Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"До 25% по-евтини полици за добрите шофьори, до 400% ще поскъпват задължителните застраховки за нарушителите на пътя" пише във водеща публикация вестник 24 часа.  Това предвижда наредба за коригиране на базовите тарифи за “Гражданска отговорност”, която Комисията за финансов надзор обяви за обществено обсъждане. Системата, популярна като “Бонус-малус”, ще заработи реално една година след приемането ѝ. Тя разделя всички водачи и автомобили в 20 класа. Базовият клас е 8-и и за него ще важи цената на полицата, обявена от съответния застраховател.
Телеграф изчислява, че "Гражданската отговорност" за рисковите шофьори, които имат глоби или катастрофи, ще надхвърли 1200 лева.
Сега коментира, че "системата "Бонус-малус" на практика ще наказва примерните водачи. Изданието посочва, че методиката е пълна с уловки. Тя изключва от обхвата си държавните и общинските автомобили. В първата година от действието си приравнява хората със "златен талон" с джигитите и убийците на пътя. Според предложения от КФН вариант, задължителната застраховка може да поевтинее с до 25% за най-добрите шофьори, но едва след нови 8 години без нарушения, допълва Сега.
"Мая Манолова на всеки километър", пише в заглавие на първата си страница вестник Труд. Изданието коментира, че омбудсманът демонстративно пътува вчера във влак от София до Варна. Това става след като остана без превоз от НСО. В купето си Манолова отвори приемна, през която мнаха над 100 граждани. По пътя, отбелязва Труд, тя е направила редица изявления пред медиите, въпреки че нямала такова желание. 
"Всяка четвърта бучка сирене през следващите години ще бъде от вносно мляко", пише Монитор. Всекидневникът се позовава на прогнозира на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство, откъдето обясняват, че причината за това ще е недостигът на суровината в страната. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Китай разреши тестове за автономно шофиране по обществени пътища

Китайските власти разрешиха на първата група от девет производителя на автомобили да тестват автономно шофиране на обществени пътища. Решението е част от план за ускоряване на въвеждането на превозни средства, които се движат самостоятелно без шофьор.  Насоките по националната схема бяха издадени миналия ноември. Тогава започна и приемането на заявения..

публикувано на 04.06.24 в 16:10
Снимката е илюстративна, архив.

По данни на АЗ за април: Средно по шестима безработни се състезават за едно работно място

Средно по шестима безработни се състезават за едно свободно работно място в цялата страна - това сочат най-новите данни на Агенцията по заетостта, които са към 30 април 2024 година. Най-голяма е конкуренцията в област Ловеч – там 16 души се надпреварват за всяка вакантна позиция, а най-малката е в Добрич и Бургас – по двама, следвани от столицата –..

публикувано на 04.06.24 в 16:03
Кметът на София Васил Терзиев и заместникът му с ресор

Терзиев и зам.-кметът по финанси са проверили 24 обществени поръчки в София - 21 са незаконосъобразни

Кметът на София Васил Терзиев и заместникът му с ресор финанси Иван Василев са проверили 24 обществени поръчки.  От тях 23 имат проблеми, а 21 са определени като незаконосъобразни. Сред тях са проектите за реконструкция на булевардите "Ген. Михаил Д. Скобелев", "Мария Луиза" и "Копенхаген", обявиха Терзиев и Василев.  "По бул. "Ген. Михаил Д...

публикувано на 04.06.24 в 15:43
Зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

ЦИК с обучителен материал как да се различават действителни и недействителни бюлетини

Към днешна дата секциите за гласуване в страната са 12 898, включително 322 подвижни, в които вота си да упражнят хора с трайни увреждания. Предстои да се образуват и секции в домове за стари хора, в местата за задържане и изтърпяване на наказания, както и в болнични заведения . На вота в неделя секциите на територията на страната с машина за..

публикувано на 04.06.24 в 15:31

Кремъл: Западни инструктори в Украйна няма да се ползват с имунитет

Инструктори, изпратени в Украйна от западни държави да обучават войници, няма да имат "имунитет" от руски удари, съобщи Кремъл. Такова намерение към момента не изключва единствено президентът на Франция Еманюел Макрон.  Главнокомандващият украинската армия Олександър Сирски заяви миналата седмица, че военни инструктори от Франция ще пристигнат скоро..

публикувано на 04.06.24 в 15:11
Демонстрация с искане за освобождаване на израелските заложници

Израелска делегация се очаква в Кайро в опит за прекратяване на огъня в Газа

Очаква се израелска делегация да пристигне в Кайро следващите часове, за да представи позицията на страната по последното предложение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа и освобождаване на заложниците, твърдят източници от Египет, цитирани от ливанска медия, свързана с групировката "Хизбула".  Източниците твърдят още, че сделката може да влезе в сила..

публикувано на 04.06.24 в 15:00

"Иновативно младежко експо" в Русенския университет

Повече от 200 ученици, студенти и преподаватели участват в тазгодишното "Иновативно младежко експо", организирано от Русенския университет под патронажа на Министерството на образованието. Форумът бе официално открит днес и се провежда за осми път. Участници са студенти, ученици, младежи, преподаватели, представители на бизнеса и публичните..

публикувано на 04.06.24 в 14:54