Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест пред МЗ заради новата наредба за медицинската експертиза

Манолова подкрепи протестите, майките от "Системата ни убива" застанаха зад наредбата

Снимка: БГНЕС





Хора с увреждания и родители, които се грижат за деца с увреждания, се събраха пред здравното министерство, за да изразят недоволството си от неефективното действие на новата Наредба за медицинската експертиза, която е в сила от август 2018-а. Хората с увреждания поставиха редица проблеми, произтичащи от новата нормативна уредба. Майките от движението "Системата ни убива" обаче са на различно мнение и подкрепят измененията. Самият анализ на министерството сочи, че новата наредба работи добре, а сигналите за нарушения се проверяват. 

Според протестиралите пред министерството наредбата е медицински неиздържана и създава повече проблеми, отколкото да дава решения. Павлина Григорова от фейсбук групата "Обединени в съдбата" обобщава:

"Начинът, по който се подхожда и не се отразяват съпровождащите заболявания, много от редките заболявания липсват. Абсолютен геноцид, абсолютно лишение. Губим всякакъв вид социални права, губим единствения си доход, който имаме под формата на инвалидни пенсии, голяма част от нас са неработещи".

Родителите на деца с увреждания настояват да се обсъди и въпросът с невъзможността да се пенсионират, както и с липсата на система за социални грижи на хората с увреждания, което ги прави зависими от техните близки. Събралите се пред здравното министерство събират подписи, които ще приложат към открито писмо по проблемите, което ще връчат на здравния министър Кирил Ананиев. 

Следобед той ще се срещна с майки на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива". Здравният министър обяви резултатите от действието на новата наредба за медицинската експертиза през първите 6 месеца от влизането ѝ в сила.

"Специално внесохме концепцията на "Системата ни убива" за цялостна реформа в оценката на уврежданията. В нея ТЕЛК-ът отпада и се преминава към оценка на всяко едно заболяване и функционалността. В момента всички искат да са със 100 процента ТЕЛК и да взимат 930 лева и това не е справедливо", каза представителка на "Системата ни убива".

Преди седмица, на среща с майките при премиера Бойко Борисов, министър Ананиев обяви, че са установени нарушения в системата на ТЕЛК и обеща да ги обяви публично на 4-ти февруари, заедно с мерки за решаването им. Проверката на здравното министерство започна след множество сигнали за нередности в ТЕЛК. Това бяха и част от мотивите за протести на майките на деца с увреждания миналата година.

На срещата в МЗ присъства и омбудсманът Мая Манолова, с уточнението, че не е била поканена. Тя изнесе данни от гореща линия в оглавяваната от нея институция. По телефона много хора с увреждания от цялата страна са съобщавали, че са ощетени от новата наредба. Манолова изтъкна, че в борбата с фалшивите ТЕЛК-решения да се изнася през съдбите на ощетени хора. 

"Настояхме министърът да представи релевантните данни, които да оценят действието на методиката. Представените числа обосновават новата наредба, но важните числа отсъстваха. От преминалите 38 000 души през ТЕЛК и НЕЛК на колко са намалели процентите за вид и степен на увреждане? Много хора са загубили право на всякаква подкрепа, което не беше казано в презентацията", каза Манолова.

Подробна звукова картина чуйте в прикачения файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жордан Бардела

"Национален сбор" и "Републиканците" ще се стремят към мнозинство в новото Национално събрание на Франция

Ръководителят на крайнодесния "Национален сбор" Жордан Бардела потвърди намерението си да сключи пакт с консервативната партия "Републиканците" преди парламентарните избори във Франция на 30 юни, съобщава Франс прес. Чрез пакта двете формации ще се стремят да постигнат мнозинство в новото Национално събрание. Предсрочните избори бяха свикани от..

публикувано на 11.06.24 в 22:59

"Хамас" приема плана за прекратяване на войната в Ивицата Газа, но с допълнения

"Хамас" приема плана за прекратяване на войната в Ивицата Газа, одобрен снощи от Съвета за сигурност на ООН, но с допълнения, съобщават агенциите Франс прес и Ройтерс. Във формално изявление пред посредниците от Катар и Египет, "Хамас" и друга екстремистка групировка - "Ислямски Джихад", изразяват готовност за позитивен подход и прекратяване на войната...

публикувано на 11.06.24 в 22:55
Карл Нехамер

Австрийците ще гласуват за национален парламент на 29 септември

Австрийците ще гласуват за национален парламент на 29 септември, съобщи канцлерът Карл Нехамер, цитиран от Франс прес. Датата ще бъде утвърдена на утрешното заседание на правителството. Фаворит от сега е крайнодясната Партия на свободата. Тя спечели вота за Европарламент миналата неделя с 25% от гласовете, а анкетите за изборите след 3 месеца ѝ предричат..

публикувано на 11.06.24 в 22:26

Неизвестности в разпределението на мандатите в 10 МИР в Кюстендил

Големи са неизвестностите по разпределението на 4-те мандата в 10 МИР в Кюстендил, коментират в местните партийни щабове. Спорен е четвъртият мандат - дали ще бъде взет от ГЕРБ като втори мандат от района, или от сензационно представилата сe като резултат партия "Величие".  Три от мандатите изглеждат ясни - бившият вътрешен министър Христо..

публикувано на 11.06.24 в 22:10

Трамвай дерайлира в София

Трамвай е дерайлирал в София и за малко не ударил уличен стълб.  Инцидентът е станал във вторник вечерта на булевард "Константин Величков". "Пред мен стана и такъв трясък се чу и се вдигна прахоляк", сподели очевидец на случката.  За щастие при инцидента няма пострадали.  Кадри от местопроизшествието показват, че релсовият..

публикувано на 11.06.24 в 22:00
Снимката е илюстративна

Голям пожар бушува на западното крайбрежие на Кипър в област Пафос

Голям пожар бушува извън контрол на западното крайбрежие на Кипър, в област Пафос. Кипър активизира Националния план за действие при изключително сериозни инциденти и поиска международна помощ по Европейския механизъм за гражданска защита /RescEU/ за осигуряване на допълнителни въздушни средства за гасене на огъня. Пожарът е избухнал в ранния следобяд,..

публикувано на 11.06.24 в 20:24
Маргаритис Схинас

Маргаритис Схинас е уверен за втори мандат на Урсула фон дер Лайен

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас е оптимист за резултатите от изборите за Европейски парламент.  В интервю за гръцките медии Маргаритис Схинас заяви, че както десните, така и левите партии, които влизат със свои депутати в Европарламента, са политически сили, които гарантират успешно развитие на Евросъюза в..

публикувано на 11.06.24 в 20:15