Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 10% от децата у нас са опитвали поне веднъж наркотици

Снимка: БГНЕС

Близо 10% от децата у нас са опитвали поне веднъж наркотици. Това каза Стефан Бакалов от сектора за борба с трафика на дрога към Агенция „Митници“. Най-масовият наркотик, който се засича сред малолетните, е марихуаната заради ниската й цена.

Все по-често дилърите на наркотици зарибяват децата и тинейджърите чрез социалните мрежи или различни приложения за комуникация, които лесно се инсталират на мобилни телефони. По този начин - чрез фалшива самоличност, продавачите на дрога успяват да се доберат до профили на ученици и да им я предлагат. Най-добрият начин за противодействие на това е детето да бъде ангажирано с различни извънкласни дейности или спорт, обяснява Стефан Бакалов от Агенция "Митници":

"Дилърите вече не са извън училището, те са вътре, те са в класовете. Ако преди години този бизнес беше организиран от групировки, то сега вече не е така. Сега двама-трима тинейджъри, които са малко по-креативни, успяват да си вземат наркотици по интернет и след това ги разпространяват между техните съученици. Това е изключително сериозен проблем, може би около 10% от децата са употребявали наркотици. В училищата си говорим страхотни неща, които няма да ги видиме в статистиките. Процентът на системно употребяващите е може би по-малък от 10%, което е хубаво, тъй като в повечето развити държави тинейджърите, които употребяват наркотици са 30-40 процента".

Най-често срещаните наркотици са марихуаната и синтетика, заради ниската си цена. В последните години обаче се забелязва и още по-нова тенденция сред разпространението:

"Марихуаната е много масова. Тя е станала вече като част от културата. Също синтетични наркотици, най-различни видове, метамфетамини, амфетамини, които се произвеждат и у нас, и в чужбина. Има и 12-годишни, които употребяват синтетични наркотици. Всеки наркотик е опасен, но синтетичните са особено опасни, дори те изместват хероина и кокаина от пазара. Но последната година и половина, наркогрупировките, които отглеждат наркотици в Афганистан, направиха свръхпроизводство, 65 % се е повишил добивът на опиум от 2016 г. досега. Съответно цената на хероина и опиума е паднала драстично - с около 80%".

Според експертите, дилърите използват различни начини за зарибяване на потенциалните си жертви. Сред тях дори и копиране на някои от най-известните марки сладкиши и шоколади. Така децата се залъгват и купуват не оригинала от шоколад, а копия, в състава на който има дрога.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър", съобщиха от министерството на аграрната политика и храните на Украйна.  Съд разпореди арест на..

публикувано на 26.04.24 в 17:06

Избирателните секции в община Кюстендил ще са с една по-малко

Избирателните секции в Община Кюстендил ще са 112 - с една по-малко, сравнено с местния вот през октомври миналата година, казаха от администрацията.  Избирателните списъци вече са поставени пред помещенията, където ще се гласува, в тях са и около 13 000 с двойно гражданство, предимно от РСМ, които са с двете си имена.  Секциите ще са с..

публикувано на 26.04.24 в 17:05

Международна конференция по спинална хирургия в Русе

Петата международна конференция по спинална хирургия бе открита днес в Русе.  Над 100 са участниците във форума, организиран от Русенския университет и лечебни заведения "Медика" в града.  Водещи световни специалисти в областта на ортопедията и неврохирургията се събраха в Русе на конференция, посветена на спиналната хирургия. В научните..

публикувано на 26.04.24 в 16:55

Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май

Министерството на образованието и науката ще проведе допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика от 22 до 29 май.  Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката. Матурите от общообразователната подготовка по математика, география и икономика ще..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

47% от 15-годишните ученици у нас не закусват в повечето дни

47% от българските 15-годишни ученици не закусват през повечето дни, което е над средната стойност за всички. Това показват българските резултати от глобално проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици.  40% от 15-годишните са съобщили, че пушат или са пили..

публикувано на 26.04.24 в 16:41

Евросанкциите за дестабилизиране на Молдова - удължени с година

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу отговорните за подкопаването, дестабилизирането и заплахата за суверенитета и независимостта на Молдова.  В санкционния списък са включени 11 лица и едно образувание.  На попадащите под ограничителните мерки са замразени активите в ЕС, забранено е генериране на средства и достъп до икономически..

публикувано на 26.04.24 в 16:28
Венеция

Протести във Венеция и противоречиви мнения за таксата за еднодневните туристи

Във Венеция от 25 април влезе в сила такса от 5 евро на човек за еднодневните туристи. Това предизвика и протести, и задоволство. Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли Протестът бе организиран от социални асоциации под надслов "Венеция не се продава, Венеция се защитава". Еднодневните туристи бяха около..

публикувано на 26.04.24 в 16:24