Ето тук светва червена лампа".

България е първа в Европа по разходи за медикаменти като процент в здравния бюджет, коментира още Шарков и обясни, че липсата на реформи в лекарствената политика е друг проблем в здравеопазването.

"В лекарствата няма реформа и именно там онзи ден бе потвърдено отново, че ще има дупка в бюджета в края на годината. Всяка година между 15 и 20% растат разходите там. Едва миналата година се видя това, когато бюджетът за медикаменти стана 1 милиард", заяви Шарков.

В звуковия файл можете да чуете интервюто на Пламен Христов с д-р Ченко Чалъков и интервюто на Диана Дончева с Аркади Шарков. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър", съобщиха от министерството на аграрната политика и храните на Украйна.  Съд разпореди арест на..

публикувано на 26.04.24 в 17:06

Избирателните секции в община Кюстендил ще са с една по-малко

Избирателните секции в Община Кюстендил ще са 112 - с една по-малко, сравнено с местния вот през октомври миналата година, казаха от администрацията.  Избирателните списъци вече са поставени пред помещенията, където ще се гласува, в тях са и около 13 000 с двойно гражданство, предимно от РСМ, които са с двете си имена.  Секциите ще са с..

публикувано на 26.04.24 в 17:05

Международна конференция по спинална хирургия в Русе

Петата международна конференция по спинална хирургия бе открита днес в Русе.  Над 100 са участниците във форума, организиран от Русенския университет и лечебни заведения "Медика" в града.  Водещи световни специалисти в областта на ортопедията и неврохирургията се събраха в Русе на конференция, посветена на спиналната хирургия. В научните..

публикувано на 26.04.24 в 16:55

Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май

Министерството на образованието и науката ще проведе допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика от 22 до 29 май.  Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката. Матурите от общообразователната подготовка по математика, география и икономика ще..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

47% от 15-годишните ученици у нас не закусват в повечето дни

47% от българските 15-годишни ученици не закусват през повечето дни, което е над средната стойност за всички. Това показват българските резултати от глобално проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици.  40% от 15-годишните са съобщили, че пушат или са пили..

публикувано на 26.04.24 в 16:41

Евросанкциите за дестабилизиране на Молдова - удължени с година

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу отговорните за подкопаването, дестабилизирането и заплахата за суверенитета и независимостта на Молдова.  В санкционния списък са включени 11 лица и едно образувание.  На попадащите под ограничителните мерки са замразени активите в ЕС, забранено е генериране на средства и достъп до икономически..

публикувано на 26.04.24 в 16:28
Венеция

Протести във Венеция и противоречиви мнения за таксата за еднодневните туристи

Във Венеция от 25 април влезе в сила такса от 5 евро на човек за еднодневните туристи. Това предизвика и протести, и задоволство. Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли Протестът бе организиран от социални асоциации под надслов "Венеция не се продава, Венеция се защитава". Еднодневните туристи бяха около..

публикувано на 26.04.24 в 16:24