Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празникът Еньовден е наситен с богата обредност

Снимка: БГНЕС

Над 53 хиляди души у нас имат имен ден на Еньовден - деня, в който православната църква празнува рождението на Свети Йоан Предтеча и Кръстител Господен.

Празникът е наситен с богата обредност и е свързан с лечебната сила на билките. За лек или наслада интересът към лечебните растения е все така актуален. Освен за традиционната отвара, напоследък расте търсенето и на различни билкови продукти, отчитат фармацевти, но предупреждават:

"Билковите продукти наистина са безвредни и понякога помагат, но те не могат да заменят едно основно лечение."

Еньовден е и имен ден за много хора: "От моята баба знам, че на Еньовден имам имен ден. Биляна идва от билка, биле. Едно време се е свързвало с бельосване или като урочасване по-скоро, но това е било много, много отдавна. Сега е по-облагородено и се използва като "добро", като "хубаво". Много си обичам празника."

Годишно в България се произвеждат близо 17 хиляди тона билки. Едва 2000 тона от тях остават в страната, а другите отиват за износ.

В момента у нас има търсене на лавандула, мента, градински чай, лайка. Изкупните им цени започват от 7.00 лева за килограм. Търсят се още чубрица и "Бабини зъби", които държат цени от над 5.00 лева за килограм суха маса. Най-скъпа билка си остава шафранът. У нас има над 700 вида билки. Над 250 вида от тях се изнасят.

В Перник на Еньовден над 240 певци, разказвачи и музиканти от общините Благоевград и Дупница, както и от област Перник, ще вземат участие в традиционния регионален фестивал на любителското творчество за възрастни хора.

Той се провежда за седма поредна година в местността "Ладовица", чиито поляни са богати на билката еньовче.

10-километров поход за събиране на лечебни треви се провежда във Велико Търново  - в местността "Гарга -баир" и арбанашките поляни. А в 10 часа на Самоводската чаршия всички желаещите ще могат да минат през цветен венец с вплетени 77 вида билки.

По повод Еньовден беше организиран туристически поход от "Княжево" - столичани ще преминат по маркираната пътека "Aлея на билките" в природен парк "Витоша", а в 12:30 часа на естрадата пред хижа Момина скала ще започне фолклорна програма.
 
На една сцена в 11 часа в Борисовата градина за първи път фестивала музикални и сценични изпълнения ще представят носители на нематериално културно наследство. Освен от Бтлгария, изпълнители ще има от всички крайща на Балканите - включително Албания и Румъния, Сърбия и Македония.

Фестивалът "Еньовден" събра в русенското село Николово над 300 самодейци от пенсионерските клубове от областите Русе, Разград и Силистра. На сцената те показаха обичаи и изпяха песни, свързани с традициите на днешния празник.
В парка "Липник" пенсионери от десетки клубове на региона за 20-та поредна година пяха, свириха и представяха обичаи, свързани с Еньовден. Акцент на фестивала днес бяха погачите и питите, замесени от участниците. Според фолклорната традиция, за всяка болка има билка, а на Еньовден се берат най-лековитите. Фестивалът бе организиран от Българската асоциация на пенсионерите със съдействието на община Русе.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Църквата отбелязва рождението на св. Йоан Кръстител

Църквата почита днес църковния празник Рождение на св. Йоан Кръстител, наричан от народа Еньовден. Заченат с Божията намеса, св. Йоан, наречен Кръстител или Предтеча, се ражда няколко години преди Исус Христос, за да прокара пътя на неговото учение сред..

публикувано на 24.06.18 в 09:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

12-то издание на Националния събор на овцевъдите - от 24 до 26 май

Над 250 000 посетители от цялата страна се очакват на 12-ото издание на Националния събор на овцевъдите от 24 до 26 май край Петропавловския манастир до град Лясковец. Най-голямото и атрактивно пролетно събитие ще събере на едно място бранша,..

публикувано на 18.05.24 в 06:30
Летище

Нови стачка се очакват на "Хийтроу" в края на май и началото на юни

Персоналът на граничните сили на летище "Хийтроу" обяви нови стачки в края на май и началото на юни, които съвпадат с късната пролетна ваканция на учениците в Обединеното кралство. Стачните действия ще се проведат на 31 май и 1 и 2 юни. След това ще има..

публикувано на 18.05.24 в 05:33
Володимир Зеленски

Володимир Зеленски пред АФП: Киев би приел само справедлив мир

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че Русия може да засили своята офанзива и подчерта, че Киев би приел само "справедлив мир", въпреки призивите на Запада за бързо решаване на конфликта. В интервю за агенция "Франс прес" украинският..

публикувано на 18.05.24 в 05:23
Старият град в Лимасол.

Над 20 музеи и галерии в Кипър отварят днес врати за посетителите безплатно

Повече от 20 музеи и галерии в Кипър приемат днес посетителите с безплатен вход и удължено работно време по случай Международния ден на музеите. Поканата на културното министерство е за пътешествие през историята, културата и богатото наследство на острова...

публикувано на 18.05.24 в 05:17
Бежански лагер

Палестински боец е бил убит при израелска атака на Западния бряг

Палестински боец е бил убит, а други осем души са били ранени при израелска въздушна атака в бежанския лагер "Дженин" в окупирания Западен бряг. Това съобщиха от палестинското здравно министерство и от израелската армия, цитирани от "Ройтерс". Осемте..

публикувано на 18.05.24 в 04:42

Светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект, предупреди експерт

В момента светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект (ИИ), предупреди в интервю за вестник "Таймс" един от авторите на специален доклад по темата. Панел от 75 експерти от 30 страни е стигнал до заключението, че разработващите..

публикувано на 18.05.24 в 04:25
Редакцията на в.

Вашингтон пост: Руската офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени

Втората руска офанзива в Харковска област свари украинците неподготвени, пише "Вашингтон пост" седмица след началото на битката. Зеленски: Цялата "Харковска операция" е опит да бъдат отслабени нашите сили В навечерието на руското нападение..

публикувано на 17.05.24 в 22:59