Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Alice Merton издаде дебютния си албум "Mint"

Alice Merton бе засечена от музикалния радар в края на 2017 г. благодарение на хитовия си дебютен сингъл „No Roots“. Той застана начело на класацията във Франция,  също така бе на първо място в класацията за алтернативни песни в САЩ. Успехът на песента превърна Merton  в европейска сензация за една нощ. Едноименния миниалбум No Roots“, издаден през 2017а, затвърди бързо нарастващия успех на младата певица, а съдържанието му, включващо запомнящи се, динамични песни, послужи за основа на дебютния  албум "MINT". Той бе издаден на 18-ти януари и с него Alice Merton доказа, че едно  от най-големите й предимства е способността да разказва истории, които са невероятно лични, смело отражение на нейната идентичност, подхранвана от емоции и опит. Изразителните и ярки мелодии станаха типични за 25-годишната певица и автор, която ни предлага да надникнем дълбоко в нейния интимен свят. Алис споделя:„Обичам да съм в приятелски отношения с много хора, но имам може би само двама наистина добри приятели. Причината е, че винаги изниква особен страх у мен: „Не се приближавай прекалено! Никога не се сближавай прекалено много! Благодарна съм на хората, които са около мен, на мениджъра ми, който е един от най-добрите ми приятели.“- коментира Alice Merton. Тя е във Франкфурт през 1993 година в семейството на германка и англичанин. Заради работата на баща й като минен консултант, семейството често се мести и до 13-тата си година  Alice живее в Канада, където учи класическо пиано и пеене. „Когато бях малка и все още живеех в Канада, пишех стихове, но когато открих писането на песни се почувствах много благодарна. Преминавах през труден период, семейството ми се върна в Германия, не говорех езика, не разбрах никого и ми беше много трудно. Така че, бях много благодарна за тази специфична възможност да изразя себе си. През 2013-та година Alice  е приета за студент в „Попакадемията Баден- Вюртемберг“ в Манхайм.  Дипломира се като бакалавър по композиция и писане на песни. По време на обучението си среща членовете на своята бъдеща група. С нея реализира дебютния си албум  „„MINT“.  Изборът на заглавието младата певица обяснява: „Опитвах се да открия поне едно нещо, което обобщава всичките ми преживявания през последните три години. Не можех да го открия. Мъчих се в продължение на четири месеца и изведнъж една сутрин се събудих и някак като на шега си казах: "Трябва да се нарича „Мента“! По- късно осъзнах, че едно от нещата, които ме съпровождат през цялото време, всъщност беше ментата, дали беше ментова дъвка или листа от мента, или чай от мента, който много пия, защото ме успокоява.“- разказва Alice Merton и продължава: „Ако има нещо, което няма да намерите в моя първи албум, това е любовна песен. Понякога си мисля за албума „MINT“. като -за колекция от емоции и преживявания.“- обобщава Alice Merton.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Бакалова

Кан: Путин, наркобаронът Емилия и Мария Бакалова като Ивана Тръмп

В Кан продължава 77-ият филмов фестивал, който беше открит на 14 май. Филм за Путин с изкуствен интелект се радва на голям успех. Утре ще бъде представен и филм с българско участие. Тъй като руският президент Владимир Путин не може да се снима в биографичен филм, полският режисьор Патрик Вега се обръща към изкуствения интелект. Продуцентите..

публикувано на 19.05.24 в 09:11

Георги Арнаудов със световна премиера във виенския Музикферайн

На 10 май публиката в зала "Брамс" на концертния комплекс Музикферайн аплодира с възторг брилянтните изпълнения на „Паганини ансамбъл“. Формацията е основана от виртуозния цигулар с международно признание Марио Хосен, а в ансамбъла заедно с него се изявяват утвърдените инструменталисти Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело и..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Почит към великия бас Борис Христов

На 18 май отбелязваме 110-годишнината от рождението на великия български певец Борис Христов.  Признавам си, че той е любимият ми певец. Прекланям се пред неговото изкуство, пред неговия глас, артистичност, култура. За съжаление, не съм го виждала в спектакъл, но неговото присъствие в записите, в които съм го слушала, дава ясна представа за..

публикувано на 17.05.24 в 16:25
Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор

Валери Йорданов, гост в "Магията на театъра" с любов към писането, за бруталността в живота и за творческия плам

"В момента работя над третия си сценарий за филм, с който ще кандидатствам и се надявам да успея да го заснема, историята е доста различна и доста брутална, като всичко, което ни заобикаля, разказа в "Нощен Хоризонт" Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор, гост  в поредицата на БНР -  "Магията на театъра" . " Темата е свързана с нашето..

публикувано на 17.05.24 в 11:11
Васко Василев

Васко Василев ще изнесе концерт на Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от..

публикувано на 16.05.24 в 18:57
Гергей Мадараш

Гергей Мадараш дирижира концерта "Контрасти" на Радиосимфониците

Този петък, 17 май, в зала „България“ пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане диригентът Гергей Мадараш – гост от Унгария, който в момента е музикален директор на Кралската филхармония в Лиеж, Белгия.  Програмата на концерта неслучайно е наречена „Контрасти“ – на първо място, това е заглавието на пиесата, с която ще бъде отбелязана..

публикувано на 15.05.24 в 18:33