Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитниците на протест, ако се приемат промените в Закона за биоразнообразието

Стефан Аврамов: Законови промени прекрояват и обезсмислят Натура 2000

Стефан Аврамов
Снимка: Фейсбук профил на Стефан Аврамов

Днес се отбелязва Международния ден на биоразнообразието. Според доклад на ООН един милион видове в света са застрашени от изчезване.

"В България положението не е чак толкова зле, въпреки все още продължаващото разрушаване на дюни, незаконната сеч в горите и усилията на министър да ликвидира Натура 2000", коментира в предаването "Преди всички" Стефан Аврамов от Фондация  "Биоразнообразие".

"На практика почти всички черноморски планове са много дискусионни. Може да се каже, че застрашават природата. Става въпрос за общините Каварна, Шабла, Царево. В Царево проблемът е повече от 10 години и не намира решение. Същото е и край Каварна заради интересите на няколко застроители. Министерството не желае да намери решение на проблема", коментира той.

"Не знам как ще бъде решен този проблем в дългосрочен план. Тези съдебни дела могат да продължат твърде дълго. Устойчивото решение е с ясна държавна политика за изкупуване на конфликтните терени богати на биоразнообразие."
"Още дела ще има. В момента подготвяме и процедура срещу община Сапарева баня, която успя да забави обявяването на защитена зона Рила буфер въпреки съдебните процедури на Европейската комисия и да приеме общ устройствен план, който не включва екологична оценка на тези територии. Сега тя ще трябва да го направи", допълни Аврамов.

Стефан Аврамов анализира и Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. "Проблемът с дюните все още не е решен. Те получиха някаква защита срещу застрояване, чрез картиране, чрез регулиране много строго на строителството в тях, но след това се оказа, че тези специализирани карти не са отразени в кадастъра и повечето дюни все още се водят обработваема земя, пасища и гори. Човек може да си прави всичко, което е забранено, на дюни", посочи той.

Стефан Аврамов потвърди протестната готовност на природозащитниците, ако се приемат промените в Закона за биоразнообразието. По думите му, на практика "този закон ще прекрои, ще обезсмисли изцяло Натура 2000."

Повече по темата чуйте в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СГС върна обвинителния акт за инцидента в тунел "Ечемишка", при който загина жена

Софийският окръжен съд върна на прокуратурата обвинителния акт за инцидента в тунел "Ечемишка" на магистрала "Хемус". Съдът решава дали да гледа по същество делото за инцидента в тунел "Ечемишка" преди 7 години Преди седем години лампа от осветителната система на тунела падна върху преминаващ автомобил и причини смъртта на 64-годишна жена,..

публикувано на 05.06.24 в 15:48

Градушка унищожи 2 хил. декара със земеделска продукция в севлиевското село Кормянско

След градушката, която удари Севлиево и селата в последните два дни, в Кормянско са унищожени около 2 хиляди декара със земеделска продукция. Селото се оказало в епицентъра на бурята, от която има нанесени малки щети и по домовете и автомобилите на местни жители. Земеделската продукция по плодородните ниви на Кормянско, разположено на 6 км от..

публикувано на 05.06.24 в 15:47

Смолян получи бюлетините за изборите

В Смолян пристигнаха бюлетините и ролките със специализирана хартия за машинно гласуване за изборите две в едно на 9-ти юни.  95 100 броя е тиражът на бюлетините за изборите за членове на Европейския парламент от Република България, а за изборите за народни представители тиражът е 96 200 броя.

публикувано на 05.06.24 в 15:19
Джо Байдън пристига в Париж, 5 юни 2024 г.

Байдън е във Франция за годишнината от Десанта в Нормандия

Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна във Франция за тържествата по случай 80-ата годишнина от съюзническия десант в Нормандия. В рамките на тридневните чествания той ще се срещне с френския си колега Еманюел Макрон. При извънредни мерки за сигурност американският президент Джо Байдън беше посрещнат в Париж, докато в Нормандия започнаха..

публикувано на 05.06.24 в 15:19

Над 390 000 бюлетини за изборите в Русенска област бяха доставени днес

394 300 бюлетини за предстоящия вот 2 в 1 тази неделя бяха доставени днес в Русе. 193 700 от тях са предназначени за изборите за Европейски парламент, а други 200 600 са за народни представители. Веднага след разтоварването бюлетините бяха поставени в помещение с постоянна полицейска охрана. Създадена е организация те да бъдат предоставени на..

публикувано на 05.06.24 в 15:05
Итамар Бен-Гвир

Израелски министър заплаши Нетаняху с оставка

В Израел крайнодесен министър във военновременния кабинет заплаши да излезе от управляващата коалиция, ако премиерът Бенямин Нетаняху не разкрие подробности за бъдещото споразумение за Газа. Това не е първата заплаха, която отправя Итамар Бен-Гвир, който отговаря за вътрешната сигурност на Израел, но разкрива задълбочаващия се разрив във..

публикувано на 05.06.24 в 14:41

Най-високите пенсии са в София – средно около 1000 лв., най-ниските – в Кърджали

Средната пенсия в София е най-високата в страната и е малко над 1000 лева. Най-ниска е средната пенсия в Кърджали - 676 лева, показват най-новите данни на Националния осигурителен институт към 31 март. Данните сочат още, че след столицата най-високи са пенсиите в Бургас и Перник – съответно 920 лева и 906 лева средно. В няколко области пенсиите..

публикувано на 05.06.24 в 14:06