Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайните на светещите материи в лекция от серия за популярна наука

Тази вечер в рамките на поредицата „Наука на борда“ ще бъде представена лекцията „Фантастична светлина“ на химика Цветан Захариев.

„Ще бъдат показани няколко образеца на флуоресциращи и фосфоресциращи вещества. Става дума за няколко багрила и често срещани в бита материали, които може да се покаже, че луминесцират, когато са облъчени, но всъщност имат и допълнителни приложения“, обясни пред "Хоризонт" Цветан Захариев е асистент към Института по обща и неорганична химия на БАН

Той даде пример със светодиодите в led-крушките или флуоресцентните маркери, с които подчертаваме текстове, в чието мастило има добавено багрило. „И когато ние подчертаваме, особено когато има видима светлина, може да се види, че то леко сияе. Трети пример, който може да бъде даден – тези малки светещи играчки, които се поставят на дневна или изкуствена светлина и светят в тъмното.“

Лекцията е част от поредица събития „Наука на борда“, осъществявана от „Българска наука“ и Ratio. „Една от основните цели е да представяме по достъпен начин тази сурова научна материя“, посочи Захариев.

Д-р Цветан Захариев е завършил Националната природо-математическа гимназия и СУ "Свети Климент Охридски". Специализирал е в Чехия, Испания и САЩ. Медалист е от международни състезания по химия. През 2017 година участва в традиционна среща на нобеловите лауреати с млади учени и е първият представител на българска научна институция, одобрен за участие в научната инициатива.  

Научните му интереси са фокусирани върху луминесцентните съединения и върху техните фотофизични свойства.

"Нека си послужим с един пример от нашия ежедневен бит. Да вземем крушката с волфрамова жичка. Тази крушка „произвежда“ светлина, когато през нея се пропусне електричен ток, вследствие на което жичката се нагрява до бяло. Луминесценцията е понятие, което обединява явления на светене на веществото, което не е предизвикано от нагряване, охлаждане, т.е. не се влияе от температурата. Светене може да се получи, когато едно вещество се освети със светлина от различна част на спектъра - например ултравиолетова, видима, но да се получи светлина с различен цвят."

Северното сияние е класически пример за т. нар. радиолуминесценция, поясни химикът.

"В случая със знаменитото Северно сияние, което предизвиквало възхищението още на праисторическия човек, става дума за заредени частички, които произхождат от т.нар. слънчев вятър. Знае се, че слънцето периодично изпуска потоци от такива заредени частици, които могат да имат сериозни последствия за Земята, ако Земята нямаше т.нар. магнетосфера.  В даден момент тези частици могат под действие на магнитното поле на Земята да попаднат точно в конкретни региони, в горните слоеве на атмосферата и, удряйки се, отделят тази енергия под формата на видима светлина. /…/ Това е ефектът на магнитното поле, което практически насочва тези потоци от заредени частици към съответните региони.“  

Учени от неговия институт в БАН работят по проект за фотолуминесценция (метод, при който даден материал се облъчва с даден тип светлина, а се получава светлина с друг цвят).

„Веществата, които имат това свойство да излъчват, след като са били облъчени с друг тип светлина, са много. Тези вещества имат много сериозни приложения. Лазери, фотоволтаици, светодиоди, сензори, багрила, които се използват специално против фалшификации, наричат ги още често  флуоресцентни маркери. Известни са мерките, които се вземат против печатането на фалшиви банкноти“, каза Цветан Захариев.

Подобен метод се използва и при изследването на произведения на изкуството. „Тоест, могат да се видят вътрешни слоеве на една картина, които са останали под крайния вариант. В Националната галерия в Прага бяха показали платно на Рембранд с име „Учен в своя кабинет“. С помощта на по-особена техника бяха облъчили повърхността на платното с рентгенови лъчи и се показаха очертанията на тюрбан – шапката, която беше на учения – видя се, че е била преправяна.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46