Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бисер Лазов описа като "унизителни" отношенията между Цветан Василев и подчинените му

Бисер Лазов - основният свидетел на прокуратурата по делото „КТБ“.
Снимка: БГНЕС

Втори ден продължава разпитът на основния свидетел по мегаделото „КТБ“ Бисер Лазов. Въпреки че той не е бил служител на банката, разказа пред Специализирания наказателен съд в детайли за отношенията и комуникацията между Цветан Василев и неговите подчинени, които описа като „унизителни". 

Лазов обясни пред журналисти, че знае за тези отношения, защото бил много близък до шефа на КТБ Цветан Василев и затова е бил копиран много често в комуникацията му. Тъй като самият Василев не давал обяснения за това, Лазов решил да говори. После направи библейско сравнение, заявявайки - „представете си как Исус, вместо да отиде на Кръста заради своите апостоли, избира да ги предаде и да абдикира“.

Решението си от верен изпълнител на всички заповеди на Цветан Василев и негов счетоводител да се превърне в острието на прокуратурата Бисер Лазов обясни с тяхна среща в Австрия на 23 юни 2014 година, първия работен ден след затварянето на КТБ, когато Василев в прав текст му обяснил, че няма намерение да се връща в България и да носи отговорност за случилото се.

Разпитът продължава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Олд Бейли

Обвиненият за шпионаж в полза на Русия Иванчев пледира "невинен" в британския съд

Във Великобритания, Тихомир Иванчев, който беше арестуван през февруари и обвинен, че е част от българска шпионска клетка, заедно с други петима българи, арестувани година по-рано, днес пледира, че е невинен в Олд Бейли - Централния наказателен съд.  Това стана в рамките на насроченото за днес поредно предварително изслушване на обвиняемите,..

публикувано на 16.05.24 в 17:34
Държавна опера Русе

Изложение "Уикенд туризъм" в Русе до събота

19-о издание на туристическото изложение "Уикенд туризъм" беше открито официално днес. То ще продължи до съботния ден, а в програмата са включени атракции и забавления за посетителите.  Форумът се организира със съдействието на Министерството на туризма и в него участват над 120 занаятчии от цялата страна и представители на 44 туристически..

публикувано на 16.05.24 в 17:23
Борислав Сарафов

Сарафов е изпратил до НС доклад за съдебния инспектор Александър Мумджиев

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов изпрати в Народното събрание доклад на Районната прокуратура във Враца с данни за "непристойно, срамно и силно уронващо престижа на съдебната власт поведение" на члена на Инспектората към Висшия съдебен съвет Александър Мумджиев. То е адресирано до заместник-председателя на 49-ия парламент Росица..

публикувано на 16.05.24 в 17:05
Петър Карабоев

Петър Карабоев: Въпросът в Словакия е как е допуснато създаването на такава среда на омраза

Въпросът в Словакия е как е било допуснато да се създаде такава среда на омраза.   Това каза пред БНР журналистът Петър Карабоев, заместник-главен редактор на сайта "Дневник". Фицо е стабилизиран, но състоянието му е "много сериозно" Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо Днес се появи декларация на словашки медии, главните им..

публикувано на 16.05.24 в 17:03

Страни от ЕС настояват за по-облекчено прехвърляне на мигранти без документи към трети страни

15 страни членки, сред които и България, изпратиха писмо до Европейската комисия, в което настояват да се облекчи прехвърлянето на мигранти без документи към трети страни.  Това става, след като тази седмица Съветът на ЕС окончателно гласува пакта за миграцията и убежището и по-малко от месец преди изборите за Европейски парламент, за който..

публикувано на 16.05.24 в 17:00
Тодор Радев

Тодор Радев: Китай е все по-близо до централната роля в уреждането на конфликта между Русия и Украйна

Китай е спасителен пояс за Русия в много отношения. Това обясни пред БНР журналистът Тодор Радев. Руският президент Владимир Путин избра Поднебесната империя за първото посещение в началото на своя нов мандат. Китайските медии отделят голямо мнимание на визитата му, посочи Радев. " Си Дзинпин и Владимир Путин излязоха със съвместна..

публикувано на 16.05.24 в 16:51
Основателят на INSAIT Мартин Вечев и вицепрезидентът на

"Гугъл" отпуска един милион долара за стипендии на млади учени

"Гугъл" отпуска един милион долара за стипендии на млади учени, които работят в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект. Още един милион долара ще бъдат дадени под формата на достъп до изчислителни мощности от последно поколение. Google с мащабно дарение за научни изследвания в България С отпуснатите стипендии приетите..

публикувано на 16.05.24 в 16:48